Sanat Meclisi: İktidarın bedel ödetme suçuna ortak olmayacağız

ZEYNEP KURAY

Sanat Meclisi, sanat alanında giderek artan iktidar baskısını Taksim Avrupa Pasajı’nda gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla protesto etti. Tutsak tutulan Grup Yorum üyelerine ve avukatlara özgürlük isteyen Sanat Meclisi, iktidarın ülkeyi yanlış yönetme bedelini ödemeyeceklerini vurgulayarak, “Bu suça ortak olmayacağız” mesajını verdi.

sanat-meclisi-iktidarin-bedel-odetme-sucuna-ortak-olmayacagiz-500287-1.

SANAT ALANINA 2018 AYININ İLK 8 AYINDA 80 SALDIRI

Taksim Avrupa Pasajı’ndaki toplantı salonunda bir araya gelen Sanat Meclisi üyeleri, Türkiye’de iktidar eliyle sanat alanına yapılan baskıyı ve tutuklama furyasını okudukları bir bildiriyle protesto etti. “Halkın avukatlarına, halkın sanatçılarına özgürlük istiyoruz” pankartının asıldığı toplantıya, FOSEM (Fotoğraf ve Sinema Emekçileri) üyesi Meral Gökoğlu, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukat Ezgi Çakır yanı sıra çok sayıda sanatçı katıldı. Sanat Meclisi adına bildiriyi okuyan tiyatrocu Mehmet Esatoğlu, sanat alanında sorun, sıkıntı ve çıkmazların giderek büyüdüğünü hatırlatarak sözlerine başladı. 2018 yılının ilk 8 ayında sanat alanın 80 saldırı, baskı ve engellemeye maruz kaldığına dikkat çeken Esatoğlu, “Filmlere yasak ve sansür, konserleri durdurma, tiyatrolara salon ve oynama engeli, heykellere doğrudan saldırı ve tahrip, kitap, fotoğraf, resim ve karikatüre yasaklama, sanatçıların anlaşılmaz suçlamalarla mahpuslara tıkmalar, ülke çapında yaşandı ve yaşanıyor” dedi. Baskının sadece sanatçıları yönelik değil kamu emekçilerini, öğretim görevlilerini de yöneldiğini hatırlatan Esatoğlu, onların hakkını savunan avukatların ise asılsız gerekçelerle tutuklanıp, hapse atıldığını belirtti.

DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTLERİNE “SUSMA” ÇAĞRISI

Bu karanlık tabloyu, iktidarın sesi haline getirilen basın görmezden gelirken televizyonların da önlerine gelen haberleri çarpıttığını vurgulayan Esatoğlu, gerçekleri sosyal medya üzerinden duyurmaya çalışanların ise soruşturmaya uğrayıp tutuklandığını ifade etti. Bu baskı ve engellemeler karşısında süre gelen suskunluğa da sitem eden Esatoğlu, parti, sendika , kitle örgütleri ve önde gelen kimi aydınların bu genel duruma yeterince tepki göstermediği belirterek, “Biz ülkenin sanat insanları olarak bu duruma sessiz kalamayız” diye konuştu.

sanat-meclisi-iktidarin-bedel-odetme-sucuna-ortak-olmayacagiz-500288-1.

ELLERİMİZ VAR BİRBİRİMİZE VERECEK

Ülkede ekonomik kriz derinleştiği oranda politik baskıların da arttığına işaret eden Esatoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekonomik krizin sorumlusu bizler değiliz; ülkeyi yağmalayanlardır. Bizlerse çektiğimiz acı ve sıkıntıların yanı sıra bedel ödüyoruz. Sanat Meclisi ülkede iktidarın darbeleri altında kalan tüm kesimleri haklarına sahip çıkmaya çağırıyor. Ülkemizde ne yazık ki kötü yönetilmekte bedelleri de bunu hak etmeyen kesimlere ödetilmeye çalışmaktadır. Bu halka karşı işlenen bir suçtur. Bu duruma karşı sessiz ve tepkisiz kalmak ise bu suça ortak olmaktır. Biz bu ülkenin sanatçıları olarak bedeli ne olursa olsun bu suça ortak olmuyoruz. Korkarak, sinerek başımıza gelecek ekonomik ve politik felaketleri beklemek istemiyoruz. Ülke insanlarını baskılara, saldırılara ve iktidarın darbelerine karşı durmaya çağırıyoruz. Ellerimiz var birbirimize verecek.”

DAHA GÜÇLÜ ÇIKAN SESİMİZLE DÜNYAYI SARSACAĞIZ

Açıklamanın ardından 11 üyesi tutuklu, 6’si hakkında ise yakalama kararı olan Grup Yorum solisti Meral Hır söz aldı. Grup Yorum üyeleri olarak üzerindeki bitmek bilmeyen baskılara rağmen çalışmalarına devam ettiklerini vurgulayan Hır, “Kesinlikle geri adım atmadık ve atmayacağız. Saldırının boyutu ne olursa olsun bizler türkülerimizi söylemeye devam edeceğiz. Çünkü biz gücümüzü halktan ve halk gerçeğinden alıyoruz ve halkımızın türkülerini söylediğimiz için bugün tutsağız, aranan listelerindeyiz. İnan ve Selma Altın’ın da yurtdışında olmasının nedeni bu. Onların yüzü Anadolu’ya dönüktür ve asla ve asla Grup Yorum’dan vazgeçmeyecekler. Daha güçlü çıkan sesimizle dünyayı sarsacağız ” dedi.

DESTEK ÇAĞRISI

Ülkenin dört bir yanındaki hapishanelerde rehin tutulan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ile Halkın Hukuk Bürosu (HHB) avukatlarının maruz kaldığı baskılara değinildiği basın toplantısında, teker teker söz alan sanatçılar, müzisyenler ve FOMEN emekçileri, herkesi tutsak sanatçı ve avukatlara destek vermeye çağırdı.

sanat-meclisi-iktidarin-bedel-odetme-sucuna-ortak-olmayacagiz-500289-1.