SOL Parti Samsun İl Örgütü’nün kurduğu Halk Kürsüsü’nde konuşan yurttaşlar ekonomi, odaklı sorunlarını anlattı. Bir yurttaş, “Kırk yıllık çiftçiyim ben, böyle yoksulluk, böyle ekonomi görmedim” dedi.

Samsun SOL Parti’den halk kürsüsü: 40 yıllık çiftçiyim, böyle ekonomi görmedim

HABER MERKEZİ

SOL Parti Samsun İl Örgütü, ülkenin birçok noktasında gerçekleştirilen ‘Halk Kürsüsü’ etkinliğini Atakum ilçesine de taşıdı. Etkinlikte emekliler, gençler, kadınlar, çevreciler ve köylüler söz alarak sorunlarını dile getirdiler.

Kürsüde konuşma yapan Tacettin Aydın “Emeklilerin ortalama aylıkları açlık sınırının altında, emeklilerin talepleri siyasi iktidar tarafından yok sayılıyor. Enflasyon oranında bile artışı emeklilere çok gören bir iktidarla karşı karşıyayız. Buradan onlara sesleniyorum; siz emeklileri yok sayıyorsanız, emeklilerde sizi yok saymasını bilecektir” dedi.

Gökhan Törener de yaşadığı yer olan Çarşamba ilçesine yapılması planlanan biyokütle enerji santrali ile ilgili şunları dile getirdi: “Biz tarımla uğraşan insanlar olarak, ova halkı olarak biyokütle enerji santralinin yapımına karşı çıktık. Ovamızı imara açanlar bizleri, bu halkı düşünmüyorlar. Düşünselerdi tarım arazilerini imara açmazlardı. Bizlerin tarım arazilerini imara açarak bu ülkeyi dışa bağımlı hale getirdiler.”

‘HALK ARTIK SADECE NEFES ALIYOR, YAŞAMIYOR’

Samsun’da üretim yapan bir çiftçi ise halkın artık sadece nefes aldığını belirterek şöyle konuştu: “Kırk yıllık çiftçiyim ben, böyle yoksulluk, böyle ekonomi görmedim. Geçen sene yedi liraya aldığım mazot bu sene yirmi iki lira oldu. Yüz liraya aldığım gübre beş yüz lira… Benim için enflasyon yüzde beş yüz demektir. Halkımız artık sadece nefes alıyor, yaşamıyor. Bunun artık bir çaresi olmalı, artık dayanamıyoruz.”

Kürsüde söz alan Gülsen Kılınç sorunlarını şu şekilde aktardı: “Mutfağımda, cebimde, yaşamımda yangın var, bu yangın her geçen gün biraz daha artarak büyüyor. Çay kaşığının ucuyla verdiklerini bol kepçe ile geri alıyorlar. Verginin vergisini ödüyoruz. Ucuz olsun diye pazara akşam çıkıyoruz. Faturalarımız el yakıyor, cep yakıyor.”

‘GENÇLER SUSMAYACAK’

Gençlerin sorunlarını dile getiren Betül Üzen de, “Gençler bugün maddi manevi her anlamda zorluklar çekiyor. Temel ihtiyacımız olan kitaplara erişemiyoruz, kitap fiyatları bütçemizi aşıyor. Özellikle sınav hazırlık kitapları çok pahalı. Bizler üniversiteleri bitirdikten sonra işsizlikle yüz yüze geliyoruz. Okullarımızda nitelikli bir eğitim yok, belirli kalıplara sokulmaya çalışılıyoruz. Nitelikli bilimsel bir eğitim istiyoruz. Okurken maddi zorlukları düşünmek istemiyoruz. Biz gençler olarak bu sisteme karşı duracağız, susmayacağız, ses çıkaracağız” dedi.

Meslek lisesinde eğitim gören Eser Alp Pala, “Biz meslek lisesi öğrencileri olarak yılın on ayında staj yapıyoruz, bu stajımızı iş gücü olarak kabul etmiyorlar, sosyal güvenliğimizi karşılamıyorlar. Asgari ücretin çok çok altında bir ücretle bizi çalıştırıyorlar. Ayrıca okulda, meslek sınıflarımızda yeterli materyal desteği sağlanmıyor” diye konuştu.

Etkinliğin sonunda kürsüden söz alan SOL Parti Samsun İl Başkanı Coşkun Konca şunları söyledi: “Sevgili dostlar, bugün burada toplumun farklı kesimlerinden insanlarımızın, halkımızın yaşadığı sorunları bir kez daha bu kürsüden haykırdık. Hayat pahalılığı gün geçtikçe artıyor. Elektrikten, mazota, şekerden sıvı yağa kadar her şey ateş pahası. Milyonlarca insan iş bulamazken zar zor iş buldum diyenler güvencesiz, esnek çalışma koşullarında çalışmaya zorlanıyor. Kayıtlı çalışanların ise yarısı asgari ücret adı altında sefalet ücretine mahkûm ediliyor. Bugün ülkenin üstüne karabasan gibi çökmüş bu iktidarı, bu karanlığı sonlandırma zamanı. Bu bizim, bu ülkenin solcularının, demokratlarının, ilerici-yurtseverlerinin, devrimcilerinin en büyük sorumluluğudur. Gün bu mücadeleyi büyütme günüdür.

‘HELALLEŞMEYECEĞİZ, HESAPLAŞACAĞIZ’

Bunu birlikte başarabiliriz. İşimizi, aşımızı, geleceğimizi kendi ellerimizle alabiliriz. Başka bir yol yok! Sol varsa emek var, özgürlük var, laiklik var, bağımsızlık var. Bunun için mücadele eden bu ülkenin solcuları var, devrimcileri var. Köhnemiş, yıkılmaya mahkûm bu düzenle helalleşmeyeceğiz, hesaplaşacağız! Emperyalist tekellerden, sermayeden, gerici- faşist bu ablukadan ve bu iktidardan kurtulacağız. Eşitliğin, özgürlüğün, dayanışmanın, emekçilerin, üretenlerin ülkesini, devrimci - demokratik Cumhuriyeti kuracağız. Şimdi bu taleplerimizi bir kez daha 1 Mayıs alanlarından birlikte haykırmak için SOL Parti saflarında buluşalım. 1 Mayıs Pazar günü saat 11.30'da Çiftlik Ziraat Bankası önünde toplanıyoruz.”

Etkinliğin ardından partililer ile birlikte 1 Mayıs çağrısı için bildiri dağımı gerçekleştirildi.