San Fransisco Başpsikopozundan protestocuların geçtiği yerde 'şeytan çıkarma' ayini

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

San Fransisco Başpsikopozluğu, Peder Junipera Serra heykelinin protestocular tarafından devrildiği Katolik kilisesi dışındaki alanda kısa bir “şeytan çıkarma” ayini gerçekleştirdi. Seremoninin, Serra’nın imajını savunma ve alandan şeytan kovma amacı taşıdığı belirtiliyor.

San Fransisco Chronicle’dan Michael Cabanatuan’ın haberine göre; Başpsikopoz Salvatore Cordileone, bu seremoniyi Aziz Rafael Katolik Kilisesi içinde yapacağı ayinin hemen öncesinde gerçekleştirdi. Ardından Aile Planlaması Derneğine bir yürüyüş yapılması planlanan ayine 150 kişilik topluluk eşlik etti.

Heykeli protestocular tarafından yıkılan Peder Serra, 18. Yüzyıl misyoner papazlarından biriydi. Kaliforniya misyonunun pederi olarak gösterilen Fransiskan papaz, Roma Katolikliğini ABD’de şimdiki durumuna getiren isimlerden olduğu için şimdiye kadar kilise tarafından adından övgüyle bahsediliyordu. Ancak Peder Serra son zamanlarda yerlileri Katolikliğe dönüştürmek için, kültürlerini terk etmeye zorlamak ve zalim cezalara maruz bırakmakla eleştiriliyor.

Serra tasvirleri yıllarca protesto edilmiş ve tahrip edilmişti. 2015 yılında Papa Fransis’in onu azizliğe yükseltme kararı eski yaraları yeniden açtı. Son zamanlarda Siyah ve Yerli halkların tarihsel mücadelesi ve haklarına odaklanan protestolarla birlikte, aktivistler Serra’nın San Fransisco, Sacramento ve Los Angeles’daki heykellerini yıkmışlardı.

Başpsikopoz Cordileone ayinde yaptığı Latince yaptığı duada, “alanındaki uzmanların kendisine Latince’nin şeytana karşı daha etkili olduğunu söylediğini” belirtiyor ve “Şeytan, kilisenin dilini (Latince) sevmez” diye ekliyor.