Her türlü krizle yaşamaya alıştığımız memlekette sanat bir şekilde yolunu bulup halkla buluşuyor. Yarın başlayacak Istanbul İCAF’ta dikkatimi çekenleri anlatmaya çalıştım

Sanat, Kadıköy sokaklarında

Dream Sales Machine tarafından düzenlenen İstanbul Comics and Art Festival’nin bu yıl üçüncüsü gerçekleştiriliyor. Ekonomik krize rağmen sanatın bir şekilde yolunu bulduğunu görmek adına insanı mutlu eden organizasyonlardan biri İCAF. Bu yıl 7-9 Eylül tarihlerinde İstanbul, Kadıköy’de Club Quartier ve Moda All Saints Kilisesi’nde binlerce sanatseveri ağırlayacağı gibi kamusal alanlara da yayılacak. “Kimlik” temasıyla düzenlenen festival kapsamında, Kadıköy ve Moda’nın pek çok noktasında festivalden izler görebileceksiniz. Festival programında kamusal alan yerleştirmeleri, çizgi roman ve illüstrasyon stand ve sergileri, canlı graffiti çalışmaları, katılıma açık atölyeleri, sanatçı katılımlı seminerleri, söyleşileri, şehre ve hayata ilişkin çizgi dünyası ve farklı sanat disiplinleri üzerinden yaratıcı deneyim alanları gibi pek çok detay var.

Bu yıl tarihleri uyduramadığım için konuşmacı olarak davetlisi olmama rağmen katılamadığım bir seminer de var: ‘Albüm Kapakları Sergisi’ ve söyleşisi kapsamında Radyo Eksen programcılarından Hakan Tamar, Gülşah Güray, Kanat Atkaya, Kaan Sezyum ve Ketche dünyadan albüm kapakları üzerine konuşacaklar... Buna ben de katılmayı isterdim. İzleyip, dinlesem yeterdi lakin konuşmacılar bu işlere fazlasıyla kafa yoran insanlar. Kafa açıcı olacaktır.

Festivalin temasının kimlik olması, söyleşilerde de sıkça karşımıza çıkıyor. Örneğin graffiticilerin gizli kimlikleri, kadınların graffiti ve sokak kültürü içindeki varlıkları, kent kimliklerinin sanatçı müdahalesiyle geçirdiği dönüşümler, süper kahramanların psikolojileri ve çok kişilikliler gibi konulara odaklanacak pek çok söyleşi var.

sanat-kadikoy-sokaklarinda-506968-1.Albüm kapakları sergisindeki heyecan veren olaylardan biriyse Ağaçkakan, The Ringo Jets ve In Hoodies gibi memleketin kendi dalında şahane işler yapan sanatçı ve gruplarının daha önce yayımlanmamış birer parçalarının katılımcılar ve dinleyiciler tarafından dinlenip atölye çalışmalarıyla bu şarkılara kapak tasarlanacak olması. Tasarlanan kapaklarsa 20’şer adet olmak üzere İCAF Special Edition olarak CD veya plak formatında basılacağı gibi, festivalin ardından Kadıköy’de düzenlenecek sergi kapsamında satışa sunulacak. Sergi katılımcıları arasında Grup Ses - Bora Başkan, İskeletor - Memo Kösemen, Ağaçkakan - Esk Reyn, Kes - Big Baboli gibi müzisyen ve çizerler de yer alacak.

Festivalin tüm detaylarına, konuşmacılarına ve tüm etkinlik programlarına https://www.icaf.com.tr/ adresli web sitesinden ulaşıp, inceleyebilirsiniz.