CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Antep ve Urfa ziyaretleri sırasında uyuşturucuya ilişkin yaptığı tespitleri aktararak uyuşturucu satılan noktaları paylaştı. "Gaziantepliyi bu illetten kurtarsınlar" diyen Salıcı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya tepki gösterdi.

Salıcı uyuşturucu satılan mahalleleri sıraladı: İçişleri Bakanının bunu bilmemesi mümkün değil

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu.

Antep ve Urfa ziyaretleri sırasında uyuşturucuya ilişkin yaptığı tespitleri aktaran Salıcı, "Durum facia" diyerek küçük ilçelerde de uyuşturucu satışı yapıldığına dikkat çekti.

"Uzatmadan Gaziantep’te nerelerde uyuşturucu satıldığını açıklayayım" diyen Salıcı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya tepki göstererek "Bunu İçişleri Bakanı’nın bilmemesi mümkün mü? Mümkün değil. Bu uyuşturucu bundan 1 sene önce satılırken, bugün satılırken, yarın da İçişleri Bakanı’nın teminatı altında satılmaya devam edilecek öyle görünüyor. Gaziantep’te Vatan Mahallesi 25 Aralık Polis Merkezi yanında Yavuz Sultan Selim Lisesi civarında uyuşturucu satılıyor. İster ihbar kabul etsinler ister gidip müdahale etsinler ama Gaziantepliyi bu illetten kurtarsınlar. Hasırcıoğlu ve Hacıbaba mahalleleri arasında Farabi Sokak bağımlı bireylerin her keseye uygun 7 gün 24 saat uyuşturucu temin edebilecekleri bir yer. Karşıyaka’da Kocatepe Mahallesi’nde bulunan İsmet Paşa Anadolu Lisesi, Mehmet Çolakoğlu ilk ve ortaokullarının bir arada bulunduğu çevrede kolaylıkla uyuşturucu madde bulunabiliyor. Görünen o ki kimseni reklama filan ihtiyacı yok. Herkesin bildiği gerçeği Meclis kürsüsünden dile getirmenin tek bir nedeni olabilir, yetkililerin yapmadıkları görevi yapmaya davet etmek" şeklinde konuştu.

“UYUŞTURUCU İLE FUHUŞ BERABER”

ANKA'nın haberine göre Salıcı, "Gazeteci arkadaşımız Farabi Sokak’a gitti. Oradaki insanlarla görüştü. İzlenimi şu, sadece burada uyuşturucu satılır diye tabela asmadıkları kalmış. Herkes neyin ne olduğunu biliyor. Adam tutuklanırsa karısı satıyor. Kesilen uyuşturucu müptelası olan çocukların kesmiş olduğu kabloları hangi hurdacıya sattığı, kaç para ettiği, ondan sonra bu ailelerin hayatlarını nasıl devam ettirdiği, uyuşturucu ile beraber şekilde nasıl yürüdüğü Gaziantep’te bilinen bir gerçek.

Yerel gazetelere şöyle bir baksın değerli iktidar milletvekilleri. Orada her gün kimin kimi vurduğunu, hangi meseleden dolayı çatışma çıktığını, yerli ve yabancı mafya gruplarını, Suriyeli midir, değil midir? Bütün detayları orada okuyabilirler. Gaziantep Teksas’a dönmüş. Teksas’ta bir uyuşturucu yoktu, burada uyuşturucu da var üstüne üstelik" ifadelerini kullandı.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Salıcı'nın açıklamalarının ardından Gaziantep Valiliği açıklama yaptı. "Bir insanın Gaziantep'te okul önlerinde devlet kontrolünde uyuşturucu satıldığını Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünde dile getirmesi için ya şehri tanımaması ya da kötü niyetli olması gerekir" ifadelerine yer verilen açıklamada, "Sayın Salıcı'nın gezi maksatlı geldiği şehrimizde eline tutuşturulan notları teyit etmeden paylaşması sadece şehri tanımamasıyla açıklanacak bir durum değildir. Aynı zamanda Gaziantepimize yaptığı sistemli bir kötülüktür. Sayın Salıcı'nın Gaziantepimizin sahip olduğu güven ve huzur sayesinde oluşan kardeşlik iklimiyle gelişmesini ve kalkınmasını, içine sindiremeyerek sistemli bir karalamanın parçası olduğunu üzülerek görüyoruz" denildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bahse konu okullar başta olmak üzere okul ve okul önlerinde uyuşturucu satışı ile ilgili herhangi bir olay meydana gelmemiştir. 'Güvenli Okul' uygulaması kapsamında Kent Güvenlik Sistemi ve Okul Polisi uygulamaları ile okulların kontrolleri 7/24 yapılmaktadır. 2021 Haziran ayında gerçekleştirilen Cumhuriyet tarihinin sokak satıcılarına yönelik tek seferde yapılan en büyük operasyonu olan Vatan Operasyonu’nda 310 sokak satıcısı yakalanmış ve yakalanan şahıslardan 283’ü tutuklanmıştır. 3 mahallemizde 2021 yılında 1019 uyuşturucu olayına müdahale edilerek 1306 şüpheli yakalanmış, yakalanan 171 şüpheli tutuklanmıştır. Farabi Sokak civarında 2022 yılında 595 uyuşturucu olayına müdahale edilerek 655 şüpheli yakalanmış, yakalanan şüphelilerden 34‘ü tutuklanmıştır.

Yapılan operasyonel çalışmalarda 1476 şüpheli tutuklanmış, 485 şahsa adli kontrol uygulanmıştır. Bu operasyonlarda, 920 kilogram esrar, 201 kilogram metamfetamin, 61 kilogram sentetik kannabinoid ve 20 kilogram eroin maddesi ele geçirilmiştir. En İyi Narkotik Polisi Anne Projesi ve Narkorehber Eğitimi kapsamında 2022 yılında gerçekleştirilen eğitimlere 61 bin 108 kişi katılmıştır. Bu kişilerden 36 bin 840'ı anne/anne adayıdır. Suç eşyası satın almak ve kabul etmek suçundan 2022 yılı içerisinde toplam 84 hurda satan işzyerine işlem yapılmış, 3 iş yerine para cezası tatbik edilmiş, 52 hurda satan işletmenin faaliyetlerine son verilmiştir. Bununla birlikte 1303 metruk bina yıkılmıştır. Uyuşturucu ile mücadele kapsamında güvenlik güçlerimizle aldığımız tüm önlemlere rağmen, milletvekili sorumluluğuna yakışmayan, şehrimizi ve çalışmalarımızı karalayan bu anlayışı kamuoyunun takdirine bırakıyoruz"