Sanayi üretim endeksi (arındırılmamış) Ekim ayında 123,2 oldu. Bu, geçen yılın Ekim ayına göre yüzde 2,8 artış anlamına gelirken, geçen aya göre binde 9 daralmaya işaret ediyor

Sanayide çarklar kıpırdayamıyor

EKONOMİ SERVİSİ

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2019 yılı Ekim ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,5, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,2 arttı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2019 yılı Ekim ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,4 artarken imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,3 azaldı.

BÜYÜMEYE DİKKAT

Ekonomik büyüme açısından sanayi üretimi çok önemli. Bir anlamda ekonomik büyümenin temel belirleyicisi durumunda. Sanayi üretiminin artmaması ya da yukarıya doğru ivmenin çok yavaş seyretmesi başka bir soruna işaret ediyor.

İktidar cenahından açıklanan yüzde 5 gibi büyüme rakamlarının gerçekleşmesi için sanayi üretiminde de aynı ölçüde bir artışın yaşanması lazım. Aksi bir durum sadece tüketimden kredili bir büyümeyi, işaret eder.

sanayide-carklar-kipirdayamiyor-661432-1.