Salt’tan Bilinmeyene Doğru

Eda Köprü YILMAYAN

Salt, yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Varşova Modern Sanat Müzesi iş birliğiyle gerçekleştirilen sergi, 1989 yılında yıkılan Berlin Duvarı’yla Doğu Bloku’nun çözülüşü ve bu çözülmeyle sanatta yaşanan değişime odaklanıyor. Bu değişimin merkezinde tarihsel ve kültürel anlatılar var.

‘Bilinmeyene Doğru’ isimli sergi toplumsal iktidar mekanizmaları ile gündelik yaşam, tarih ile öznel bellek, bilgi rejimleriyle bilinçdışı arasındaki gerilim ve çelişkilerin izini sürüyor. Salt’ın Beyoğlu ve Galata yapılarına yayılan ‘Bilinmeyene Doğru’ isimli sergisinde Diane Severin Nguyen, Nathalie Djurberg, Agnieszka Polska, Józef Robakowski, Duncan Campbell, Deimantas Narkevičius, Shana Moulton, Jananne Al-Ani, Oleksiy Radinsky, Neil Cummings ve Marysia Lewandowska gibi sanatçıların işleri yer alıyor. Adını, Deimantas Narkevičius’un, Berlin Duvarı’nın yıkılışının 20’nci yıldönümü vesilesiyle ürettiği işinden alan sergi, eski Doğu Bloku’ndan günümüz Doğu Avrupa’sına uzanan bir toplumsal izlek sunuyor.

Girişte ziyaretçileri Diane Severin Nguyen’in ‘Eğer Devrim Hastalıksa’ çalışması karşılıyor. Video ağırlıklı sergide dönüşümün gençler arasında, toplumun farklı kesimlerinde nasıl yaşandığına tanık oluyoruz. Serginin öne çıkan işlerinden biri Agnieszka Polska’ya ait ‘Bin Yıllık Plan’ isimli iki videonun büyük ekranlarda karşılıklı yerleştirildiği çalışma. 1950’lerin Polonya’sına gidiyoruz. Güç nakil şebekeleri kurarak kırsalı aydınlatmakla görevli mühendisler ve onun karşısında modern yaşama karşı çıkan milliyetçi partizanlar. ‘Belirsizlik umuttur’ sloganıyla yola çıkılan çalışmada; iki farklı kesimi temsil eden insanların karşılaşma anları adeta dondurularak, onları sinyallerle birbirine bağlayarak izleyiciye aktarılıyor. Sergide öne çıkan bir diğer çalışma ise insanlara bedeni ve ruhu şekillendirmeyi vaat eden markalardan birinin sloganından ve reklam filminden yola çıkarak bir kadının yaşadığı açmazları anlatıyor.

‘Bilinmeyene Doğru’ sergisi 14 Ağustos’a kadar Salt’ta ziyaret edilebilir.