HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, her seçim döneminde PKK lideri Abdullah Öcalan ile ilgili tartışmalar olduğunu söyleyerek, "HDP, AKP'ye kanmaz. Psikolojik harp söylentileri bunlar" ifadelerini kullandı.

Sancar'dan çözüm süreci ve Öcalan tartışmalarına ilişkin açıklama: HDP, AKP'ye kanmaz
Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, PKK lideri Abdullah Öcalan ve çözüm sürecinin yeniden başlatılacağına dair tartışmalara ilişkin konuştu.

T24'ten Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtlayan Sancar, "Her seçim döneminde Öcalan'la ilgili tartışmalarda hep oldu. HDP, AKP'ye kanmaz; psikolojik harp söylentileri bunlar" dedi.

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutulan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşmesi hakkında da açıklama yaparak "Demirtaş'la görüş alış verişinde bulunduk. Demirtaş'ın yaklaşımı partimizden farklı değil. Kendisiyle kopukluk ve iletişim sorunu yok" dedi.

'KENDİ ADAYIMIZI ÇIKARIRIZ'

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin adayın kim olacağını partisinin hiç konuşmadığını söyleyen Sancar, ortak aday kapısını açık tuttuklarını söyledi.

Seçimlerle ilgili yeni başlangıç inancını koruduklarını ifade eden Sancar, "Muhalefete ilkeler konusunda kamuya açık görüşmeler önerdik. İlkeler üzerinden açık, şeffaf görüşme önerdik. Eğer ilkeler konusunda açık, şeffaf müzakere olmazsa kendi adayımızı çıkarırız" ifadelerini kullandı.

Çözüm süreci tartışmalarına değinen Sancar, AKP'nin süreç başlatacağına ihtimal vermediklerini söyleyerek muhalefetin de Kürt sorununun çözümü hakkında net olmadıklarını belirtti.

Sancar, şöyle konuştu:

"Sanki HDP seçim yaklaşınca AKP'ye yaklaşacak gibi. Son 7 yıldır AKP'nin uygulamaları ortada. AKP HDP'ye yanaşacak, HDP de kanacak ve onun istediği tavrı alacak, bu psiklojik harp yöntemi temelden yanlıştır. Bunun bilerek yapıldığının farkındayız. Gemlik yürüyüşündeki amaç, bu meseleler yeniden gündeme geleceği için, uzun süredir de Öcalan'la görüşme yapılmadığı için, olağan hakkı olan görüşmelerin yeniden başlatılmasına gündeme getirmek. Bizim net talebimiz var. Tecrit hukuki değil, politik olarak da doğru değil, böyle sürmesinin Türkiye siyasetinde bulanıklaştırma aracı olarak kullanılması gerçeği ortada duruyor. Bunları biz gündeme getirmesek de başka amaçlarla başka çevreler gündeme getiriyor. Tevatür düzeyinde değil açık iletişim kanalıyla yürüsün tartışma diyoruz. 'Öcalan şunu yapacak' dedikodularını bir kenara bırakmanın yolu hakkı olan avukatlarıyla görüşmesi. İktidarın seçimlere doğru bunun araç olarak kullanılması ihtimali de aklından geçiyordur. Sanki Öcalan görüşme başladığında AKP'nin işini kolaylaştıracakmış gibi bir hava yayılıyor. Bu da doğru değil"