Sanayi Bakanı patronlara seslendi, açık açık konuştu: Siz de ses çıkarın, ne susuyorsunuz

Rıfat KIRCI

Salı günü yapılan TOBB Ekonomi Şurası’na ilişkin Dünya gazetesinde Mehmet Kaya imzasıyla yayımlanan haber çarpıcı bir iddiayı gündeme getirdi. Habere göre Bakan Varank “iş dünyasının talebiyle getirilen düzenlemelere ilişkin işçi kesiminin çok yoğun ses çıkardığı dönemde iş dünyasının sessiz kaldığı eleştirisini” getiriyor ve “İş dünyasını yanımızda görmek istiyoruz” diyordu. Habere emek dünyasından sert eleştiriler gelirken, sosyal medyada da büyük tepki oluştu.

Aslında Varank’ın sözleri hiç de şaşırtıcı değil. Ne de olsa Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin büyük çoğunluğu işverenlerden oluşuyor. Hatırlatmak adına bazılarına değinelim.

Patronların İktidarı

-Salgın nedeniyle son dönemde gündemde en çok konuşulan bakanlardan biri olan Fahrettin Koca’nın özel hastane zinciri bulunuyor. Koca Medipol Hastanesi’nin ve Medipol Üniversitesi’nin kurucularından.

-Sağlık Bakanı’nın özel hastane zincirine sahip olması çokça eleştirilmiş olsa da kendisi yalnız değil. Nitekim Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un da Kolejleri mevcut. Ziya Selçuk’un Milli Eğitim Bakanı olmasıyla birlikte kurucusu olduğu Maya Okulları’nın şube sayısının çoğalması ve sermayesinin 10 milyon lira artması haber olmuştu.

-Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise ETS Tur ve Maxx Royal Otelleri’nin sahibi. Ersoy aynı zamanda Türkiye’de ‘cruise’ gemi işleten tek isim unvanını da taşıyor. Mehmet Ersoy kardeşi Murat Ersoy ise Atlas Jet’in sahibiydi. Atlas Jet’in iflas etmesi üzerine 2 bin işçi tazminatlarını ve ödenmeyen maaşlarını alamadan işsiz kaldı. İşçilerin direnişi hâlâ devam ediyor.

Kabineyi oluşturan bakanlar sadece sahibi oldukları firmalarla değil aktif görev yürüttükleri uluslararası tekellerle de biliniyor. Bunun en çarpıcı örneği Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli olmuştu. Bakan Pakdemirli, çok uluslu bir şirket olan McCain Foods şirketinde üst düzey yöneticilik görevlerinde bulunmuştu. Patates için gümrük vergisi sıfırlandığında, danışmanı olduğu McCain Food’dan patates ithalatı yapılacağı iddiaları ortaya atılmıştı. Bakan bu iddiaları yalansa da akıllarda soru işaretleri kalmıştı.

***

sanayi-patronlara-seslendi-acik-acik-konustu-siz-de-ses-cikarin-ne-susuyorsunuz-807845-1.

Çerkezoğlu'ndan sert tepki geldi

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu Varank’ın sözlerine şöyle tepki gösterdi: “Zaten iktidarın bütün politikaları siyasal ve sınıfsal tercihi sermayeden yana şekilleniyor. Salgın sürecinde de bunu çok net biçimde gördük. Kıdem tazminatının fona devredilmesi konusundaki sermayenin 45 yıllık hayalinin AKP iktidarı döneminde sık sık gündeme getirilmesi, bu iktidarın bir sermaye iktidarı olduğunun çok açık göstergesidir. En son torba yasada kıdem tazminatı ve emeklilik hakkını ortadan kaldıran düzenlemeye karşı işçi sınıfının çok net bir iradesi ortaya çıktı. Hep birlikte bu iradeyi ortaya koyduk ve iktidar geri adım atmak zorunda kaldı. Bir bakanın işverenlere yönelik bu sözleri çok manidar ve ibretlik. Biz DİSK olarak kazanılmış haklarımıza yönelik sermaye saldırılarına her zaman bütün gücümüzle karşı çıkacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.”