İktidarın ekonomik kaygılarla attığı normalleşme adımlarının ardından Cizre’de de vaka sayısı patladı. Cizre SES Eş Başkanı Umut Çimen “Veriler şeffaf değil. Esnaf kepenk açmıyor, yurttaş karantinada” dedi

Salgınla mücadele yurttaşa müdahale

RIFAT KIRCI

İktidarın ekonomik kaygılarla hızla attığı ‘normalleşme’ adımları sonrası koronavirüs vaka sayısı ivme kazandı. Anadolu’da birçok ilde vakalarda artış yaşanırken Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşanan koronavirüs patlamasıyla hastaneler doldu, hastalar Batman, Antep, Diyarbakır gibi çevre illerin hastanelerine sevk edildi.

'ESNAF KEPENK AÇMIYOR, YURTTAŞLAR KARANTİNADA'

salginla-mucadele-yurttasa-mudahale-748882-1.Cizre Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Eşbaşkanı Umut Çimen vaka sayılarındaki artışa karşın bakanlıklar ve belediye tarafından herhangi bir önlem alınmadığını aktardı.

Yurttaşların kendi önlemlerini aldığına değinen Çimen şöyle konuştu:

“Cizre 20 bin kişinin yaşayabileceği büyüklükte ancak 100 bin nüfuslu bir ilçe. Salgının başladığı ilk günden itibaren belediye hiçbir önlem almadı. Kamuya, halka açık alanlarda dezenfeksiyon çalışmaları yapılmadı, toplu taşımalarda düzenleme olmadı, koruyucu önleyici bir çalışma yürütülmedi, salgın yokmuş gibi davranıldı. Arife gününden bu yana da yaşanan yoğun temas nedeniyle şimdi böyle bir durum gelişti. Şimdi de vaka sayısında patlama yaşanıyor ancak yine önlem yok. Yurttaşlar kendi önlemlerini kendileri alıyor. Esnaf kepenk açmıyor, yurttaşlar karantinada.”

'SAĞLIK ÇALIŞANLARI DA TEHHLİKEDE'

salginla-mucadele-yurttasa-mudahale-748881-1.Vaka sayılarında şeffaf olunmadığına ve değinen Çimen, Cizre’nin yüzde 70’ininin enfekte olduğunu öngördüklerini belirtti. Hastanelerde de tehlikeli durumların açığa çıktığını vurgulayan Çimen şunları aktardı: “Sağlık Bakanlığı’nın test sayısını kısıtlamasıyla vakalar tespit edilemiyor. Hastanelere gelen ve semptomları gösteren her hastaya test yapılmıyor. Sağlık çalışanları da hangi hastaya nasıl yaklaşması gerektiğini bilemediğinden enfekte olmaya açık hale geliyor. Şeffaflık yok. Elimizdeki verilere göre Cizre’nin yüzde 70’i enfekte olmuş durumda. Bu da 70 bin kişiye denk geliyor. Sağlık Bakanlığı’nın gönderdiği genelgeye göre test yapacak kişi başhekimin ıslak imzasıyla görevlendirilmiş olmalı. Yani her hekim istediği gibi test yapamıyor. Mesela şu an Hüseyin isimli bir üyemiz hastanede. Kendisi yoğun talepte bulunmasına rağmen kendisine test uygulanmıyor. Yapılan şey akciğer tomografisi, ateş ölçümü ve kapsamlı karantina önerisi. Yurttaşların pozitif belirtiler göstermesine ve yoğun talebine rağmen test yapılmıyor. Bu Türkiye genelinde bu şekilde.”

Cizre mezarlığının şehir merkezinde olduğunu belirten Umut Çimen, her gün tulumlarla 2-3 tabut taşındığını vurguladı. Yurttaşların tedirgin olduğunu aktaran Çimen “İl genelinde de vakalar görülüyor ancak Cizre’ye oranla daha düşük tabi. İdil’de de artmaya başladı vakalar. Salgın en ücra ilçeye, köylere kadar ulaşmış durumda. Koruyucu tulumlarla tabutlar taşınmaya başlayınca artık ses getirmeye başladı” dedi.