Koronavirüs sporu etkilemeye devam ediyor. UEFA, EURO 2020’nin 2021 yılına ertelendiğini açıkladı. Turnuva 11 Haziran-11 Temmuz 2021 tarihleri arasında oynanacak. Ayrıca Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi tehdit geçene kadar askıya alındı

Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi askıda; EURO 2020, 2021’e ertelendi

BARIŞ CAN SARIKAŞ

Kronavirüs nedeniyle olağanüstü toplanan UEFA, uluslararası organizasyonlarla ilgili kararlarını açıkladı. UEFA, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nin tehdit geçene kadar askıya alındığını, EURO 2020’nin ise 2021 yılına ertelendiğini açıkladı. Turnuva 11 Haziran-11 Temmuz 2021 tarihleri arasında oynanacak. 12 farklı ülkenin ev sahipliğinde 12 Haziran-12 Temmuz 2020 tarihlerinde düzenlenmesi planlanan 16. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın, 11 Haziran-11 Temmuz 2021 tarihlerinde yapılması kararlaştırıldı. Bilet sahiplerinin, 2021'deki turnuvaya katılmamaları halinde paralarının iade edileceği belirtildi.Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nin kalan bölümünün ne zaman oynanacağına ilişkin bir açıklama ise yapılmadı. İspanya’nın önemli spor gazetelerinden Marca’da yer alan habere göre ise Avrupa Ligi finalinin 24 Haziran, Şampiyonlar Ligi finalinin ise 27 Haziran 2020 tarihinde oynanacak. UEFA ise açıklamasında bu sezonun fikstürünün nasıl yapılacağı konusunda çözüm aramak için ise Avrupa'daki lig ve kulüplerin temsilcilerinden bir çalışma grubu oluşturuldu.

Hazırlık maçları da dahil gerek milli takım gerek kulüp düzeyindeki tüm UEFA organizasyonları ve karşılaşmaları, ikinci bir açıklama yapılıncaya kadar durduruldu. Mart ayının sonunda oynanması gereken EURO 2020 play-off mücadeleleri ve uluslararası hazırlık maçları da durumun incelenmesi kaydıyla haziran ayının başına alındı. Bu sezonun fikstürünün nasıl yapılacağı konusunda çözüm aramak için ise Avrupa'daki lig ve kulüplerin temsilcilerinden bir çalışma grubu oluşturuldu.

Koranavirüsle ilgili dün yaşanan gelişmelerden bazıları şu şekilde:

✔ COPA AMERİCA ERTELENDİ

Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) Copa America'nın 2021 yazına ertelendiğini açıkladı.

✔ VALENCIA KULÜBÜNÜN YÜZDE 35'İNDE VİRÜS TESPİT EDİLDİ

La Liga kulüplerinden Valencia'da, teknik ekip ve futbolcular arasında vakanın yüzde 35'e yükseldiği belirtildi. Kulüpten yapılan açıklamada, kulüp içinde devam eden testlerin ardından teknik ekip ve futbolcular arasında virüse yakalananların oranının yüzde 35'e çıkmasına rağmen hiç birisinde hastalık semptomları görülmediği belirtildi. Açıklamada, koronavirüs teşhisi konulan tüm oyuncular ve ekibin evlerinde karantinaya alındığı ve gereken sağlık desteğinin sağlandığı ifade edildi. Valencia, aralarında futbolcular Arjantinli Ezequiel Garay ve Fransız Eliaquim Mangala'nın da yer aldığı 5 kişide Kovid-19'a rastlandığını hafta sonu açıklamıştı.

✔ MACARİSTAN'DA LİGLER ASKIYA ALINDI

Macaristan Futbol Federasyonu (MLSZ) ligleri askıya aldı. Federasyondan yapılan açıklamada, yönetim kurulunun koronavirüs salgınıyla ilgili gelişmeleri değerlendirdiği ve buna bağlı olarak tüm futbol liglerinin geçici olarak durdurulduğu kaydedildi. Açıklamada, sporculara antrenman gibi grup halinde yapılan spor organizasyonunda yer almamaları ve bu süreci evde geçirmeleri tavsiyesinde bulunuldu.

✔ RUSYA'DA LİGLER ERTELENDİ

Rusya Futbol Federasyonu, dün yaptığı toplantıda tüm dünyayı tehdit eden koronavirüs tehdidine karşı ülke liglerinde alınacak önlemleri görüştü. Toplantıda, federasyon himayesinde düzenlenen tüm futbol organizasyonlarının 10 Nisan 2020'ye kadar askıya alınmasına karar verildi.

✔ VOLEYBOLDA TÜM ORGANİZASYONLAR İPTAL

Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV), salgın nedeniyle tüm organizasyonları erteledi.

✔ ATLETİZMİ DE VURDU

Elmas Lig'in (Diamond League) ilk üç yarışı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle askıya alındı. Elmas Lig'de bu sezon ilk üç yarışın 17 Nisan'da Katar'da, 9 ve 16 Mayıs tarihlerinde de Çin'de düzenlenmesi planlanıyordu. Açıklamada, Çin'in Şangay kentindeki mücadelenin 13 Ağustos'ta yapılmasının öngörüldüğü, diğer iki yarış için daha sonra tarih belirleneceği aktarıldı.

✔ JAPONYA FUTBOL FEDERASYONU BAŞKANI’NDA VİRÜS TESPİT EDİLDİ

Japonya Futbol Federasyonu Başkanı Kozo Tashima'nın koronavirüse (Kovid-19) yakalandığı açıklandı. Japon haber ajansı Kyodo'da yer alan habere göre, virüsün bazı semptomlarını göstermesinin ardından teste alınan Tashima'nın sonuçlarının pozitif çıktığı belirtildi.

Kozo Tashima, Japonya Futbol Federasyonunda başkanlık görevinin yanı sıra Japonya Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcılığı ve FIFA yönetim kurulu üyeliği de yapıyor.

✔ FORMULA 1’DE İKİNCİ VAKA

Formula 1'in resmi lastik tedarikçisi Pirelli, çalışanlarından birinin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalandığını duyurdu. Pirelli'den yapılan açıklamada, sezonun ilk yarışı Avustralya Grand Prix'sinin ertelenmesinin ardından bir personele yapılan koronovirüs testinin pozitif çıktığı kaydedildi. Koronavirüs nedeniyle sezonun ilk yarışı Avustralya Grand Prix'si iptal edilirken, 22 Mart'taki Bahreyn, 5 Nisan'daki Vietnam ve 19 Nisan'daki Çin etapları ertelenmişti.

✔ BİFOUMA’NIN TESTİ NEGATİF ÇIKTI

Süper Lig ekiplerinden Yeni Malatyaspor'un futbolcusu Thievy Bifouma, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testinin negatif çıktığını bildirdi. Hakkında koronavirüse yakalandığına ilişkin paylaşımlarda bulunulduğunu aktaran Bifouma, şunları kaydetti:

"Son zamanlarda koronavirüs olduğuma dair haberler çıkıyor. Bu bazı insanlar için komik olabilir ama benim ve ailem için komik değil. Testleri yaptım, negatif çıktı, hastalığım yok. Bende virüs yok. Ailevi sebeplerden dolayı İspanya'ya gitmeye mecburdum. İstanbul'a döndüm ve tedbir amaçlı birkaç gün bekledim. Etrafımdaki insanları korumak adına İstanbul'da kaldım. İspanya'ya tedbirli, özel ekiple gittim. Üzerimde maske ve alkollü jel vardı. Bundan emin olabilirsiniz, kendimi koruyarak gittim. Kulübüm de gereken açıklamayı yapacaktır. Herkesten özür dilerim."

✔ KURA ÇEKİMİ DE ETKİLENDİ

Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA), dünyadaki Kovid-19 salgını nedeniyle 20 Mart'ta yapılması gereken 2020 Tokyo Olimpiyatları kadın ve erkek basketbol turnuvalarının kura çekimini ileri bir tarihe erteledi. FIBA'nın Twitter hesabında yer alan paylaşımda, "Kovid-19 salgını ile ilgili son gelişmeleri takiben, 20 Mart'ta İsviçre'deki Patrick Baumann Basketbol Evi'nde gerçekleşecek Tokyo 2020 Olimpiyatları kadın ve erkek basketbol turnuvalarının kura çekimi ileri bir tarihe ertelendi. Tarih henüz belli değil" denildi.

✔ GALATASARAY'DAN ÖNLEM

Galatasaray Kulübü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri çerçevesinde çalışanlarının uzaktan çalışma düzenine geçtiğini duyurdu. Sarı-kırmızılı kulübün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Koronavirüs salgınının ülkemizde de tespit edilmesi üzerine harekete geçen kulübümüz, çalışanlarımızın sağlığını ön planda tutarak, her birimden nöbetçi kalmak kaydıyla tüm çalışanlarımızın yarından itibaren uzaktan çalışma düzenine geçmesini kararlaştırmıştır." denildi.