Samsun halkı BirGün'e sahip çıktı

Samsun'da BirGün gazetesi okurları, gazetemiz BirGün'e Basın İlan Kurumu tarafından keyfi gerekçeler bahane edilerek uygulanan ilan ambargosunu protesto etmek için sokağa çıktı.

Samsun'da BirGün'e destek olmak için sokağa çıkan okur inisiyatifi, yaptığı açıklamada, "İçinde bulunduğumuz insan hakları haftasının temelini oluşturan ve 71. yılını kutladığımız İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 19. Maddesi basın özgürlüğünün önemine atfen 'her ferdin bilgi ve fikirleri her vasıta ile aramak, elde etmek veya yaymak hakkını' düzenlemektedir" ifadeleri kullanıldı.

Okurlara CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek de destek verdi.

Samsun Çiftlik Akbank önünde basın açıklaması yapan okurlarımız, açıklamanın ardından dayanışma için gazete dağıtımı yaptı.

"Yıllardır muhalif basın üzerindeki baskı, tehdit, hapis ve para cezalarına bir yenisi daha eklendi. Bugün Türkiye'de ulusal basının belli sermaye erkleri elinde toplandığı, AKP-MHP faşist iktidarına yakın sermaye gruplarının basın yayın hayatında büyük bir güç haline geldiği düşünüldüğünde, bağımsız medyanın önemi ve ihtiyacı daha da artmıştır" denilen açıklamada, "Büyük sermaye gruplarına devlet bankalarından yüksek miktarda krediler çıkartılarak basın organları ele geçirilmektedir. Türkiye’de basın tekelleştirilerek iktidar tahakkümüne sokulmak istenmektedir. Bağımsız çizgisini koruyarak halktan, emekten, eşitlikten ve özgürlükten yana yayın yapmaya çalışan gazetelerde çeşitli bahaneler ile engellenmeye çalışılmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

samsun-halki-birgun-e-sahip-cikti-667264-1.

Açıklamanın devamı şöyle:

"195 Sayılı Basın İlân Kurumu Teşkiline Dair Kanun'un 2. maddesinde kurumun görevi olarak "resmî ilânların gazetelerde yayınlanmasında aracı olmak" ve "basının her türlü ihtiyaçlarını temin etmek" düzenlenmiştir.

Aynı Kanunun 32. maddesinde, söz konusu resmî ilânların "fikir ve içtihat farkı aranmaksızın dağıtılacağı" ibaresi açık şekilde yer almaktadır.

Dolayısıyla, Basın İlân Kurumu, gazetelerin önemli gelir kalemlerinden olan söz konusu resmî ilânları eşit ve adil şekilde, gazetelerin takip ettiği yayın politikasına bakmaksızın dağıtmak zorundadır.

Bu nedenle, 2004 yılından beri yayın hayatında olan ve sermayesi yüzlerce birey, sendikalar ve meslek örgütlerinden toplanan paralarla oluşturulan Birgün Gazetesi'nin ve 1994 yılından beri yayımlanan, onlarca kez yayın yasağına ve sansüre uğrayıp Metin Göktepe gibi kayıplar yaşayan Evrensel Gazetesi'nin bağımsız basın için üstlendiği rol paha biçilmezdir.

samsun-halki-birgun-e-sahip-cikti-667263-1.

Basın İlân Kurumu'nun Birgün, Evrensel ve Cumhuriyet gazetelerine yönelik tutumunun arkasında yer alan saik ne olursa olsun sürdürülen tavrın sonuç itibari ile özgür basını hedef aldığı ve kurumun kendi mevzuatına aykırı olduğu açıktır.

İçinde bulunduğumuz insan hakları haftasının temelini oluşturan ve 71. yılını kutladığımız İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 19. Maddesi basın özgürlüğünün önemine atfen "her ferdin bilgi ve fikirleri her vasıta ile aramak, elde etmek veya yaymak hakkını" düzenlemektedir.

AKP döneminde Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında dramatik bir düşüş yaşamış ve 180 ülke arasında 157. sıraya gerilemiştir. Basın İlân Kurumu'nun Birgün, Evrensel ve Cumhuriyet gazetelerine karşı takındığı tavrı bu genel tablodan ayrı olarak düşünmek mümkün değildir.

Basınla ilgili sorunlar bunlarla sınırlı değildir. İşini yaptığı için yaptığı haberlerden dolayı tutuklu olan gazeteciler, muhalif basına kesilen para cezaları, sansür yiyen gazeteler, KHK’ler ile kapatılan televizyon ve radyo kanalları vardır.

Bizler köhnemiş, halkı yoksulluğa açlığa intiharlara sürükleyen bu düzene karşı muhalefet eden bu gerçeklikleri halka sunan yayın organlarının yanındayız, tarafız. Yapılan baskılara engellemelere karşı gazetelerimizi daha çok yayacağız, duyuracağız. Sürecin takipçisi olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz.

Özgür basın susturulamaz"