Samsun Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Yaşar Gündem’in hayata bakışı “boşverenlerden olmamak” üzerine kurulu. Gündem, “Çevremde olanları görmemezlikten gelemiyorum. Direnenlerin yanında oluyorum” diyor

Samsun Sanat Tiyatrosu Ankara’da

KIMIZ BOZKIR

Samsun’da yerleşik tiyatroların en eskilerinden ve nerdeyse senede iki kez Anadolu turnesi yapan, yaz aylarında da festivallere katılarak perdesini kapatmayan, sezonunu hiç bitirmeyen Samsun Sanat Tiyatrosu Ankara’ya iki oyunuyla geliyor.

Samsun Sanat Tiyatrosu 20 yıldır varlığını sürdürüyor ama Genel Sanat Yönetmeni Yaşar Gündem’in tiyatroyla bağı daha eski. Samsun’da açılan konservatuarın ilk öğrencilerinden Yaşar Gündem. Tiyatroya bakışı ise toplumsal ve politik olunca kendi yolunun taşlarını kendi döşemek için kurmuş Samsun Sanat Tiyatrosunu... Yani özgür olmak, yani kendi seyircisini oluşturmak... Tiyatro Samsun’un ama sezon içinde her yerde, her bölgede seyredilebilir olmuş giderek, yurt dışı turneleri de dahil.

Yasaklamalar, engellemeler ve tüm zorluklara rağmen STK’larla birlikte ve gişe açarak seyircisiyle buluşmayı sürdürüyor. Aslında tiyatroların bin yıllardır ayakta kalmasını sağlayan oyunu hazırlayan tiyatro ve tiyatrocular kadar oyunu izleyen seyircidir. Seyirci tiyatroların asli unsurudur, olmazsa olmazıdır. Bir tiyatro seyircisi ve gişesiyle ayakta durabiliyorsa illaki var olur. Samsun Sanat Tiyatrosu da inatla bu yolda yürüyenlerden. Daha önceleri Kültür Bakanlığı desteği de alabilen tiyatro Gezi’den sonra destek kesilip cezalandırılan tiyatrolardan olmuş.

DİRENENLERİN YANINDAYIM

Samsun Sanat Tiyatrosu toplumsal tiyatro yapan ve sözünü esirgemeyen bir tiyatro, Genel Sanat Yönetmeni Yaşar Gündem’in de hayata bakışı “boşverenlerden olmamak” üzerine kurulu. “Çevremde olanları görmemezlikten gelemiyorum, görüyorum üzülüyorum ve direnenlerin yanında yer alıyorum tabii ki... Bir gün Kazdağları’nda nöbet, bir gün Murat Dağı’nda eylem, başka bir gün Çarşamba Akkuyu’da Çevre Talanına Hayır demek için gidiyoruz” diyor Yaşar Gündem. Peki, bu hıza ve bu kadar yoğun zamanlamaya nasıl yetişebiliyorsunuz, nasıl bir enerji bu dediğimde de; “Turne güzergâhı yönünde nerede bir eylem, grev ve direniş varsa, şiir ile söylem ile emekçilerin yanında oluyoruz. Enerji konusuna gelince; iş gibi görmüyorum tiyatroyu, bir yaşam biçimi benim için, nefes almak gibi yani... Biraz da planlama ve duyarlılık diyelim. Çok kötü ve üzücü bir süreçten geçiyor insanlık, savaş ve doğayı talan almış başını gidiyor. Bir şey yapmak lâzım, yoksa çok geç kalmış olunacak insanlık adına, gelecek adına... Huzur ve güvenli yaşam adına bir adım atılmalı, farkında olmak ve fark ettirmek gerek. Bu bizim sorumluluğumuz bir yandan, mademki biliyoruz daha iyi bir dünya ve yaşam mümkün insanlık için, e o zaman duramayız” diyor.

samsun-sanat-tiyatrosu-ankara-da-699896-1.

Samsun Sanat Tiyatrosu bu yıl üç ayrı oyunla perde açmış, bir yandan da yeni oyunlar için çalışmaktalar. Kendi şehrinde, Samsun’da oyunlarını sergileyen ve tüm ülkede ve yurt dışında turne yapan tiyatro, öte yandan, kâr amacı gütmeden yapılan gönüllü festivallere de katılıyor.

Samsun Sanat Tiyatrosu bu ay 20 Mart Cuma günü saat 20.00 de, Uğur Mumcu’nun “Bir Pulsuz Dilekçe” oyunu ile Yenimahalle 50.Yıl Dört Mevsim Tiyatro Salonunda ve 21 Mart Cumartesi günü saat 20.00’de de, Nâzım Hikmet’in “Kuvayı Milliye Destanı” ile Batıkent Sinan Bengier Tiyatro Salonunda Ankara seyircisiyle buluşacak.