Şampiyonluk yakın

Haftanın en güzel golünü seçmek hiç bu kadar zor olmamıştı. Kasımpaşalı Trezeguet’in Quresma’yı kıskandıracak gol vuruşu boy farkıyla kazanırken, Fransız oyuncunun 2 gol 3 asistlik performansı onu haftanın oyuncusu yaptı. Deplasman karnesi zayıf takımına şampiyonluk yolundaki en kritik virajları döndüren Fatih Terim haftanın teknik direktörü, sezonun en önemli karşılaşmasında Gençlerbirliği’ni üstelik Ankara’da mağlup ederek ligde kalmayı büyük ölçüde garantileyen Antalyaspor da haftanın takımı oldu.

Haftanın açılış maçında Başakşehir evinde Sivasspor ile 1-1 berabere kalarak hem şampiyonluk hem de şampiyonlar ligi yarışında ağır yara aldı. Başakşehir’i yıkan oyuncularının gerginliğiydi. Başakşehir’in son dönem transfer politikası, onları puan cetvelinde ne kadar yukarı taşıyorsa centilmenlik sıralamasında da o kadar aşağıya... Futbolseverler adına tek sevindirici gelişme maçın yan hakemine Bilal Meşe muamelesi yapan Arda Turan’ın gördüğü kırmızı kartla sezonu kapatmış olması. Yeteneklerini efendiliği ile harmanlamış bir delikanlının son 10 yıldaki dönüşümünü üzülerek izliyorum. Sivasspor, futbol tanrılarının Robinho’nun istekli oyununa verdiği ödül olan son dakika golüyle ligin son iki haftasına Avrupa hayalleri kurarak girdi.

Karabük deplasmanında zorlanan Konyaspor, Eto’o’nun penaltı golüyle üç puanı aldı. Konyaspor gelecek hafta evinde Göztepe ile sezonun en önemli maçına çıkacak. Ligden düşmesi haftalar önce kesinleşen Karabüksporlu oyuncuların mücadelesi daha fazla seyirciyi hak ediyor.

Trabzonspor’a yeni stadyumu yaramadı. Karadeniz temsilcisi evinde Kasımpaşa’ya farklı mağlup oldu. Avrupa yolundaki rakiplerinin de puan kaybetmesi ise Trabzonsporlulara teselli oldu. Kasımpaşa bu sezon kalesinde en fazla pozisyon verdiği karşılaşmayı, kalecisi Ramazan’ın performansı ve Trabzonsporlu forvetlerin beceriksizliği sayesinde farklı kazandı.

Alanyaspor evinde Osmanlıspor ile 1-1 berabere kalarak son iki haftaya rahatlayarak girme şansını kaçırdı. Ancak yine de rakibini puan olarak altında tutmayı başardı. Osmanlıspor son 10 haftada Başakşehir ve Fenerbahçe dışında kimseye kaybetmedi. Ancak puanları teker teker toplamak Osmanlı’yı ateş hattının üzerine taşımıyor. Gelecek sezon da SüperLig’de oynayabilmek için son iki haftadan 6 puan çıkarmaları gerekiyor.

Fenerbahçe evinde üstelik 1-0 geriye düşmesine rağmen uzatma dakikalarında Fernandao’nun attığı golle Bursaspor’u mağlup ederek ikinci sıraya yükseldi. Şampiyonlar Ligi’nin değişen statüsü lig ikinciliğini kıymetli hale getirdi. Zira temsilcilerimiz artık dişlerine göre rakiplerle eşleşecekler. Bursaspor’un düşme stresini üzerinden atması oyununa da olumlu yansımış. Haftayı puansız kapatmayı hak etmediler.

Düşme hattını yakından ilgilendiren Gençlerbirliği - Antalyaspor eşleşmesinin kazananı Akdeniz temsilcisi oldu ve gelecek sezon da SüperLig’de kalmayı büyük ölçüde garantiledi. Kulübün içinde bulunduğu borç yükü göz önüne alındığında lige tutunmak Antalyaspor’un bekası için önemliydi. SüperLig’e yükselen Ankaragücü taraftarlarının da stadyuma gelmesiyle bu sezon evinde taraftar desteğini en çok hissettiği maça çıkan Gençlerbirliği’nin ligde kalmak için artık mucizelere ihtiyacı var. SüperLig’in en istikrarlı takımı İlhan Cavcav’sız ilk sezonunda küme düşüyorsa herkesin özeleştiri yapması gerekiyor.

Galatasaray şampiyonluğa adım adım yaklaşıyor. Akhisar deplasmanını Garry Rodrigues’in golleriyle kayıpsız atlatan Cimbom’un deplasman karnesininin düzelmesinde Muslera’nın yükselen performansının da etkisi büyük. Kupa finalisti Akhisar ligdeki galibiyet hasreti 8 maça çıktı. Kazanamama serisi 10 maça çıkarsa kendilerini bir anda 1.Lig’de bulabilirler.

Haftanın tek golsüz karşılaşmasının taraflarından biri yine Yeni Malatyaspor oldu. Bu beraberlikle Erol Bulut sezon başında koyduğu 40 puan hedefine de ulaşmış oldu. Göztepe evinde galip gelmeyi başarsa, rakiplerinin puan kaybettiği haftada Avrupa yolunda önemli bir avantaj elde edecekti. İzmir temsilcisi sezonu birbirinden zorlu iki maçla kapatacak. Tamer Tuna öyle bir takım kurdu ki Konyaspor ve Galatasaray karşılaşmalarından 6 puan çıkarması da 0 çekmesi de sürpriz olmayacaktır.

Şenol Güneş yönetiminde 100. lig maçına çıkan Beşiktaş, Kayserispor’u mağlup ederek Güneş’e 67. galibiyet sevincini yaşattı. Beşiktaş’ın şampiyon olması sadece matematiksel olarak mümkün, gerçekte pek karşılığı yok. Ancak Beşiktaş’ın Kayseri karşısındaki ciddiyetini son iki haftada da sürdürüp ligi dördüncülükten daha yukarda bitirmesi gerekir. Zira lig üçüncüsü UEFA Avrupa Ligi’ne doğrudan katılacak, lig ikincisi ise Şampiyonlar Ligi ön elemesinde dişine göre rakiplerle mücadele edecek. Haftanın hedefsiz olmasına rağmen elinden geleni yapan takımlarından biri de Kayserispor oldu. Yabancı oyuncu sayısının fazlalığının bir diğer avantajı da takımlarımızın profesyonellik anlayışını belli bir seviyenin üzerinde tutması...