Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, koronavirüs vakalarındaki artışı yorumladı. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'nın aktardığına göre Azap, salgının yayılmasının nenedi olarak kademesiz ve kontrolsüz birden açılmayı gösterdi.

"Salgının yayılmasının nedeni kademesiz ve kontrolsüz birden açılma"

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgının yayılmasının nenedi olarak kademesiz ve kontrolsüz birden açılmayı gösterdi.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'nın “Bunaldı, aldırmıyor, artık söz işlemiyor...” başlıklı yazısında aktardığına göre Azap, koronavirüsün kontrolsüz bir şekilde yayıldığını ifade etti.

Sarıkaya'nın Habertürk'te yayımlanan yazısının ilgili kısmı şöyle:

"Prof. Dr. Azap, birden açılmanın toplum üzerinde yarattığı etkiye bir kez daha dikkat çekti.

Salgının birinci dalgasının kontrol altına alındığı dönemde, kontrolsüz yayılma döneminin bittiğini anımsattı, “Şimdi kontrolsüz bir şekilde yayıldığını görüyoruz” dedi.

Bunun birinci dalganın ikinci piki veya ikinci dalga olarak da adlandırılabileceğini belirtti.

Salgının yayılmasının nedeni olarak kademesiz ve kontrolsüz birden açılmayı gösterdi."

salginin-yayilmasinin-nedeni-kademesiz-ve-kontrolsuz-birden-acilma-770970-1.

SALGINDA SON DURUM

19 Ağustos tarihli son verilere göre, Türkiye'de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 6 bin 39 oldu, virüs tespit edilen toplam hasta sayısı 253 bin 108'e ulaştı.

Toplam iyileşen hasta sayısı 233 bin 915 olurken ağır hasta sayısı 719 olarak kayıtlara geçti.

Hastalarda zatürre oranı ise yüzde 7.4 oldu.

salginin-yayilmasinin-nedeni-kademesiz-ve-kontrolsuz-birden-acilma-770971-1.

KOCA: SON BİR BUÇUK AYIN EN YÜKSEK HASTA SAYISINA ULAŞTIK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, son bir buçuk ayın en yüksek hasta sayısına ulaşıldığını belirtti.

Koca, açıklamasında şunlar ifade etti:

► Son bir buçuk ayın en yüksek hasta sayısına ulaştık. Vaka sayılarımız bir süredir yükselişte. 1 Temmuz'da hasta sayımız 1192 idi. Bu sayı dün 1263 olarak gerçekleşti. Her artış uyarıcı olmalıdır.

► Covid-19 ve diğer tüm hastalıklar dahil olmak üzere servis yatağı doluluk oranı yüzde 51.3, yoğun bakım yatağı doluluk oranı yüzde 64.8, ventilatör doluluk oranı yüzde 31.7'dir. Sağlık çalışanlarımız, sağlık sistemimiz, hastanelerimiz ihtiyaca cevap verecek güçtedir.

► Günler geçtikçe tanı konulmuş kişi sayısı, temaslı kişi sayısı artıyor. Biz de zaman içinde salgınla bölgesel şartlar içinde mücadele yöntemini seçtik. Salgınla mücadele yerel mücadele özelliği kazandı.

► İl hıfzıssıhha kurullarımızın adını daha sık duyuyorsunuz, valiliğimizin başkanlık ettiği toplantılarla kararlar alıyoruz. Şu ana vaka sayısı artışı olan illerle iki toplantı düzenledik. 10 şehirde vaka sayıları düştü, 12 şehirde stabil hale geldi, 7 ilde mücadelemiz devam ediyor.