Sosyalist hareketin önemli isimlerinden Metin Çulhaoğlu bugün Ankara’da sonsuzluğa uğurlanacak. Dostları ve yol arkadaşları, arkasında büyük bir sosyalist mücadele bırakan Çulhaoğlu’na devrim sözü verdi.

Sana sözümüz devrim olacak

Haber Merkezi

Sosyalist hareketin önemli isimlerinden ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Merkez Komitesi Üyesi Metin Çulhaoğlu, bugün yıldızlara uğurlanacak.

74 yaşında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Çulhaoğlu, neredeyse ömrünün tamamını devrim ve sosyalizm mücadelesine adadı. Son ana kadar da mücadeleyi bırakmayan Çulhaoğlu’nun ani ölümünün ardından dostları ve yol arkadaşları onu geride bıraktıklarıyla andı. BirGün'e de yazdığı yazılarla katkılarda bulunan Çulhaoğlu, hem sosyalist mücadeleye kattıkları hem de Marksizm üzerine yazdığı çok sayıda eserle anılıyor.

Çulhaoğlu, hayattayken İleri Haber’de 13 Ağustos’ta yayımlanan son yazısında, şu ifadeleri kullanmıştı: “20 yıllık AKP iktidarı kendisinden önceki devlet aklını büyük ölçüde çözmüş, yerine kendi aklını getirmiş, kalanı da etkisizleştirmiş gibidir. Gelgelelim, AKP aklının dağınıklığı, gündelikçiliği ve pragmatizmi, uzmanlık, süreklilik ve akılcılık öğelerinin temsilinde ciddi boşluklara yol açmıştır.”

GÜVENLE YÜRÜRSÜNÜZ

Yazar Doğan Ergün, Çulhaoğlu’nu şöyle anlattı: “Bazı insan vardır… Her şeyi kendine bağlamaz; yokluğunun koşullarını hazırlar. Yeri dolmaz ama açtığı yolda güvenle yürüyebilirsiniz. Metin Çulhaoğlu, o insandır. İşçi sınıfının başı sağ olsun.”

Yazar ve yayıncı Masis Kürkçügil’in İleri Haber’de yayımlanan yazısında, şöyle bahsetti: “Sanıyorum Metin’i farklı kılacak hususlardan biri “vakti zamanında kim ne demişti” gibisine kısır polemiklere kulak asmadan yeni sulara yelken açmasıydı. Küçük notlar gibi gözüken değinmeleri, bol miktarda özeleştiri de içererek eğitsel bir işlev görüyorlardı.”

Aydın Çubukçu, Gazete Duvar’da yayımlanan yazısında, Çulhaoğlu’nu “Başladığı ve bitirmek istediği işlerin ne kadarını tamamladı, bilemem. Ama çok üzgünüm, devrime hasrettiği mesaisini bitirmeden gitti. Geride, düşüncesiyle ve her şeyden önemlisi, ahlakıyla bir mücadele öğretmeninin silinmeyecek izini bıraktı” sözleriyle anlattı.

YAPITLARIYLA YAŞAYACAK

Çulhaoğlu’nun kitaplarının yayımlandığı Yordam Kitap tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye sosyalist hareketi ve Marksist düşünce hayatı için ç​ok ​büyük kayıp. ​Şaşkınız, üzüntülüyüz. Yapıtlarıyla yaşayacak” denilirken Yayıncılar Kooperatifi ise başsağlığı mesajı iletti.

İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, “Artık sen de yoksun Metin Çulhaoğlu abi… Seninle birlikte çok şey de yok artık. Seni sevgi ve saygı ile anımsayacak çok sayıda Sosyalist arkadaşı arkanda bırakarak, son yolculuğuna gittin” derken yazar ve şair Murathan Mungan ise şöyle andı: “Ankara Kızılay Büyük Çarşı içinde Erdal Öz’ün sahibi olduğu Sergi Kitabevi’ne gidip geliyorum. Yaşım 17-18. Metin Çulhaoğlu bana kitap öneriyor. Öyle tanışıyoruz. Uğurlar olsun! Hatıra kıymetiyle yaşa!”

Sanatçı İlkay Akkaya da “Selam olsun dünyadan eğilip bükülmeden, yaşamanın hakkını vererek, iyilikle, güzellikle geçenlere. Uğurlar olsun” dedi.

MÜCADELE BIRAKTI

ODTÜ Ekonomi-İstatistik Bölümü mezunu olan Metin Çulhaoğlu, 1968-1969 yıllarında ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü’nde yöneticilik yaptı. 1975’ten sonra ikinci Türkiye İşçi Partisi’nde görev aldı. 1975-1978 yılları arasında haftalık Yürüyüş dergisinde sırasıyla yazar, yazı işleri müdürü ve başyazar olarak görev yaptı. Sosyalist İktidar dergisinin genel yayın yönetmenliğini üstlendi. BirGün gazetesi, Gelenek dergisi ve Sol Haber Portalı’nda yazıları yayımlanan Çulhaoğlu, son olarak İleri Haber Portalı’nda yazılar yazıyordu. Sosyalist Türkiye Partisi’nin kuruluşunda yer alan Çulhaoğlu, Birleşik Sosyalist Parti kuruluşunda çalıştı. ÖDP’nin kuruluşunda çalışmalar yürüten Çulhaoğlu, daha sonra TKP’ye katıldı. HTKP’nin kuruluşunda yer aldı. Yazdığı kitapların bazısı şöyle: Binyıl Eşiğinde Marksizm ve Türkiye Solu, Tarih Türkiye Sosyalizm.

TÖREN BUGÜN

Geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını yitiren Metin Çulhaoğlu için bugün saat 13.00’te Ankara’daki İnşaat Mühendisleri Odası Kongre Kültür Merkezi’nde tören düzenlenecek. Daha sonra Çulhaoğlu’na saat 16.00’da Karşıyaka Mezarlığı’nda son kez veda edilecek.