İdlib çevresine yaptığı operasyonları yoğunlaştıran Suriye Ordusu, Halep’in kuzeybatısında bulunan onlarca kasabada kontrolü sağladı. ABD Başkanı Trump’tan ise AKP yönetimine destek açıklaması geldi

Şam hızını artırdı

Dış Haberler Servisi

Suriye Ordusu, Halep’in kuzeybatısında bulunan onlarca kasabayı tamamen ele geçirdiğini açıkladı. Öte yandan ABD Başkanı Trump, Erdoğan’a “Türkiye'nin İdlib'de insani bir felaketi önlemek için gösterdiği çabalardan ötürü” teşekkür etti. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ise İdlib’de Türk ve Rus askerlerinin sürekli iletişim halinde olduğunu söyledi.

Suriye hükümet güçleri son haftalarda muhaliflerin elindeki son bölge olan İdlib ve çevresine düzenlediği operasyonları artırdı. Pazar günü Rus savaş uçakları Halep vilayetindeki kasabalara ağır hava saldırıları düzenleyen Suriye Ordusu, kentin kuzeybatısındaki onlarca kasabayı kontrol altına aldığını duyurdu. Operasyon, dün Türkiye ve Rusya arasında bölgedeki çatışmaların durdurulmasına yönelik yapılacağını açıklanan görüşme öncesinde gerçekleşti. Muhalif kaynaklar, Anadan ve Haritan kasabaları dahil olmak üzere bölgedeki muhalif güçlerin geri çekildiğini bildirdi.

Halep ile İdlib arasında yer alan bölgenin ele geçirilmesiyle Suriye Ordusu Halep'i Nubl ve Türkiye sınırına yakın Tel Rıfat'a bağlayan 214 numaralı yolu denetimi altına almış oldu.

Esad yönetiminin bu son kazanımları, ülkenin iki büyük kenti Halep ve Şam'ı birbirine bağlayan M5 karayolunun 2012 yılından bu yana ilk defa kontrolünü ele geçirmelerinin ardından geldi.

TRUMP'TAN ERDOĞAN'A DESTEK

Sahada Şam yönetiminin ilerleyişi sürerken, ABD Başkanı Donald Trump ile AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Suriye konusunda gerçekleşen telefon görüşmesine ilişkin Beyaz Saray'dan yazılı açıklamada yapıldı. Açıklamada, Trump'ın Erdoğan'a, “Türkiye'nin İdlib'de insani bir felaketi önlemek için gösterdiği çabalardan ötürü” teşekkür ettiği belirtildi.

Türkiye'nin 12 gözlem noktasının bulunduğu İdlib'de tansiyon, son iki haftada düzenlenen saldırılarda 13 Türk askerinin yaşamını yitirmesi sonucu tırmanmış, bu durum AKP yönetimi ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı destekleyen Rusya arasında gerilime neden olmuştu. ABD ise bu gerilimde Türkiye’nin yanında tavır almıştı.

LAVROV: İLETİŞİM HALİNDEYİZ

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Münih Güvenlik Konferası’nda yaptığı görüşmelere dair açıklamalarda bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile gerçekleştirdikleri görüşmeyle ilgili fazla detay vermeyen Lavrov, İdlib’de Türk ve Rus askerlerinin sürekli iletişim halinde olduğunu söyledi. Türk ve Rus orduları arasında karşılıklı anlayış bulunduğunu belirten Lavrov, “Türk ve Rus askerleri karşılıklı anlayışa sahip hareket ediyor” dedi.

Türk ve Rus taraflarının oluşturduğu heyetlerin görüşmelerini sürdürdüğünü hatırlatan Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmeye dair, “Tüm gerçekler masaya yatırıldı” ifadelerini kullandı. Heyetlerarası görüşmelerden umutlu olduğunu dile getiren Lavrov, “Umarım Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı arasında varılan anlaşmalara dayanarak İdlib’de bu kötü durumdan çıkış yolu bulunur” dedi.