Sanatçıya ve sanata karşılar!

Umut SERDAROĞLU

Yıllardır sanat karşıtı sansürcü politikalarla ülkeyi sanattan uzaklaştırmak isteyen iktidar, şimdi de 19 senedir sanatçı yetiştiren ‘Sanatçı Fabrikası’na’ karşı harekete geçmiş durumda.

Bulunduğu binaya kütüphane yapılacak bahanesiyle çıkartılmak istenen Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD) ise Bakırköy halkı ile sonuna kadar direnmeye kararlı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen çıkarma işlemi için kullanılan bahanenin ise hiçbir inandırıcılığı yok. Ülkedeki birçok kütüphaneyi kapatan iktidar, BASAD’ın yerine kütüphane yapmak istediği için binanın boşaltılmasını istiyor. Türk tiyatrosunun, sinemasının ve müzik dünyasının en önemli isimlerinin yetiştiği ve genç kuşaklara eğitim vermeye devam eden Bakırköy Kültür-Sanat Konağı’nın böyle bir nedenle yerinden edilmesine birçok yerden tepki yağıyor. BASAD Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Gülek, 20 yıldır bu binada bulunduklarını kaydederek, yetkililerin kendileri ile hiçbir iletişime geçmediğini söyledi: “Bize binayı terk etmemiz için sadece kütüphane yapacakları söylendi. Biz de kendilerine şunları soruyoruz; bir yeri yok etmeden bir şey yapamıyor musunuz? Sanatçı fabrikası niteliğinde kaç yer yaptınız da bunu kapatıyorsunuz? Birçok kütüphane kapalı, 5 yıldır Rıfat Ilgaz kütüphanesi kapalı, peki onu neden açmıyorsunuz? Esas sorumuz bizi buradan neden çıkartıyorsunuz? Sanata mı, sanatçıya mı, çocukların sanat eğitimine ya da ücretsiz sanat eğitimi alan çocukların yüzlerinin gülmesine mi karşısınız?”

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ise “Binanın belediye adına kamulaştırılması için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurumuz var. Hukuki süreç devam ediyor, bu binada kültür sanatın sonlandırılmasına güçleri yetmez” şeklinde konuştu.