AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin kiraya verdiği bin 203 işyerinden bin 28’inin çalışma ruhsatı olmadan faaliyet yürüttüğü öğrenildi. Ayrıca belediyenin, işçilerin hakedilmiş izinlerinin yüzde 45,6’sının kullandırılmadığı tespit edildi.

Samsun’da bin 28 işyeri ruhsatsız

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin, kirada olan bin 28 işyerinin ruhsatsız olduğu tespit edildi. Sayıştay denetimleri ile açığa çıkarılan ruhsatsız işletmelerden, “İşyeri Açma İzni Harcı” da alınmadığı belirlendi.

Sayıştay’ın 2019 yılı denetimleri, AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin mevzuata aykırı uygulamalarını gözler önüne serdi. Belediyenin mülkiyetinde bulunan ve kira alınan toplam bin 203 işyerinden bin 28’inin ruhsatsız faaliyet gösterdiği öğrenildi. Sayıştay, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı olmadan işletilmeye devam edilen işyerleriyle ilgili gerekli tedbirlerin bir an önce alınması konusunda belediyeyi uyardı.

İŞÇİLER İZİN NEDİR BİLMEDİ

AKP’li belediyeye ilişkin tespitler bununla da sınırlı kalmadı. Belediyede görev yapan kadrolu işçilerin yıllık izinlerinin Kanun’a uygun şekilde kullandırılmadığı öğrenildi. Belediyenin son 10 yıllık verilerinde yapılan incelemede, kurum bünyesinde çalışan 174 işçinin kişi başı ortalama 141 gün kullanılmamış izninin bulunduğu, hak edilen izinlerin yüzde 45,6’sının kullanılmadığı görüldü. Ayrıca 15 işçinin de 10 yıl boyunca hiç izin kullanmadığı kayıtlara geçirildi.

NAKİT İHTİYACI GECEKONDU FONUNDAN GİDERİLDİ

Denetim raporuna geçirilen belediyeye ilişkin diğer bazı tespitler ise şöyle sıralandı:

► Belediyenin yapım işlerinin önemli bir kısmında yeterli zemin ve arazi çalışması yapılmadan, ihtiyaçlar sağlıklı şekilde tespit edilmeden ihaleye çıkıldı. Toplam 106 yapım işinde 83’üne ilişkin proje hazırlanmadan ihale gerçekleştirildi.

► Belediyenin otopark hesabında toplanan paralar, amacı olarak kullanılmadı. Otopark yapımı için kullanılması gereken toplam 134 bin 750 TL, cari hesap olarak kullanılan banka hesabına aktarıldı.

► Gecekondu fonu, amacı dışında kullanıldı. Fonda biriken 871 bin TL, nakit ihtiyacını gidermek için başka bankalara transfer edildi.