Salgının ekonomik yükü her kesime eşit dağıtılmalı

BirGün EGE

Yasaklı günlerde marketlerin ürün satışlarına sınırlama getirilmesinin ardından, 8-15 Mayıs tarihlerinde pazaryerlerinde yaş sebze meyve satılmasına da izin verilmesi esnafı bir nebze rahatlattı.

Market ve pazaryeri genelgeleri ile önemli haksızlıkların giderileceğine dikkat çeken İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, “Borcunu, kirasını, çalışanının parasını ödeyemeyen esnaf her şeye rağmen sorumluluk göstererek faaliyetini durdururken, büyük mağazaların ve sokak aralarına kadar giren zincir şubelerinin rahatça her türlü ürünü satması, esnafın elinin kolunun bağlı olmasını adeta fırsata çevirmesi her şeyden önce vicdanları rahatsız ediyordu. Marketlerde yaş sebze meyve rahatlıkla satılırken, pazaryerinde tezgahını açamayan esnafın borçlanarak aldığı mal elinde çürüyor, bu durumdan ürünü tarlada kalan çiftçiler de etkileniyordu. Üstelik insanlar pazaryerlerinde daha taze ve daha ucuz satılan ürünlerden mahrum kalıyordu’ dedi.

Market satışlarına sınırlama getirilmesinin doğru olduğunu savunan Mutlu, “Bir kesimin faaliyetlerini durdurur, elini kolunu bağlar, zincir mağazaları serbest bırakırsanız toplum vicdanı sızlar, huzursuzluklar doğar. Çoğunluğun mutsuz olması, tüm toplumu olumsuz etkiler. Ürünü tarlada kalan çiftçi, aracı, halci ve yanlarında çalışanlar, ürünleri taşıyan nakliyeciler gibi geniş bir yelpaze de mağdur durumda kalıyor. Türk ekonomisi sadece zincir mağazalar üzerinden yürümüyor” diye konuştu.