Meksika'nın en büyük sanat fuarında bir eleştirmen, 20 bin dolar değerindeki bir eseri kırdı. Eseri yanlışlıkla kırdığını iddia eden eleştirmen “İş, yorumumu duymuş ve ne düşündüğümü hissetmiş gibiydi,” dedi. Lesper, "İş parçalara ayrıldı, çöktü ve yere düştü" ifadelerini kullandı.

Sanat eleştirmeni 'yanlışlıkla' 20.000 dolarlık eseri yok etti

Meksika'da bir sanat galerisi açılışında Avelina Lésper isimli sanat eleştirmeni, ince bir cam rafın üzerine futbol topu, bir taş ve diğer rastgele eşyaların konulduğu bir eseri protesto etmek istedi. Eseri beğenmeyen eleştirmen, eserin yanına boş bir soda şişesi koydu.

Bu hareketin ardından eser paramparça oldu.

The Guardian'ın haberine göre; Meksikalı sanatçı Gabriel Rico tarafından yapılan eser taş ve tenis topu gibi objeleri bir araya doğa bulunan şeyler ile insan yapımı eşyalar arasındaki farklılıkları bir araya getirmeye çalışıyordu.

Sanat eserini kırdıktan sonra yerine boş soda şişesi bırakan Lesper daha sonra yaptığı açıklamada “İş, yorumumu duymuş ve ne düşündüğümü hissetmiş gibiydi,” dedi. Lesper, "İş parçalara ayrıldı, çöktü ve yere düştü" ifadelerini kullandı.

Lésper, daha sonra eserin 20.000 dolar değerinde olduğunu söyledi.

Kaza olsun ya da olmasın, çalışmayı gösteren galeri, Lésper’in davranışını profesyonel olmayan biri olarak eleştirdi.

OMR galerisi tarafından sosyal paylaşım sitesi Instagram'dan yapılan açıklamada, “Lésper, üzerine bir soda koymak için işe çok yaklaşıyor ve şüpheye yer bırakmadan eleştiri olarak fotoğraf çekebiliyor” denildi.

Galeri, eleştirmenin davranışının “muazzam bir profesyonellik ve saygı eksikliği” gösterdiğini söyledi.

OMR, Rico'nun çalışmasının şu anda koleksiyoncular ve sanat kurumları tarafından çok arandığını söyledi.

Meksika'daki Soumaya sanat müzesi müdürü Alfonso Miranda, olayın bir “trajedi” olduğunu söyledi.

Lésper, galerinin evrimini göstermek için parçayı paramparça bırakmasını önerdiğini söyledi. Bu fikri reddettiklerinde, onarmayı teklif ettiğini söyledi.

Galeri, bir sonraki adımlarını duyurmadan önce sanatçı ile temasa geçeceğini söyledi.

Fotoğraflar: @paveleguez