DSÖ Amerika Kıtaları Direktörü Carissa Etienne, koronavirüs salgınının yeni merkezinin Güney Amerika olduğunu söyledi. Can kaybı sayısı 25 bine yaklaşan Brezilya 391 binin üzerinde vakayla bölgede virüsten en çok etkilenen ülke olurken, Ekvador nüfusa oranla ölüm oranının en yüksek olduğu Güney Amerika ülkesi durumunda. DSÖ, ülkelerin kısıtlamaları hafifletmemesi için uyarılarda bulunuyor

Salgının yeni merkezi Güney Amerika: Hangi ülkeler öne çıkıyor, DSÖ ne diyor?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Güney Amerika'nın Covid-19 salgınının yeni merkezi haline geldiğini açıkladı.

Toplam 1.7 milyondan fazla koronavirüs vakasının görüldüğü ABD’nin ardından gelen Brezilya’da vaka ve ölüm sayısı hızla artarken, nüfusa oranla en çok etkilenen ülke Ekvador oldu.

Ekvador’da her 1 milyon kişiden 182'sinin Covid-19 yüzünden hayatını kaybettiği açıklanırken, Brezilya’da bu oran 116, Peru’da 115, Şili’de 42 ve Bolivya’da 22 olarak kayıtlara geçti. Bu ülkeleri sırasıyla Kolombiya (15), Guyana (14), Arjantin (11), Uruguay (6) ve Fransız Guyanası (3) takip etti.

Orta Amerika'da ise 1 milyon kişide 73 ölümle Panama salgından en çok etkilenen ülke oldu.

DSÖ: KISITLAMALARI HAFİFLETMENİN ZAMANI DEĞİL

Dünya Sağlık Örgütü Amerika Kıtaları Direktörü Carissa Etienne, Güney Amerika ülkelerindeki enfeksiyon sayısının Avrupa ve ABD’deki sayıları geçtiğini belirterek, “Bölgemiz Covid-19 pandemisinin yeni merkezi haline geldi. Şu an, ülkelerin kısıtlamaları hafifletmesinin zamanı değil” dedi.

Etienne, özellikle vaka sayılarında Rusya’yı geçerek ABD’nin ardından ikinciliğe yükselen Brezilya’nın durumuna dikkati çekti ve Peru, Şili, El Salvador, Guatemala ve Nikaragua için endişelendiklerini vurguladı.

salginin-yeni-merkezi-amerika-kitasi-hangi-ulkeler-one-cikiyor-dso-ne-diyor-736329-1.

SALGINDA SON DURUM

Kuzey ve Güney Amerika’da yer alan ülkelerde, şu ana dek 2.4 milyondan fazla Covid-19 vakası tespit edilmiş durumda. Can kaybı sayısı 25 bine yaklaşan Brezilya 391 binin üzerinde vakayla bölgede virüsten en çok etkilenen ülke oldu. Ekvador ise nüfusa oranla ölüm oranının en yüksek olduğu Güney Amerika ülkesi durumunda.

Brezilya'da koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 1039 kişi yaşamını yitirdi.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, ülkede Covid-19 kaynaklı can kaybı son 24 saatte 1039 artarak 24 bin 512'ye yükseldi. Ülkedeki vaka sayısı 16 bin 324 artışla 391 bin 222'ye ulaştı.

Ekvador'da ise toplam 37 bin 355 koronavirüs vakası bulunurken, 3 bin 203 kişi yaşamını yitirdi.

DSÖ'nün endileşendiğini belirttiği Peru, Şili, El Salvador, Guatemala ve Nikaragua'da vaka ve can kaybı sayıları ise şöyle:

Ülke Vaka sayısı Ölüm sayısı
Peru 129 bin 751 3 bin 788
Şili 77 bin 961 806
El Salvador 2 bin 109 67
Guetemala 3 bin 954 63
Nikaragua 759 35

BOLSONARO SALGINI KÜÇÜMSEYEN TAVRIYLA DİKKATİ ÇEKTİ

Güney Amerika'da en fazla vaka ve ölümün görüldüğü Brezilya, dünyada da ABD'nin ardından en fazla vaka tespit edilen ikinci ülke konumunda bulunuyor.

Brezilya'nın aşırı sağcı Devlet Başkanı Bolsonaro, süreç boyunca koronavirüs salgınını küçümseyen açıklama ve davranışlarıyla dikkati çekti.

Bolsonaro Covid-19'u "küçük bir grip" olarak nitelendirdi, ülkesinde karantina ilan eden valileri eleştirdi ve sosyal izolasyonun önerildiği dönemde sokağa çıkarak destekçileriyle bir araya geldi.

Bazı medya kuruluşlarını 'korku yaymakla' suçlayan Bolsonaro, okulları ve marketleri kapatmanın anlamsız olduğunu dile getirdi ve "Salgın 60 yaş ve üzeri insanları daha çok etkiliyor, okulları kapatmak için hiçbir neden yok" diye konuştu.

salginin-yeni-merkezi-amerika-kitasi-hangi-ulkeler-one-cikiyor-dso-ne-diyor-736325-1.

Bolsonaro, koronavirüs salgını nedeniyle acil durum kararı alan valilere de tepki gösterdi ve tüm dünyayı etkileyen virüs için "basit bir grip ve ufak bir soğuk algınlığı” ifadesini kullandı.

Virüse yönelik küçümseyici tavrını sürdüren Bolsonaro, salgın Brezilya'da giderek yayılırken hiçbir dayanağı olmayan sözlerle, “Brezilyalıların virüsün yayılmasını önleyecek antikorlara sahip olduğunu” iddia etti.

Aşırı sağcı Bolsonaro, koronavirüs salgınıyla mücadelede anlaşamadığı Sağlık Bakanı Henrique Mandetta'yı da görevden aldı.

Bolsonaro'nun, Dünya Sağlık Örgütü'nün salgına karşı uyarılarının göz önüne alınmasını savunan Mandetta ile son zamanlarda anlaşamadığı ifade ediliyordu.

ARAŞTIRMA: BREZİLYA'DA 125 BİN KİŞİ ÖLEBİLİR

Washington Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma ise ağustos ayına gelindiğinde Brezilya’da hayatını kaybedenlerin sayısının 125 binin üzerine çıkabileceği tahmininde bulundu. Araştırmada, Peru’daki olası ölü sayısı 20 bin, Şili’de 12 bin, Meksika’da 7 bin, Ekvador’da 6 bin, Arjantin’de 5 bin 500, Kolombiya’da ise 4 bin 500 olarak hesaplandı.

EN BAŞARILI YÖNETİM SERGİLEYEN ÜLKE KÜBA

Araştırma, Güney Amerika’da bir tek Küba’nın salgında başarılı bir yönetim sergilediğine de dikkati çekti. Küba için ağustos ayına gelindiğinde tahmin edilen ölü sayısı 82 olarak hesaplandı.

salginin-yeni-merkezi-amerika-kitasi-hangi-ulkeler-one-cikiyor-dso-ne-diyor-736322-1.

Kaynak: BirGün, Gazete Duvar, Sözcü, BBC Türkçe