Sanayide durgunluk devam ediyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ekonomik büyümenin öncü göstergesi olarak kabul edilen, satın alma yöneticileri endeksinı (PMI) açıkladı. Buna göre ekim ayında 44,3 olarak gerçekleşen PMI verisi kasım ayında yüzde 0,9’luk artışla 44,7 oldu. PMI verisine ilişkin değerlendirmede bulunan IHS Markit Direktör yardımcısı Andrew Harker “Türk lirasında gözlenen iyileşmenin yansıması olarak belirgin bir şekilde gerileyen enflasyon Türk imalatçıları üzerindeki baskıyı kısmen azalttı ancak zorlu faaliyet koşulları devam ediyor ve büyümeye geri dönüş sinyali için biraz daha yol alınması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan dün açıklanan Global Markit verilerine göre Avrupa PMI verisi de 2016 yılından beri en düşük rakamını görerek, kasım ayında 51,8’e geriledi. Avro bölgesi PMI endeksindeki düşüş Türkiye’nin ihracatını olumsuz etkileyen gelişmelerden biri olarak değerlendiriliyor.

Sanayi sektörü stoktan yiyor
İSO ise endekse ilişkin yayımladığı raporda ‘talep koşullarındaki zayıflık, imalatçıları üretimi desteklemek amacıyla yeni girdiler almak yerine mevcut stokları kullanmaya yöneltti’ dedi. Bunun yansıması olarak hem girdi alımı hem de girdi stokları Kasım ayında azaldı.

***

PMI endeksi nedir?
Özellikle 2009 krizi sonrası en çok önem kazanan endekslerden birisi PMI endeksidir.Endeksi hazırlayan İstanbul Sanayi Odası ekonomik hacmi belli bir büyüklüğün üzerindeki şirketlerin satın alma müdürlerine verdiği anketten elde ettiği sonuçlarla endeksi hazırlar. Endeks rakamı 50’nin üzerinde ise büyüme beklentileri olumlu, 50’nin altında ise büyüme beklentileri olumsuz olarak yorumlanıyor.