Suriye yönetimi, Washington’un ülkedeki varlığının yasa dışı olduğunu belirterek askerleri güçlerini derhal ve koşulsuz olarak çekerek ülkeden ayrılmasını istedi.

Şam’dan ABD’ye: Ülkedeki askerlerinizi derhal çekin

Dış Haberler

Suriye yönetimi, Washington'un "askeri güçlerini derhal ve koşulsuz olarak ülkeden çekmesini" talep etti. Açıklamada ABD'nin petrolü ve buğdayı yağmalamaktan ve çeşitli grupları desteklemekten el çekmesi gerektiği de vurgulandı.

SALDIRIDAN SONRA

Açıklama Amerikan askerlerinin bulunduğu bir üssün yakınlarına roket saldırısı düzenlendikten bir gün sonra geldi. Hafta başında IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon güçleri, Suriye'nin doğusundaki El-Tanıf bölgesinde yer alan askeri üssün yakınlarına insansız hava araçlarınca saldırı yapıldığını açıklamıştı. IŞİD’e karşı ABD öncülüğündeki koalisyona liderlik eden ABD’li Tümgeneral John Brennan yaptığı açıklamada, saldırının herhangi bir yaralanma veya hasara yol açmadığını söylemişti. Bölgenin daha sonra ABD’li ve SDG’li birlikler tarafından temizlendiği ve güvenli hale getirildiği aktarıldı. ABD merkezli CNN’e göre, insansız hava araçlarından sadece biri patlamadan önce ABD birliklerini barındıran yerleşkenin bir bölümüne girmeyi başardı. Saldırıların arkasında kimin olduğu henüz netlik kazanmadı. Suriye'de varlık gösteren ABD ve koalisyon güçlerine ait askeri noktalar, zaman zaman IŞİD ve İran destekli gruplarca da hedef alınabiliyor.

ABD’nin Suriye’de Fırat Nehri'nin doğusundaki petrol sahalarıyla güneydeki Ürdün sınırında At-Tanf üssü olmak üzere yaklaşık bin askeri bulunuyor. ABD, IŞİD ile savaşmak için uzun bir süredir SDG’ye verdiği destek ile biliniyor. Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da benzer ifadeler yer aldı. Önceki gün yayınlanan mesajda, “Amerikan tarafı, Suriye topraklarında yasadışı olarak bulunan askeri güçlerini derhal ve koşulsuz olarak geri çekmeli, Suriye petrolünü ve buğdayını çalmaktan ve kaçakçılık yapmaktan vazgeçmeli. Yasadışı silahlı grupları desteklememeli” ifadeleri yer aldı.