Sanatoryum genel hastane oluyor: Amaç yeni rant alanları

Nisa KÜÇÜK

Ülkede sayısız hastaya şifa veren Ankara Sanatoryum Hastanesi’nin Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi ile birleştirilmesine yönelik tepkiler sürüyor. İki hastanenin birleştirilmesini Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşe Uğurlu, Sanatoryum Hastanesi’nin 68 yıldır göğüs hastalıkları üzerinde çalışma yürüten bir hastane olduğunu söyledi:

“Bu hastane sadece Ankara’ya değil tüm Türkiye’ye hizmet veriyordu. Akciğer, tüberküloz hastalıklarının tanı ve tedavisinde çok yetkin, donanımlı bir dal hastanesiydi. Bir kamu hastanesi olması nedeniyle, yoksul hastaların da tedavi şansı bulabilmesi anlamında sosyal devlet anlayışının vücut bulmuş örneklerinden bir tanesiydi. Ayrıca tarihi bir binaya sahip olması nedeniyle de kent hafızasını oluşturma konusunda çok değerliydi.”

sanatoryum-genel-hastane-oluyor-amac-yeni-rant-alanlari-969731-1.
Dr. Ayşe Uğurlu - ATO Yönetim Kurulu Üyesi



HASTALAR ÖZELE BAŞVURACAK

“Özellikli, paha biçilemez tarihi değeri ve kent hafızasının bir parçası olan kamu hastaneleri birer birer kapatılıyor” diyen Dr. Uğurlu, şunları kaydetti:
“Bundan sonra bu hastaneler üzerinden sağlığa erişim azalacak, devasa şehir hastanelerine ulaşamayanlar özel hastanelere başvurmak zorunda kalacaktır. Şehir hastaneleri projesi devletin kamu hizmetinden çekilme projesi yani bir çeşit özelleştirmedir. Şehir hastaneleri, hazine arazileri üzerine özel firmalara bedelsiz olarak tahsis edilen ve kamu kaynaklarının şirketlere peşkeş çekildiği bir sistemdir. Bu uygulamaların nedeni kamu hastanelerinin tasfiyesiyle şehir hastaneleri ve özel hastaneler üzerinden sermayeye yeni rant alanları açmaktır. Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bulunduğu bölge itibariyle yoksul insanlara genel sağlık hizmeti sunan, donanımlı bir üçüncü basamak hastaneydi. Kendi alanlarında iyi olan bu iki hastanenin birleştirilmesi, her iki hastanenin de sunduğu hizmetin daralacağı anlamına geliyor. Böylelikle iki hastanenin de eski vasıfları ortadan kaldırılmış oluyor. Bu iki hastanenin de kendi kimliğinden ve işlevinden koparılması ‘vazgeçilmez olma’ özellikleri ortadan kaldırılarak Etlik Şehir Hastanesi'ne alan açılıyor.”