Bakan Selçuk, eğitime verilen ara nedeniyle kimsenin mağdur edilmeyeceğini söylese de usta öğreticilere, ‘görevlerini yapamadıkları’ gerekçesiyle ödeme yapılmayacağı bildirildi

Salgının faturası eğitmenlere çıkarılıyor: İşsizlik salgını

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ders başı ödenek alan öğretmenler ve öğreticiler ile ilgili “Hiç kimseyi mağdur etmeyeceğiz” dese de Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı kurslarda görev yapan usta öğreticilere ödeme yapılmaması kararlaştırıldı. MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Yusuf Büyük imzası ile illere gönderilen resmi yazıda, “Kurslarda ek ders ücreti karşılığı görevlendirilen usta öğreticilere, fiilen ders görevlerini yerine getirmediklerinden dolayı ek ders ücreti ödemesi yapılmayacaktır” denildi.

ÜCRET ÖDENMEYECEK

MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan yazı şöyle:

"Ek ders ücreti karşılığında görevlendirilen usta öğreticilere, fiilen ders görevlerini yerine getiremedikleri için ek ders ücreti ödemesi yapılmayacaktır. Tatil döneminde ek ders ücreti karşılığı görevlendirilen usta öğreticilerin sigorta çıkış işlemleri yapılmayacaktır.

BirGün’e konuşan Sarıyer Halk Eğitim Merkezi Giyim Öğretmeni Berivan Sert, “Pandemi nedeniyle yapılamayan derslerin ücretlerinin kesilmesini istemiyoruz” dedi.

NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ

MEB’in kadro dışı istihdam olarak gördüğü ücretli öğretmenler ve usta öğreticilerin güvencesiz çalıştırmanın eğitim ayağını oluşturduğunu ifade eden Sert, karara şu sözlerle tepki gösterdi

“Milli Eğitim Bakanlığı’nca tatil adı verilen bu ara sözleşmeli eğitimciler için işsizlik şeklini almıştır. Hali hazırda açlık sınırının altında gelire sahip sözleşmeli eğitimcilerin, MEB'in kaldıramayacağı bir yük olmadığını biliyoruz. Nisanın yedisinde hesabımıza yatacak ücret ile ne kadar geçinebiliriz bilmiyoruz.”

Sert, çalışma koşullarının zorluğuna ilişkin ise şunları kaydetti:

“Her yıl ekim ayında Halk Eğitim Merkezleri’nin puantaj yöntemiyle kabul edilen usta öğreticiler, sözleşme ile Haziran ayına kadar ders ücreti üzerinden sigorta yapılır. Dokuz ay gibi görünen bu süreç ekim, ocak ve haziran ayının yarım olması nedeniyle yedi ay ücret ve sigorta anlamına gelmektedir. Kurum dışındaki kurs merkezlerinde dinlenme saatlerinin uygulanamaması nedeniyle meslek hastalıkları ortaya çıkmaktadır.”