Samsun İlkadım ilçesindeki Onur Anıtı Parkı içinde el yapımı ürünler satan kadınlar, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından bu alandan çıkarılmak istendi. Bu duruma tepki gösteren kadınlar adına konuşan Serpil Coşkun, "Lütfen bizi anlasınlar. Bize, Samsun’a yakışır bir kimlikle yeni bir yer tahsis etsinler ve ücretsiz istiyoruz. Tüm belediyeler bunu yapıyor, Samsun Büyükşehir Belediyesi neden bunu yapamasın" dedi.

Samsun'da kadınlardan Büyükşehir'e tepki: 3,5 yıldır bizi buradan çıkarmaya çalışıyorlar
Fotoğraf: ANKA

AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri, 'Çarşı 1919 Kadın Emeğine Dair Her Şey' projesi ile el yapımı ürünleri satan kadınları, Onur Anıtı parkı içinde bulunan kapalı alandan bugün çıkartmak istedi.

Bu duruma tepki gösteren kadınlar adına konuşan Serpil Coşkun, şunları söyledi:

"KİRA ÜCRETİNİ KARŞILAYACAK GÜÇTE DEĞİLİZ"

"Çarşı 1919’un kuruluşundan çok kısaca bahsetmek istiyorum. 2019 yılında, 1919 Milli Mücadele’mizin 100. yılı nedeniyle valimizin bir projesiyle bir araya getirilmiş bir grup oluşumuz. Biz, bu dönemde, o dönemin valisi, o dönemin belediye başkanı ve milletvekillerimizle görkemli bir açılışla bir araya gelmiş bir oluşum iken yaklaşık 3 buçuk yıldır, Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından, buradan çıkarılmak için 2 kez resmi yazı aldık. Kendilerine direndik, çünkü buraya bizi bir şekilde getirdiniz, hani bizim önümüzü açın. Biz 100 kadın, hatta zaman zaman sayımız 150’ye, 160’a ulaşıyor, el emeklerimizi satalım, değerlendirelim, bize bu imkanı tanıyın diye kendileriyle defalarca görüştük. İki kez resmi yazı almamıza rağmen bir müddet durdular. Buranın yıkım kararı olduğunu söylediler. Tabii ki anlayışla karşılıyoruz. Bir yer talebinde bulunduk. En sonunda bize geçen hafta Rus Pazarı’ndan 3 tane dükkan verebileceklerini söylediler. Ancak bu 3 dükkanı bize ücreti karşılığında vermek istiyorlar ve ben şu an burada bulunan kadın arkadaşlarım adına söylüyorum ki biz, bu ücreti karşılayacak güçte değiliz. Cüzi bir rakamda olsa ödeyecek gücümüz yok. Biz de diyoruz ki Çarşı 1919 kadınları olarak, lütfen bize fiziksel olarak yine bu dükkana benzer, mademki buraya ihtiyacınız var, tek bir girişi olan, bütün arkadaşların ürünlerini sergileyeceğimiz başka bir yer verin. Samsun’a iyi takı yapalım. Şu anda burada yaptığımız da o. Anıt Park’ın içerisini temizlemişiz, şimdi Rus Pazarı’nda bize önerdikleri yer, A blokta, tuvaletlerin yanında; layık görülen yer burası. Bir de ücreti karşılığı 3 tane küçük 9 metre karelik bir dükkan ayırıyorlar. Yalvarıyorum, kendilerine rica ediyorum, 100 kadın arkadaşım adına; bize lütfen ve lütfen, vereceklerse bir koridoru ücretsiz tahsis etsinler.

"BURADAKİ BİZ KADINLAR PARTİLER ÜSTÜYÜZ"

Madem ki oraya bir kadın elinin değmesini, kendi ifadeleri bu, mademki oraya bir kadın eli değmesini istiyorlar, Rus Pazarı’nı da burayı temizlediğimiz gibi temizleyelim, Samsun’a yakışır bir kimlik kazandıralım ve bu 100 kadın arkadaşım, şu an hala müracaat eden arkadaşlarım var, yerimiz sallantıda diye alamıyoruz. Samsun’un bütün il ve ilçelerini kapsayacak şekilde tüm arkadaşlarımızla yolumuza devam edelim. İstediğimiz tek bu. Bugün gelmişler, anahtarı değiştirmeye çalışıyorlar. Ben, buna, Serpil Coşkun olarak izin vermiyorum. Asla ve asla tek bir arkadaşımın ürününe dokunamazlar. Ben bile dokunamam. Kapının kilidini de değiştirmeye müsaade etmeyeceğim. Bunun sonu nereye gidiyorsa da gitsin. Boşaltın diye resmi tebligat gelmedi. Bu sabahleyin zabıtalar geldiler; ‘Oranın anahtarını değiştireceğiz’. Dışarıya çıkmamızı istediler. Ben de çıkmıyorum. Ben buradayım, buyursun gelsinler, üstüme kilitliyorlarsa kilitlesinler. Bafra’dan var, Ladik’ten var, her partiden her görüşten arkadaşımız var. Biz, herhangi bir partiye bağlı değiliz. Biz, tüm kadınlar olarak partiler üstüyüz. Lütfen bizi anlasınlar. Bize, Samsun’a yakışır bir kimlikle yeni bir yer tahsis etsinler ve ücretsiz istiyoruz. Tüm belediyeler bunu yapıyor, Samsun Büyükşehir Belediyesi neden bunu yapamasın?"

(ANKA)