Şeytan Ayetleri kitabı nedeniyle yıllardır gericilerin hedefi olan ve geçtiğimiz günlerde bıçaklı saldırıya uğrayan yazar Salman Rüşdi’nin sağlık durumunda olumlu gelişmeler olduğu öğrenildi. Solunum cihazından çıkarılan Rüşdi, konuşmaya da başladı.

Salman Rüşdi’nin sağlık durumu iyiye gidiyor

Konuşma yapmak üzere katıldığı ABD’nin New York eyaletindeki bir konferansta 12 Ağustos Cuma günü bıçaklı saldırıya uğrayan Hint asıllı İngiliz-Amerikalı yazar Selman Rüşdi’nin sağlık durumu iyiye gidiyor.

Rüşdi'nin solunum cihazından çıkarıldığı ve konuşmaya başladığı açıklandı. Bugün ABD medyası Rüşdi’nin durumunun iyiye gittiğini yazarken, artık entübe olmadığını da duyurdu.

Rüşdi’nin arkadaşı Aatish Taseer kişisel sosyal medya hesabından Rüşdi’nin sağlık durumunun iyiye gittiğini ve halen hastanede tedavi olduğunu söyledi.

Taseer daha sonra sildiği mesajında, Rüşdi’nin konuşabildiğini ve espri yapmaya başladığını söyledi. Rüşdi’nin menajeri Andrew Wylie ise Associated Press’e yaptığı açıklamada, Taseer’in paylaşımının doğru olduğunu ve Rüşdi’nin sağlık durumunun iyiye gittiğini aktardı.

MENAJERİ “GÖZÜNÜ KAYBEDEBİLİR” DEMİŞTİ

Rüşdi'nin sağlık durumuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada "haberlerin iyi olmadığını" belirten menajeri Andrew Wylie, yazarın solunum cihazına bağlandığını ve konuşamadığını belirtmişti. BBC Türkçe’nin aktardığına göre Wylie, 75 yaşındaki yazarın bir gözünü kaybetme riskinin olduğunu kaydetmişti. Diğer yandan Rüşdi ile iki hafta önce bir röportaj yapan Stern dergisi gelecek hafta yayınlanması planlanan mülakatla ilgili detayları açıkladı.

Almanya merkezli medya kurumu Rüşdi’nin güvenliğe dair bir endişesi olmadığını, röportaja güvenlik olmadan geldiğini, hayatına normal bir şekilde devam ettiğini ve tehditlerin geride kaldığını düşündüğünü açıkladı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre New York Eyalet Polisi, olayın ardından erkek bir saldırganın sahneye koşarak Rüşdi'yi boynundan bıçakladığını duyurdu.

Helikopterle hastaneye kaldırılan Rüşdi ameliyata alındı. Polis, gözaltına aldığı şüphelinin Hadi Matar isimli bir erkek olduğunu açıkladı.

Matar, Rüşdi'yi suratından, boynundan ve karnından olmak üzere en az 10 kere bıçaklamakla suçlanıyor.

24 yaşındaki Matar, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Salman Rüşdi, Şeytan Ayetleri kitabı nedeniyle uzun yıllardır gericiler tarafından hedef gösteriliyor. İran, 1989 yılında Rüşdi için ‘ölüm fetvası’ vermişti.