HES projesine ilişkin ÇED süreci bilgilendirme toplantısı, Allahdiyen, Gökköy, Çamurhamamı ve Bahçecik halkı ile siyasi partiler ve çevreci örgütlerin müdahalesiyle yaptırılmadı.

Salihli halkı HES'e karşı çıktı

Salihli’nin Allahdiyen mahallesindeki Bozburun, Kömürcü, ve Kurşunlu derelerinin birleştirilerek kurulması planlanan Hidrroelektrik Santrali (HES) için yapılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) halk katılım toplantısı protestolar nedeniyle yapılamadı. Allahdiyen mahallesindeki protesto eylemine CHP Manisa Milletvekilleri Mazlum Nurlu ve Tur Yıldız Biçer, GEMA ( Gediz Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Çevre Vakfı) siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları temsilcileri ve bölge halkı katıldı.

HES projesine ilişkin ÇED süreci bilgilendirme toplantısı, Allahdiyen, Gökköy, Çamurhamamı ve Bahçecik halkı ile siyasi partiler ve çevreci örgütlerin müdahalesiyle yaptırılmadı. Yetkililer toplantının yapılamadığını tutanak altına alarak imzaladılar.

Salihli’de HES’e Hayır eyleminde bir konuşma yapan CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu; HES’in yapılacağı bölge, dünyaca ünlü Salihli kirazının yetiştiği, kurşunlu kaplıcaları ile termal sağlık turizminin merkezidir. Lidya uygarlığından günümüze ulaşan antik Sart Harabeleri çok değerli bir mirastır. Ayrıca Gediz havzası ülkemizin en değerli tarım topraklarıdır. Her yıl bu havzada 4 milyar liralık tarımsal üretim yapılmaktadır.

Buraya yapılacak HES birileri için çok karlı bir yatırım olabilir fakat bölge halkına zarar vererek yoksullaşmasına neden olacaktır. Bir dereden diğerine borularla su aktarılacaktır bu da derenin kuruması ve vatandaşın bağının, bahçesinin susuz kalması demektir.

Artvin’de, Rize’de başka bölgelerde olduğu gibi şirketler bazı vatandaşları etkileyip destek alabilirler, fakat biz bölge halkı ile birlikte bir bütün olarak karşı durduğumuzda halkın zararına olan bu HES’i kuramayacaklardır dedi.

Dere yatakları değiştirilerek santral kurulmasının ileride facialara neden olacağını ifade eden Mazlum Nurlu, yatakları değiştirilen derelerin neden olduğu sellerde yaşanan can ve mal kayıplarını her zaman yaşıyoruz. Yatırımlar bugün için değil gelecek için planlanmalıdır. Bölgenin ve halkın hassasiyetleri dikkate alınmalıdır dedi.