SES İzmir Şubesi, pandemide sağlık emekçilerinin yükünün arttığını belirterek, tükenme aşamasında olduklarını ve iş yükünün azaltılması gerektiğini açıkladı.

Salgının yükü sağlık emekçilerini tüketti

Berkay SAĞOL

Tüm dünyada etkisini göstermeye ve yayılmaya devam eden Covid-19 pandemisi, Türkiye’de de etkisini artırmaya devam ediyor. Vaka sayıları her geçen gün yükselirken, ülkede sağlık sistemi alarm veriyor.

SES İzmir Şubesi Konak’ta bir açıklama yaparak, hastanelerde yatakların ve yoğun bakımların dolduğunu, sağlık emekçilerinin ise tümüyle tükenme aşamasına geldiğini belirtti. Açıklamayı yapan okuyan SES İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, “Bakanlar kurulunun karar aldığı ve cumhurbaşkanınca kamuoyuna duyurulan kısıtlamalar ve tedbirler içerisinde kamu kuruluşlarının mesaileri günlük 6 saat olarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemeden dahi tükenme aşamasına gelen sağlık emekçileri yararlandırılmamıştır” dedi.

salginin-yuku-saglik-emekcilerini-tuketti-814711-1.

Sağlık emekçilerinin iş yükünün azaltılması gerektiğini vurgulayan Batmaz, “Kamu çalışanlarının mesailerinin 6 saat olarak düzenlenmesine rağmen virüs riskine en çok maruz kalan meslek grubu olan sağlık emekçilerine yönelik düzenleme yapılmaması kabul edilebilir değildir. Sağlık emekçileri de bu haktan faydalandırılmalıdır. Yorulmuş ve yıpranmış sağlık emekçilerinin dinlenme haklarını kullanmaları sağlanmalıdır. Ayrıca istifa ve emekliliği yasaklayan genelge iptal edilmelidir. Sağlık bakanlığı tarafından idari izinli sayılacak çalışanlarla ilgili hazırlanan ve ciddi şekilde sınırlandırılan kronik hastalıklar listesi acilen değiştirilmelidir. Sağlık emekçilerine yönelik bu tedbirlerin yerine getirilmesinin de bir koşulu olarak acilen alandaki ihtiyacı karşılayacak, kadrolu sağlık emekçisi istihdamı yapılmalıdır. Hukuksuz bir şekilde ihraç edilen sağlık emekçileri derhal işlerine iadesi sağlanmalı. Atama bekleyen tüm sağlık emekçileri güvenceli bir şekilde istihdam edilmelidir” dedi.

PERFORMANS KRİTERLERİ KALDIRILMALI

Sağlık emekçileri üzerindeki baskı ve ayrımcılık uygulamalarına son verilmesi gerektiğini söyleyen Batmaz, “Performans sistemi kaldırılmalı, yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde, emekliliğe yansıyacak temel ücret verilmelidir. Ek ödemeler maaşa yansıtılmalı, hiçbir kesinti yapılmamalı, ek ödeme kesintisi çalışanlar üzerinde tehdit unsuru olmamalıdır. Nöbet usulü çalışan sağlık emekçilerinin nöbet ücretlerinin yeniden düzenlenmeli ve artırılmalıdır. Covid- 19 meslek hastalığı statüsüne alınmalıdır. Covid – 19 olan sağlık emekçisi 2 negatif sonuç alıncaya kadar izinli sayılmalıdır. Hastalar ve çalışan sağlığı açısından doğru ve etik olan budur. Bu süreçte performans kriterleri tamamen kaldırılmalıdır. Pandemiyle beraber hastanelerde artan çalışma saatleri sonrası mağdur olan sağlık emekçilerinin çocukları için güvenli, ücretsiz, 7/24 hizmet verecek kreşler acilen açılmalıdır” diye konuştu.

Batmaz son olarak şu ifadelere yer verdi: “Sosyal hizmetler alanında yataklı hizmet veren kurumlarda, 14 günlük kapalı vardiya sistemiyle çalışmanın, sosyal hizmet emekçilerinin üzerinde yarattığı tükenmişlik göz ardı edilmemeli. Uğradıkları hak gaspları acilen giderilmelidir. 3600 ek gösterge ayrımsız bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine verilmelidir. Fiili hizmet zammı bu haliyle hem yetersiz hem de adaletsizdir. Fiili Sağlık emekçilerinin bırakın yıpranmayı canları pahasına çalıştıkları ortadadır. Erken emeklilik hakkı geçmişi de kapsayacak şekilde 5 yıla 1 yıl olmalıdır.”