TAKSAV’ın düzenlediği 25. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nde Onur Ödülü alan Metin Coşkun, “İnsan geliştikçe talepleri artar, yönetimlerin sanata garezi bundandır. Sanat, devrimci yönetimler tutucudur” dedi.

Sanat devrimci, yönetimler tutucu
Metin Coşkun, Masumlar Apartmanı dizisinde Hikmet karakterine hayat verdi.

Işıl ÇALIŞKAN

Yarım asırdır sanatla iç içe bir yaşam süren sanatçı Metin Coşkun, Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından düzenlenen 25. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nde Onur Ödülü’ne değer görüldü. 100’ü aşkın tiyatro oyununda görev alan Coşkun hali hazırda dört proje ile izleyiciyle buluşacak. Coşkun ile hem projelerini hem de Onur Ödülü’nün kendisi için ne ifade ettiğini konuştuk.

Dile kolay, 52 yıldır tiyatro iç içe bir yaşam sürüyorsunuz. Geriye dönüp baktığınızda ne görüyorsunuz?

Sevdiği işi yaparak yaşayabilen insan sayısı çok az. Ben o şanslı insanlardan biriyim. Sadece oyunculuk yaparak yaşayabilmek beni gönendiriyor. 110 civarında tiyatro oyununda görev aldım, sayısını hatırlayamadığım sayıda dizi ve sinema filminde çalıştım ve hâlâ devam ediyorum. Geriye dönüp baktığım zaman yaşamımdan memnun muyum? Evet memnunum.

25. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nde Onur Ödülü’ne değer görüldünüz. Bu ödülün sizin için nasıl bir anlamı var?

Her ödül sevindiricidir elbette ama Ankara Tiyatro Festivali gibi önemli bir organizasyon tarafından ödüllendirilmek daha da önem kazanıyor. Birçok kez benim de oyuncu olarak katıldığım bu festival ülkemizin tiyatro yaşamında önemli bir yer tutan Ankara’ya sanatsal bir coşku kazandırıyor. Birçok tiyatro emekçisi sağlam bir değerlendirmesini yapabilmek için oyununu Ankara’da sahnelemek ister. Tiyatronun bu kadar önemli olduğu bir kentin festivalinden ödül almak beni onurlandırdı.

Ödül konuşmanızda, “Tiyatronun toplumsal yaşamımızda daha az yer almasına izin vermeyin” dediniz. Tiyatronun toplumsal değerler üzerindeki etkisini nasıl anlatırsınız?

İnsan yeryüzündeki canlıların içinde en sosyalleşmiş olanıdır. Sosyalleşme geliştikçe yaşamın kalitesi de artar, yani insanın tinsel dünyası zenginleşir. Bu gelişmeye katkıda bulunan en önemli şeylerden biri sanattır ve sanatların içinde en önemlilerinden biri de tiyatrodur. Bu yüzden, “Tiyatrodan uzak yaşayan bir insan kısıtlı insandır” demiştim. İnsanlar geliştikçe yaşamdan talepleri artar bu nedenledir ki yönetimler genellikle sanattan uzak durmaya çalışmışlardır ya da sanatı denetimleri altına almaya çalışırlar. Yani sanat devrimci yönetimler tutucudur ve çelişki sürer gider. İnsanlar yaşamlarını geliştirebilmek için sanata ihtiyaç duyarlar yani tiyatroya da. Bu bakımdan “Tiyatronun toplumsal yaşamımızda daha az yer almasına izin vermeyelim” dedim.

Metin Coşkun, Onur Ödülü'nü Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hacı Ali Bozkurt'tan aldı. (Fotoğraf: BirGün)Metin Coşkun, Onur Ödülü'nü Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hacı Ali Bozkurt'tan aldı. (Fotoğraf: BirGün)

TAKSAV’IN VARLIĞI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

TAKSAV’ın varlığı neden önemli?

TAKSAV sadece tiyatro değil başka birçok alanda da çalışmalar yürütüyor. Böyle kurumların varlığı ülkemizde hayati önem taşıyor.

Blu Tv’de yayımlanacak “Magarsus” adlı dizide, Disney+’ta yayımlanacak “Özür Dilerim” adlı filmde, “Barış Akarsu Merhaba” filminde ve “Benim Babam Bir Kahraman”da rol aldınız. Bu yoğun tempoya ayak uydurmak zor olmuyor mu?

Yoğun çalışma temposu elbette zaman zaman zorluyor ama benim bundan bir şikâyetim yok. Sevdiğim bir işi yapıyorum ve bu beni mutlu ediyor.

Masumlar Apartmanı kariyerinizde nasıl bir yere sahip?

Masumlar Apartmanı benim bugüne kadar yaptığım televizyon işlerinde en önemli yere sahip diyebilirim. İlk okuduğumda doğrusu önemini kavrayamamıştım ama yetenekli senaristlerimizin katkısıyla senaryo hayatın içine oturdu ve etkileyici bir hikâyeye dönüştü. Sadece senaryosuyla değil, çok değerli oyuncuların katkılarıyla, reji ve tüm ekibin çabasıyla ve şirketin desteğiyle gerçekten çok sevdiğim bir iş oldu. Sanırım bitmesi gereken zamanda da bitti.

Yakın zamanda sizi tiyatro sahnesinde izleyebilecek miyiz?

Şu sıralarda bir oyun projesi için görüşmeler yapıyoruz. Yapım şirketi kadro çalışmaları aşamasında. Sanırım 2023 yılında oynamaya başlayabiliriz. Yeni bir oyun kadar beni heyecanlandıran başka bir şeyin olmadığını söylemeliyim.

YOBAZLAR BOŞUNA UMUTLANMASIN

Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için kurulan Sosyalist Güç Birliği’nin imzacılarındansınız. Sosyalist Güç Birliği bugün sanatı nasıl konumlandırıyor?

Sosyalist Güç Birliği ülkemizin siyasi yaşamında önemli bir aşama. Üstelik bu birlikteliğin seçimle sınırlı olmayacağı açıklandı. Komünistlerin yakın bir iktidar alternatifi olarak görünmemesine rağmen siyasi yaşamdaki varlıkları yöneticileri daha dikkatli davranmaya zorlayacağı açıktır. Sosyalistlerin sanatla ilişkisine gelince, sanatın yaşamımızdaki önemini teorik düzeyde elbette önemsiyorlar ama siyasi çalışmaların yoğunluğu sanata ayırdıkları enerjinin yetersiz olmasına neden oluyor. Ama bunu da zaman içinde aşarız diye düşünüyorum.

Ülkenin geleceğinden umutlu musunuz?

Bu ülke çok acı çekti, işkenceler, yargısız infazlar, idamlar yaşandı; birçok değerli insanımız hapislerde çürütüldü ve bu hâlâ devam ediyor. Bütün bunlar daha iyi bir yaşam için ödenen bedellerdi. Bu bedelleri ödeye ödeye ülkemizi daha aydınlık bir noktaya getirmeyi mutlaka sağlayacağız. Yobazlar boşuna umutlanmasınlar bu ülke onlara bırakılmayacaktır. Ve elbette ki ülkemin geleceğinden umutluyum, biz ülkemizi ve insanımızı seviyoruz ve daha iyi günler için çabalamaya devam edeceğiz.