Çarşamba Ovası’na yapılması planlanan Biyokütle Enerji Santralı ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunun gerçeğe aykırı hazırlandığını iddia eden SAMÇEP Sözcüsü Özdağ, “Yasal süreç başlatacağız” dedi

SAMÇEP'ten bilirkişi heyetine suçlama: Gerçeğe aykırı rapor hazırladılar

BİRGÜN/SAMSUN

“Çarşamba Biyokütle Enerji Santralı” için Samsun Valiliği’nin “ÇED Gerekli Değildir” kararının yürütmesinin durdurulması talebi ile Samsun 3. İdare Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme heyetinin talebi üzerine bilirkişi raporu hazırlandı. Hazırlanan raporda, Toprak Koruma ve Arazilerin Kullanımı Kanunu’na aykırı şekilde tarım arazisi üzerinde kurulması planlanan Biyokütle Enerji Santralı “uygun” bulundu.

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) bileşenleri düzenledikleri basın toplantısında, bilirkişi raporunu eleştirdi. Bileşenler adına konuşan SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, “Rapor, şirketin proje tanıtım dosyasından kopyala yapıştır yöntemi ile bilim süzgecinden geçirilmeden hazırlanmıştır. Bu kişilere bundan böyle bilirkişilik yaptırılmaması için Samsun Bölge Bilirkişilik Kurul Başkanlığı’nı göreve çağırıyouz. Bilirkişiler hakkında gerçeğe aykırı rapor hazırladıkları için yasal süreç başlatacağız” dedi.

TARTIŞMALI HEYET

Raporun Prof. Salim Serkan Nas, Dr. Öğretim Üyesi Kemal Çelik, Prof. Serdar Makbul, Prof. Turan Karadeniz ve Prof. Yüksel Ardalı tarafından hazırlandığını belirten Özdağ, şunları söyledi:

“Bu heyetin bir kısmı, birçok şehirde ÇED davaları için raporlar hazırlamıştır. Çanakkale’de Cengiz Holding’e ait olan CENAL Termik Santralı, Karaburun Termik Santralı gibi bir çok çevre davasında hep şirketler lehine raporlar hazırladıkları biliniyor. Bu heyetin bir kısmı ile ilgili gerçeğe aykırı beyanda bulunarak hazırladıkları raporlarla ilgili suç duyurusunda bulunulduğunu da anımsatmakta fayda var.”

RAPOR GERÇEĞE AYKIRI

Yasa hükümlerine karşın bilirkişi raporunda "Kuru Mutlak Tarım Arazisinin tarım dışı amaçlı kullanımı uygundur” denildiğini vurgulayan Özdağ, rapora ilişkin eleştirilerini şöyle sıraladı:

>> Raporda, ‘bahçe atığı olan ve kereste sektöründe değerIendirilemeyen ağaç kökleri, ince dallar, kesim ve budama artıkları tesis bünyesinde yakılarak elektrik enerjisi üretilecektir’ deniliyor. Bunların yakılarak, yenilenebilir enerji elde edilmesi mümkün değildir.

>> Raporda, ‘Son birkaç on yılda, biyokütle yakıtının gerçekten yararlı ve sürdürülebilir olup olmadığı üzerine tartışmalar sürmektedir’ ifadesi yer alıyor. Son birkaç on yıl nasıl bir zaman dilimi, 20, 40, 90 yıl, hangisi?

>> Raporda, "Keşif sırasında, vaziyet planında yer alan tesis elemanlarının bir kısmının kaba inşaatlarının devam ettiği" ifade edilmiştir. Bu tespit ile 1/1000’lik plan olmadan, yasaya aykırı kaçak yapılaşma yapıldığı bilirkişi kurulu tarafından ihbar edildi.