ÖDP Samandağ belediye başkan adayı Veteriner Hekim Mithat Nehir “Belediye yönetimi, başkana ve onu onaylayan meclis üyelerinin...

ÖDP Samandağ belediye başkan adayı Veteriner Hekim Mithat Nehir “Belediye yönetimi, başkana ve onu onaylayan meclis üyelerinin insafına bırakılamayacak kadar ciddi bir iştir” diyor.   Nehir, seçilirse ilk iş olarak aylardır ücretlerini alamayan çalışanların maaşının verileceğini söylüyor...

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Hatay’da 8 yerde yerel seçimlere giriyor. Türkiye’nin bazı il ve ilçelerinde aday çıkarmayan ÖDP’nin bu kentte iddialı bir biçimde aday göstermesi bir hayli ilginç.  Hatay’daki seçimin ÖDP açısından asıl karargahı Samandağ ilçesi. Samandağ’da ÖDP Aknehir, Tomruksuyu ve Tavla beldelerinde de seçimlere giriyor. Yine Antakya’nın beldeleri Ekinci, Kuzeytepe, Karaali ve Dursunlu beldelerinde de ÖDP iddialı. ÖDP’nin iddialı olduğu Samandağ ilçesinde belediye başkan adayı Mithat Nehir ile ÖDP’nin Samandağ’ndaki gücünü ve bölgeyi değerlendirdik.

»Adaylık sürecinizi anlatır mısınız?
Çalışmalarımız 2008’in ocak ayında, Samandağ Yerel Çalışma Platformu olarak başladı. Toplumun her kesiminden kadın, erkek ve genç bu çalışmaya katıldı. Samandağ’ın yereldeki sorunları tespit edildi. Bu tespitlerden hareketle kendimizce çözümler üretmeye başladık. Bizi aşan sorunları halkla birlikte çeşitli şekillerde dile getirdik. Çalışmalarımız halktan çok ilgi gördü ve hızla genişledi.
İktidara gelerek halka daha çok hizmet edebileceğimizin de farkındaydık. Platform olarak aday çıkarmaya karar verdik. Partimiz henüz belli değilken bir aday havuzu oluşturduk. Ben de bu havuzun içindeydim. Özgürlük ve Dayanışma Partisi’yle ittifak kurduk. Şu anda Samandağ’ın 8 mahallesinde seçim bürolarımızı faaliyete geçirmiş durumdayız. Gençlerin, kadınların ilgisi ve çalışmalara katılımı bizleri umutlandırmakta. ÖDP Genel Başkanı Sayın Prof. Hayri Kozanoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Sayın Alper Taş ve yazar Masis Kürkçügil’in katılımıyla merkez seçim büromuzun açılışını gerçekleştirdik. Yolumuza ÖDP ile hızla devam ediyoruz.

»Yerel yönetim anlayışınız nedir? Nasıl bir yerel yönetim? 
Belediye, başkana ve onu onaylayan meclis üyelerinin insafına bırakılamayacak kadar ciddi bir iştir. Toplumsal konularda, toplumun bütün katmanlarının karar alma sürecine aktif katıldığı bir anlayış, demokratik yerel yönetimin, belediyeciliğin temelidir. Ancak halkı karar alma sürecine katan, halkın denetimine açık bir belediyecilik demokratik olabilir. İlçemizi meslek odaları, dernek, sendika, muhtar ve halkla birlikte yönetmek gerektiği kanaatindeyiz. Yetkiyi de sorumluluğu da paylaşmalıyız. Yönetimde, gelir ve harcamalarda şeffaflığının sağlanması için gerekli tüm kanallar kullanılmalıdır. (Mahalle ve sokak toplantıları, basın, internet, ilan panoları vb.)
Yerel yönetimler kadınların, çocukların ve gençlerin, gereksinimlerini farklı görmelidir. Ve buna göre projeler geliştirmelidir. Kültür-sanat aktivitelerini önemsemeli, gelişimine katkı sunmalıdır. Kısacası halkla birlikte halkçı belediyecilik anlayışıyla, yaşanabilir kentler yaratabilmelidir.

»İlçenin sorunları ve projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
İlçemiz son derece hizmet yoksunu bir yerdir. Yaratılacak kaynaklarla neler yapabileceğimiz üzerinde çok düşündük. Özetlemeye çalışayım:
Belediye işçilerine düzenli ve tam maaş verilecek. Bu emeğe olan saygının vazgeçilmezidir. Samandağ’da uzun zamandır kanalizasyon döşemesi yapılmış durumda. Ancak fosseptik Asi Nehri’ne bırakılmıştır. Sağlıklı yaşam için kanalizasyon sistemini tamamlamayı düşünüyoruz. Temel ihtiyaç olan temiz su şebekesini ıslah edeceğiz. Yollarımız şu an köstebek yuvasına dönmüş durumda. Acilen yolların yapımına başlanacak. Sanayi sitesi ve sebze hali modern kentin vazgeçilmez parçalarıdır. Her ikisi, zaman geçirmeksizin kullanıma hazır hale getirilerek gerçek hak sahiplerine teslim edilecek; şehir merkezi gürültüden arındırılacaktır. Kentin dokusunu bozmayacak bir yerde kurulacak otogar aracılığıyla trafik karmaşasına son verilecektir. Birinci derece deprem bölgesinde bulunan ilçemiz için, Mustafa Kemal Üniversitesi ve mimar-mühendis odaları ile işbirliği yapılarak çarpık yapılaşmanın önüne geçilecek, mevcut binaların depreme direncinin ölçülmesi amacı ile ilgili kurumlarla işbirliği yapılarak, ücretsiz etüt çalışmaları yapılacaktır.
Tarıma elverişli alanları imara açmak yerine ilçe yerleşimi tarım yönünden verimsiz alanlara kaydırılarak yeni imar alanları yaratılacak. Okulların önünde ışıklandırma çalışmaları veya üstgeçit ile öğrenciler rahatlatılacak. Asi yatağının ekolojik açıdan büyük bir öneme sahip olduğu gerçeğinden hareketle, söz konusu bölge ıslah edilecek. Yakınında spor ve dinlenme alanları düzenlenecektir.
Kadın danışma merkezi kurulacak. Kadınlara yönelik meslek edindirme kursları açılacak. Mahallelerde çocuk parkları kurulacak. İlçemizde gelenekselleşen ve en önemli kültürel faaliyet olan festival çalışmalarına destek olunacaktır. Kültür merkezi mutlaka tamamlanacak, hizmete açılacaktır.
Yurtdışı işçiliği insanımız için gelir kapısı olmaktan çıkmıştır. İnsanlarımız karın tokluğuna Ortadoğu çöllerinde kölelik etmektedir. Diğer yandan ilçemizin tarım alanlarının yok olması ile karşı karşıya kaldığı da bir gerçektir. Bu koşullarda ilçemiz için tek çıkış yolunun eko-turizm ile tarım olduğunu düşünmekteyiz. İlçemizin, tarihi, doğal ve kültürel dokusunu bozmaksızın eko- turizm kenti olması için gerekli çalışmalar ilgili kurumlarla işbirliği içinde yapılacaktır. Belediye yönetimine talip olanlar bugüne kadar işçi alımını seçim yatırımı olarak görmüşlerdir.
Belediyemiz verimlilik konusunda oldukça geri durumdadır. Mevcut personel meslek içi eğitimle donatılarak verimliliği arttırılacaktır. Personel alanına uygun işlerde çalıştırılacaktır.

»Bu projeleri hayata geçirecek kaynakları nasıl bulacaksınız? 
İktidar partisinin adaylarının propagandada en çok kullandığı olgu budur. İktidarda olmanın belediyeye kaynak bakımından avantajlar sağlayacağını iddia ediyorlar. Bunun böyle olmadığını halkımıza anlatıyoruz.
Belediyenin önemli gelir kaynaklarından birisi iller bankasından, nüfus oranına göre gelen paradır. Bu para hangi partiden olursa olsun ( seçilen başkan bağımsız da olsa) gelen bir paradır.
Diğer kaynakları belediye kendi iç kaynakları olarak geliştirebilir. İlçemizde olmayan, yıllardır hep ihmal edilen sebze hali-otogar-mezbaha -sanayi sitesini faaliyete sokacağız. Biz bu yöntemlerle kaynak yaratmayı hedefliyoruz. Bu gelirler ile- hizmet amaçlı harcanması halinde- birçok iş yapılabilir.
»Bütün bunları yapabilecek ekibiniz var mı?
Seçimden seçime siyaset yapan insanlara değil, yılın on iki ayı halkın sorunlarına sahip çıkan ve çözüm üretmeye çalışan bir ekibiz. Herkese, “Ekibimize destek verin ve yaşanabilir bir Samandağ için, rant ilişkilerinden uzak, gerçek halk belediyeciliği yapacak olan ÖDP’nin yanında olun” çağrısı yapıyorum. Bize güvendikleri için de şimdiden teşekkür ederim.

***
Hatay seçimleri ve ÖDP
KERİM DÖNMEZ *

“Hatay’da seçimler” deyince, Amanos Dağları’nın doğusundan, yani Hatay’ın merkez ilçesi Antakya ve çevresindeki ilçelerden söz ediyoruz. “Dağın öte yanı” yani Belen Geçidi’nden sonraki İskenderun, Dörtyol, Erzin ilçeleri ve bunların beldelerinde farklı dinamikler var. Dolayısıyla sözümüz ve gözlemlerimiz Antakya ve çevresiyle sınırlı kalacak.
Geleneksel sağ tabanlı Kırıkhan, Reyhanlı, Yayladağı, Kumlu ilçelerinde AKP’nin seçimleri tekrar alması kuvvetli bir ihtimal. Belen’de seçimin MHP ile AKP arasında geçmesi beklenebilir.
Antakya’da ise seçimler CHP ile AKP arasında geçecek. 2004 seçimlerinde CHP’li Belediye Başkanı İris Şentürk’ü yaklaşık 7.500 oyla geçerek başkan seçilen AKP’li Mehmet Yeloğlu bu seçimde aday gösterilmedi. AKP’nin adayı Lütfü Savaş. CHP’de ise 1999–2004 arasında başkanlık yapan İris Şentürk tekrar aday. Eski ANAP’lı belediye başkanlarından Mahmut Alpagut ise bu sefer MHP’den aday. Aday değişikliğinin de AKP aleyhine olduğu söyleniyor. CHP seçimde İris Şentürk’ün adını öne çıkarıyor.” O, Antakya’yı biliyor.”, “İris Şentürk yeniden başkan” sloganları en çok kullanılan sloganlar.
Sol ise Antakya’da pek bir şey üretemedi. “Birlikte Başarabiliriz Platformu” ne yazık ki “Birlikte Başaramadık Platformu”na dönüştü Antakya’da. Hiçbir sol parti ya da grubun kimseye desteği yok. Soldan da şimdi tutuklu olan ESP’li  aday dışında başka başkan adayı yok. Tüm sol partiler  il genel meclisi seçimlerine katılıyor.

ÖDP, SAMANDAĞI VE BELDELER
Hatay’ın ilçe ve beldelerinde, geleneksel Arap kökenli Alevilerin sol partilere, özellikle de CHP’ye oy verdiklerini söyleyebiliriz. Samandağ da böyle bir ilçe. Bu kez durum biraz daha farklı. Üç sol partinin; CHP, DSP ve ÖDP’nin yarıştığını söyleyebiliriz. İlçede Samandağ Yerel Çalışma Platformu ile ÖDP’liler çok uyumlu çalışıyor. Her gün neredeyse iki bin kişi hareket halinde. Mitingler, mahalle yürüyüşleri, konvoy çalışmaları çok canlı geçiyor. ÖDP adayı Veteriner Mithat Nehir sonuçtan çok umutlu. Her konuşmasında yeni bir projesini anlatıyor.
DSP adayı Doktor Latif Günal da bu kez umutlu. Geçen seçimlerde SHP adayı olmuş ve 4.500 oy almıştı. Samandağ her zaman CHP açısından önemli bir kale olmuştu. Ancak bu partinin Samandağ’da hizmet açısından yetersiz kaldığı da bir gerçek. Samandağ, şehirleşme açısından oldukça sorunlu. Yollar çamur içinde. Belediyenin işçi ve işçi emeklilerine trilyonlarca borcu var. Üstelik şimdiki belediye başkanı hakkında da rüşvet iddiasıyla tutuklama kararı var. CHP’nin belediye başkan adayı Dr. Hayrettin Dönger’in işi çok zor görülüyor.

AKNEHİR
Samandağ’ın en küçük beldelerinden biri. Belde olduğundan beri CHP’li Mehmet Ali Gülüm tarafından yönetiliyor. Bu kez Mehmet Ali Gülüm’e yakın olan ekipten Eğitimci Hikmet Subaşı da DSP’den aday. Bir başka eğitimci de ÖDP’den aday. ÖDP’li Mehmet Mübarek aday olmak için Zonguldak’ta sürdürdüğü görevini bırakarak  Aknehir’e geldi. Mehmet Mübarek çok genç olmasına karşın çevresinde çok seviliyor. İyi bir konuşmacı ve örgütçü. Projelerini büyük bir heyecanla anlatıyor. Sanki otuz yaşında değil de yılların siyasetçisi.
Kitle önünde o kadar rahat. Çevrede seçimi alabileceğine inanılıyor. Gülüm’ün işi bu kez gerçekten zor görünüyor.

TOMRUKSUYU
Samandağ’ın önemli beldelerinden biri de Tomruksuyu. İki dönemdir aynı CHP’li tarafından yönetilen Tomruksuyu Belediyesi bu kez el değiştirecek gibi.  Beldede DSP,HYP ve ÖDP’li adayların yanında bir de Yeşiller tarafından desteklendiği  belirtilen  bir aday var. ÖDP adayı Vahid Tunç,elliyi biraz geçen yaşına karşın oldukça deneyimli. On beş yıl köy meclisinde,on yıl belediye meclisinde görev yapmış. Partisine danışmadan hiçbir şey yapmıyor. Ekibine ve kendisine çok güveniyor. Su ve kanalizasyon sorunlarıyla ilgili projesini hazırlamış bile. Bir tarım beldesi olan Tomruksuyu için meyve ve sebze kooperatifi kurulması projelerinden biri. Vahid Tunç ve çevresi ne yapacaklarını çok iyi biliyor. 8 Mart Emekçi Kadınlar Gününde iki bine yakın karanfil dağı tan Tunç ve ekibi açık ara önde gibi görülüyor.

TAVLA
Tavla, Samandağ’ın beldelerinden biri. Seçimin, şimdiki DSP’li başkan ile CHP’li aday arasında geçmesi beklense de ÖDP adayı Orhan Turunç genç ve sporcu kişiliği nedeniyle de belde de etkili biri. Turunç ÖDP’nin bu beldede   kök salması için çalıştıklarını belirtiyor.

DURSUNLU
Dursunlu, Antakya’nın dört bin civarında seçmeni olan beldelerinden biri.
Bir kez Barış Partisinden, iki kez de CHP’den seçilen Selahittin Altunöz halen başkanlık görevini sürdürüyor ve yine aday. Bir başka aday da DSP eski Milletvekili Ali Günay’ın kardeşi. Günay, ağabeyinin 99 seçimlerinde milletvekili seçildiği partiden, yani DSP’den aday. Ciddi bir aday da İsmail Altınöz.
İsmail Altınöz, ÖDP ve Dursunlu Halk Meclisi’nin ortak adayı. ÖDP ve Halk Meclisi birlikteliğinin ciddi bir enerji yarattığı gözleniyor. Özellikle gençler, bildiri, afiş, el ilanlarıyla çok çalışıyor. Ev ve mahalle toplantılarına yönelen Halk Meclisi üyeleri daha şimdiden diğer partileri epey tedirgin etmiş.

EKİNCİ
Ekinci, Antakya’nın yaklaşık dört bin seçmenli beldelerinden biri. CHP’li Belediye Başkanı Naif Tuncer, bu seçimde DSP’den aday. CHP’nin adayı ise zaman zaman merkez sağda politika yapmış biri: Sabahattin Yeral. Yeral, aynı zamanda EHDAV’a( Ehli Beyt Vakfı) yakın olan bir aileden. Bu beldede seçime giren üçüncü parti ise ÖDP. ÖDP’nin adayı, 68 kuşağından Recep Koşar. İnşaat mühendisi Koşar,.sakin,ne yaptığını ve  yapması gerekenleri bilen bir insan.Çevresi de öyle. Koşar, yaptığı her işte başarılı olan, uluslararası şirketlerde çalışmış, tuttuğunu koparan bir insan.
ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu’nun sözleriyle “Recep Ağabey yine tuttuğunu koparacak” gibi. Recep Koşar, ÖDP seçim bürosunun açılışında bine yakın kişinin önünde şöyle dedi:” Aday olmak için çeşitli sol partilerle görüştüm. Ancak ÖDP’yi tanıyınca bu partiden başka bir partiyi düşünmedim. Böylece aslıma döndüm. Herkesi de ÖDP’de politika yapmaya çağırıyorum.” 

KUZEYTEPE
Kuzeytepe’de de üç parti yarışıyor. CHP’nin adayı Bedi Uçar, DSP’den Necati Aydın, ÖDP’den Avukat Ünsal Koyutürk. Ünsal Koyutürk’ün avantajı genç ve eğitimli olması. 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nden başlayarak ev ev yüzlerce karanfil dağıtan Koyutürk’ün ekibi sıkı çalışıyor. ÖDP’nin bu beldede meclis kontenjan adaylığına genç bir kadını aday göstermesi de bir başka avantaj. Koyutürk’ün, öğrenim ve kültür düzeyi yüksek olan Bahçelievler semtinde de şanslı olduğu belirtiliyor.

KARAALİ
ÖDP’nin emekçi kökenli adaylarından biri de Taciddin Akgöl. Neredeyse sıfır bütçeyle seçim çalışması yürüten bir aday. Afiş ve broşür gibi kişisel seçim materyallerini dostluk ilişkileri içinde olduğu matbaacılara maliyetine yaptırıyor. Çevresinde çok sevilen biri. 78 kuşağından. Dürüst ve güvenilir bir halk adamı olarak tanınıyor. İki çocuğunu üniversitede okutuyor. Halka, dürüst ve şeffaf olma dışında bir vaadi yok. Kooperatifçilik, belde içi yolların yapılması, içme suyu şebekesinin iyileştirilmesi, dere yatağı ıslahı ve sulama göleti yaptırılması başlıca projeleri. Akgöl, seçim sonucundan umutlu.

•    ÖDP Hatay Yöneticisi