Melih Bulu’nun geleneklere aykırı biçimde üniversite dışından rektör atanması ardından başlayan protestolarda öğrencilerin gözaltına alınmasına ve sürece birçok siyasetçilerin ve yurttaşların yanı sıra ünlü isimler de tepki gösterdi.

Sanatçılardan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek

Prof. Dr. Melih Bulu'nun AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne Rektör olarak atanması kararının ardından başlayan protestolar devam ediyor.

Dün okulun Güney Kampüs'e yüzlerce polis girdi. Polisin Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini, “Aşağı bak, toplu gezmek yok” diyerek gözaltına almasının ardından sosyal medyada #AşağıBakmayacağız etiketi ilk sıralarda yer aldı.

Sinema ve dizi oyuncuları Hazal Kaya, Bülent Emrah Parlak, Rıza Kocaoğlu ile şarkıcı Derya Köroğlu da dahil sosyal medyadan pek çok ünlü isim paylaşımlarla Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan polis müdahalesi ile gözaltılara tepki gösterdi.

unlulerden-bogazici-universitesi-ogrencilerine-destek-836806-1.unlulerden-bogazici-universitesi-ogrencilerine-destek-836807-1.unlulerden-bogazici-universitesi-ogrencilerine-destek-836808-1.unlulerden-bogazici-universitesi-ogrencilerine-destek-836809-1.unlulerden-bogazici-universitesi-ogrencilerine-destek-836810-1.unlulerden-bogazici-universitesi-ogrencilerine-destek-836812-1.unlulerden-bogazici-universitesi-ogrencilerine-destek-836813-1.unlulerden-bogazici-universitesi-ogrencilerine-destek-836814-1.unlulerden-bogazici-universitesi-ogrencilerine-destek-836815-1.unlulerden-bogazici-universitesi-ogrencilerine-destek-836816-1.unlulerden-bogazici-universitesi-ogrencilerine-destek-836817-1.unlulerden-bogazici-universitesi-ogrencilerine-destek-836818-1.unlulerden-bogazici-universitesi-ogrencilerine-destek-836819-1.unlulerden-bogazici-universitesi-ogrencilerine-destek-836820-1.unlulerden-bogazici-universitesi-ogrencilerine-destek-836821-1.unlulerden-bogazici-universitesi-ogrencilerine-destek-836822-1.unlulerden-bogazici-universitesi-ogrencilerine-destek-836823-1.unlulerden-bogazici-universitesi-ogrencilerine-destek-836824-1.

NE OLMUŞTU?

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin dün Hisarüstü'nde yapmak istedikleri basın açıklamasına karşı polis ekipleri okuldan çıkmalarına izin vermemişti.

Saat 21:40 sıralarında yüzlerce polis Güney Kampüs'e girmişti. Sokağa çıkma yasağının başlatıldığı ve Rektörlüğün abluka altına alınması eyleminin 'yasa dışı' olduğu söylenirken, öğrencilerin dağılması istenmişti. Yüzlerce polis rektörlük önünü kapattı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, okulun polis ablukasına alınmasının ve dışarıya çıkmalarının engellenmesinin ardından, 'Kayyumluk' adını verdikleri rektörlük binasının etrafında toplanmış ve Melih Bulu ile görüşme talep etmişti.

Polisin slogan bile atmayan Boğaziçi öğrencilerini gözaltına almak için "Aşağı bak, toplu gezmek yok" dediği görüntülerin yayılmasının ardından #AşağıBakmayacağız etiketi Twitter'da gündem olmuştu.

İstanbul Valiliği, eylemlerde dün gece saatlerinde 159 kişinin gözaltına alındığını duyurmuş ve şu açıklamayı yapmıştı:

"Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs önünde düzenlenen gösterilerde yapılan tüm uyarılara rağmen eylemi sona erdirmeyen (108), Rektörlüğü ablukaya almak suretiyle bina içinde bulunanların dışarıya çıkmasını engelleyen ve tüm uyarılara rağmen bu eylemlerinden vazgeçmeyen göstericilerden (51) olmak üzere toplam (159) şüpheli Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğünce gözaltına alınmıştır."

BOĞAZİÇİ EYLEMLERİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2015 yılında AKP'den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi'ne kararname ile rektör olarak atadı.

Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne atanması, öğrenciler ve akademisyenlerin tepkisine neden oldu. Yapılan atamanın kabul edilemez olduğunu ve Bulu’nun kayyum olduğunu söyleyen öğrenciler eylemlerine 2 Ocak’tan bu yana devam ediyor.