Salgın dönemi verileri geldikçe tablo kötümserleşiyor. Mart ayında sanayi üretimi yüzde 8,1 daraldı. Perakende satışlar dibe indi. Tekstilde şubat ayındaki 100 liralık satış, mart ayında 62,9 liraya düştü

Sanayiyi korona vurdu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayına ilişkin sanayi üretim endeksini açıkladı. Büyümenin öncü göstergesi niteliğinde olan verilere göre sanayi şubat ayına göre yüzde 7,1 oranında küçüldü.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2020 Mart ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 5,7 azaldı.

EN SERT DÜŞÜŞ YÜKSEK TEKNOLOJİDE

Öte yandan sanayi üretimi içindeki tekonoloji yoğunluğu incelendiğinde en sert daralmanın yüksek teknolojili ürünlerde yaşanması dikkat çekti. Aylık değişimler şu şekilde;

Düşük teknolojili ürünler: yüzde 8,7 daralma

Orta-düşük teknolojili ürünler: yüzde 3,3 daralma

Orta-yüksek teknolojili ürünler: yüzde 9,1 daralma

Yüksek teknolojili ürünler: yüzde 16i5 daralma

GIDA, TÜTÜN SATIŞLARI ARTIYOR

TÜİK dün perakende satış istatistiklerini de yayımladı. Buna göre sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2020 Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 8,1 azaldı. Aynı ayda gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 17,8, otomotiv yakıtı satışları yüzde 6,9 azaldı. Öte yandan gıda, tütün ve içecek satışlarında yaşanan yüzde 8,9 artış dikkat çekti. Önceki gün tütün ürünlerindeki ÖTV'ye yüzde 17 zam gelmişti.

TEKSTİLİN DURUMU VAHİM

Perakende satış istatistiklerine göre mart ayında bir önceki aya göre en sert daralma yüzde 37,1 ile tekstil, giyim ve ayakkabı grubunda yaşandı. Tekstilde şubat ayındaki 100 liralık satış, mart ayında 62,9 liraya düştü. Bu grupta üretim bir önceki yılın aynı ayında göre yüzde 28 oranında küçülmüş durumda.