Konkordato başvurusunda bulunan Makro Market’in kapı önüne koyduğu yüzlerce işçi, gasp edilen hakları için çeşitli illerde mücadeleyi sürdürüyor. Samsun da bu illerden biri. Direnişteki işçilerle konuştuk

Samsun’da yüzlerce market işçisi direnişte

Okan Alıcı

Türkiye’de ekonomik kriz nedeniyle yüzlerce firma konkordato başvurusunda bulundu. Ülkenin en büyük market zincirlerinden olan, yurt genelinde 256 mağazası ve yaklaşık 6 bin 500 çalışanı bulunan Makro Market de bu firmalar arasında. Ekim ayı sonunda konkordato başvurusu yapan Makro Market, bu süreçte birçok mağazasını kapattı, birçok mağazasını ise Migros ve Taze Gıda’nın da aralarında olduğu başka firmalara devretti. Ardından yurt genelinde binlerce işçi işten çıkarıldı. Bu işçilerin çoğuna tazminatları dahi ödenmedi.

Samsun’da da 22 mağazası bulunan Makro Market, konkordato ilan ettikten sonra bu mağazaların tamamını Taze Gıda’ya devretti. Devir sırasında iddialara göre birçok usulsüzlük yaşanırken, Samsun’daki mağazalarda hâlâ Makro tabelası bulunuyor. Yıllarca Makro’ya emek verdikten sonra işten atılan ve kıdem tazminatları ödenmeyen yaklaşık 380 işçi, gasp edilen hakları için 100 günü aşkın süredir mücadele ediyor. Her hafta pazar günü eylem yapan Tez-Koop-İş Sendikası’na üye işçilere sendikalar ve demokratik kitle örgütleri de destek veriyor.

‘Hırsızlığı kapatmaya çalışıyorlar’
İşçilerden Yıldıray Zeren, ortada bir hırsızlık olduğunu belirterek, şöyle diyor: “Samsun’da 380 işçiye mağaza kapanışı nedeniyle çıkış verildi. Personel dışındaki demirbaş ve şubeleri ise Taze Market’e devrettiler. Ama tabelalar hâlâ Makro. Kasa fişleri Taze Market, kredi kartı slibi ise Meda Marketçilik. Makro adı altında Taze işletiyor, paraları da Meda’ya aktarıyor. Burada bir hırsızlık var, biz bunu dile getiriyoruz. Bu usulsüzlüğü kapatmaya çalışıyorlar. Taze’nin patronunu araştırdığımızda, ocak ayında bir şirketini batırarak 60 şubesinde çalışan personelini tazminatsız işten çıkardığını öğrendik. Bu patron ve yandaşlarının hırsız olduğunu her yerde dile getireceğiz. 4 aydır direniyoruz, eylemlerimiz sürüyor.”

‘Hakkımızı alana kadar eylemdeyiz’
Ahmet Özeken ise haklarını alana kadar örgütlenmeye devam edeceklerini belirterek, şunları söylüyor: “Makro tamamen el değiştirdiğinde her şey gün yüzüne çıktı. Taze’nin savunması şuydu: ‘Makro Taze’ye satıldı. Taze, Makro’yu personelsiz aldı.’ Makro ise bizim haklarımızla devredildiğimizi söyledi. Biz bunu mahkemeye taşıdık. Tazminatlarımızı alana kadar eylemlerimize devam edeceğiz.”

Son günlerde Taze’nin de geri çekileceğinin söylendiğini aktaran Özeken, “Şimdi de Taze mağdurları olacak. Yarın başka bir firma geldiğinde bu mağduriyet devam edecek. Haklarımızı alana kadar mücadele edeceğiz, aldıktan sonra da arkadaşlarımızın yanında olacağız. Televizyonda işinden olan insanları görünce içimiz acırdı, ama bugün durumu daha iyi anladık” diyor.

Bahar Bakır ise 4 yıldır giydiği Makro Market formasını çıkardığını, bu dakikadan sonra giyeceği tek formanın direniş forması olduğunu belirtti.

Patronlar keyif yapıyorlar
Diğer bir işçi İsa Yüksel ise kendileri gasp edilen hakları için mücadele ederken patronların keyif yapmakla meşgul olduğunu dile getiriyor. Yüksel, şunları ifade ediyor: “Çok fazla siyasetçiyi aradık, onlardan destek istedik. İktidar partisinden kimseyi yanımızda göremedik. CHP’den milletvekilleri ve il başkanı geldi, başka partilerden gelenler de oldu. Ama iktidar partisinden kimse gelmedi, çünkü onlar patronların yanında. Bu süreçte bunu çok iyi gördük. Tüm mağdur edilen arkadaşlarıma sesleniyorum, birlik olalım, hep birlikte mücadele edelim. Alacaklarımızın belki çok değil, ama bu bizim hakkımız, hakkımızı almak zorundayız. Herkesten destek bekliyoruz.”

***

Haluk Levent’ten destek

Sanatçı Haluk Levent, İstanbul Moda Kayıkhane’de 28 Kasım’da vereceği konserin gelirinin Samsun’da direnen 380 Makro/Taze işçisine dağıtılacağını açıkladı. Levent, Twitter’dan paylaştığı mesajda, “Sorunlarını çözer mi? Çözmez.. Amaç onların mücadelesinin yanında olduğumuzu göstermek” dedi.