Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 azaldı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1 yükseldi. ‘EKONOMİ KÜÇÜLMEYE DEVAM EDİYOR’ İktisatçı Yalçın Karatepe, açıklanan sanayi üretimi rakamlarını BirGün’e değerlendirdi. Karatepe, verilerin Türkiye ekonomisinin küçülmeye […]

Sanayi üretimi yüzde 7,3 azaldı: Veriler Albayrak’ın “En kötü geride kaldı” çıkışını yalanlıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 azaldı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1 yükseldi.

‘EKONOMİ KÜÇÜLMEYE DEVAM EDİYOR’

İktisatçı Yalçın Karatepe, açıklanan sanayi üretimi rakamlarını BirGün’e değerlendirdi. Karatepe, verilerin Türkiye ekonomisinin küçülmeye devam etmekte olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Karatepe, verilerin alt kalemlerine de dikkat çekerek, “Ocak ayında üretim geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 azalmış. Özellikle bunun alt kalemlerine baktığımız zaman bu küçülmenin tüm sektörlere yayıldığını görüyoruz. Ara malı üretimi yüzde 10,9, sermaye malı yüzde 8,1, dayanıksız tüketim malları üretimi yüzde 3,5 oranında azalmış. Artan hiçbir şey yok.” dedi.

Üretimin bir önceki yıla göre ciddi şekilde azaldığını kaydeden Karatepe, “Özellikle ara malı ve sermaye malı üretiminin ciddi şekilde azalmış olması gelecek dönemlerde yapacağımız üretimin de azalarak devam edeceğinin göstergesi. çünkü girdi ara malı dediğimiz şeyi az üretirseniz, gelecekte üretim yaparken ihtiyaç duyacağınız malların da az olacağı anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.

VERİLER ALBAYRAK’IN “EN KÖTÜ GERİDE KALDI” İFADESİNİ YALANLIYOR

“Türkiye ekonomisi küçülmeye devam ediyor” diyen Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın geçtiğimiz gün söylediği
“En kötü geride kaldı” ifadesine değinerek, bugün açıklanan sanayi üretimi verilerinin, Albayrak’ın iddiasının gerçekliğinin olmadığını ortaya çıkardığını vurguladı ve “Biz kötünün hâlâ içindeyiz, geride kalmadı. Önümüzdeki 6-7 ay daha bu durumun devam edeceğini düşünüyorum.” dedi.

Loading…