HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Fransa'da Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi yakınlarında yurttaşları hedef alarak gerçekleştirilen saldırı sebebiyle Fransa yönetimine çağrıda bulundu. Sancar, "Arkasında ne var, hangi güçler var, nasıl gerçekleşti bu cinayetler bir an önce aydınlatılsın. Aydınlatın ki karanlıktan beslenen böyle canice eylemlere başvuramasınlar" dedi. Saldırının Kürtleri hedef aldığı

Sancar'dan Fransa yönetimine çağrı: Cinayetler aydınlatılsın
Fotoğraf: AA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman'da "Savaşa Yoksulluğa Hayır" sloganıyla 8 Mart Yaşam Parkı'nda miting düzenledi.

Mitingde Paris'te yapılan saldırıda hayatlarını kaybedenlerin fotoğraflarının yanı sıra "İstismara sesiz kalma", "Kadın mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" yazılı dövizler de taşındı.

Düzenlenen miting öncesi HDP Batman İl Örgütü, "seçim startını" verdiklerini duyurdu.

Partisinin mitinginde açıklamalarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar "Demokratik siyaseti bitirdiklerinde imha ve inkar siyasetini kalıcı hale getireceklerini sanıyorlar ama demokratik siyaset direniyor ve büyüyor. HDP’nin büyük gücü onlara kaybettirecek" dedi.

Sancar konuşmasına geçtiğimiz günlerde DBP'ye yapılan operasyon sırasında DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ile 13 kişinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Vekilliği düşürülen Semra Güzel'e ilişkin de konuşan Sancar "Geçen gün Semra Güzel vekilimizin vekilliğini düşürdüler. Bahane devamsızlık ama asıl gerekçe mücadele devamlılığıdır. Bu yüzden vekilliklerini düşürüyorlar. Onun da boynunu eğmeye çalıştılar ama başaramadılar. En güçlü cevabı halkın mücadeleyi büyütmesiyle alıyorlar, kararlılık ve mücadele büyüyor, yürüyüşümüz engel tanımadan devam ediyor. Demokratik siyasete baskının nedeni Kürt sorununda çözümsüzlük politikalarıdır" dedi.

"MÜCADELE BÜYÜYEREK DEVAM EDİYOR"

Sancar, "Demokratik siyasette bu baskıların amacı ve sebebi de bellidir. Sebep Kürt sorununda çözümsüzlük politikalarıdır, çözümsüzlüğün temeli de imha ve inkardır. İmha ve inkara dayalı çözümsüzlük politikalarını 3 şey üzerinden yürütüyor iktidar. Bundan önceki iktidarların çoğu da aynı şeyi yaptı. Biri demokratik siyaseti tasfiye çabalarıdır. Demokratik siyaseti bitirdiklerinde imha ve inkar siyasetini kalıcı hale getireceklerini sanıyorlar ama demokratik siyaset direniyor ve büyüyor. HDP’nin büyük gücü onlara kaybettirecek. Buradan Manisa'ya, Antalya'ya, Van’a, İzmir’e, Mardin’e mücadele büyüyerek devam ediyor. Halkların umudu olmayı büyük bir başarıyla sürdürüyor. Başaramıyorlar, başaramadıkça hırçınlaşıyorlar, daha çok saldırıyorlar. Saldırmalarının asıl nedeni, çözümsüzlük politikaları ve içinde bulundukları korkudur. Bu karanlık ve inanç HDP’nin demokratik siyasetteki bu ısrarı ve büyük gücü onlara kaybettirecek. Bunu biliyorlar, o nedenle daha çok saldırıyorlar. Saldırdıkça kendileri tükeniyor. Bundan önceki bütün iktidarlar gibi Kürt sorununa savaş politikaları yaklaşanlar tarihin çöplüğüne gitti Bu iktidarda tarihin çöplüğüne hızla yol alıyor. onları da tarihin çöplüğüne göndereceğiz. Düşmanlık politikaları, nefret zihniyeti ülkeyi yoksullaştırıyor Batman ve bütün Kürt halkının, Türkiye halkları sizlerle gurur duyuyor, gençler, anneler, halkımız bizler sizlerle gurur duyuyoruz" şeklinde konuştu.

"PARİS OLAY AYDINLATILSIN"

Paris'teki saldırıyı kınayan Sancar, "2 gün önce Paris’te bu nefret ve düşmanlık ikliminin bir sonucu 3 insan katledildi, onları rahmetle anıyorum. Bütün sevenlerine ailelerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Bir kez daha Fransa yönetimine çağrıda bulunuyoruz. Ortada şüpheler ve soru işaretleri var. 10 yıl önce yaşananlar ortada. 3 kadının, Sakinelerin katledilmesinin aydınlatılmaması şüpheli soruları artırıyor. O nedenle Fransa yönetimi samimi ve kararlı bir şekilde bu cinayetleri aydınlatmalıdır. Çağrımız Fransa yönetimine budur. Arkasında ne var, hangi güçler var, nasıl gerçekleşti bu cinayetler bir an önce aydınlatılsın. Aydınlatın ki karanlıktan beslenen böyle canice eylemlere başvuramasınlar. Bizler de bunun takipçisi olacağız. arkasında kimlerin yer aldığını soruşturan Fransız makamlarına çağrılarımızı yineleyeceğiz, dünya kamuoyunda da gündemde tutacağız. Savaş politikalarının yarattığı yıkımı, tahribatı her alanda yaşıyoruz" dedi.

Sancar, "Bakın bugün savaş politikalarıyla canlarımız, ekmeğimiz gidiyor, ekmeğimiz çalınıyor. Biz söylemiyoruz, AKP’nin temsilcisi Mecliste bütçe konuşması yaparken şu sözleri söylemişti: “Güvenlik harcamalarını da yapıyor arkadaşlarımız. Çok büyük paralar harcıyoruz. F-16’lardan atılan akıllı mühimmatın tanesi 400 bin dolardan 1.2 milyon dolara kadar çıkıyor. En son yeni geliştirdiğimiz nüfuz edici bombanın bir tanesinin maliyeti 1.2 milyon dolar, fırtına obüslerinden sık sık atılan, çok namlulu rokeratarlardan atılan bir mühimmatın maliyeti 5 bin Dolar. En ufak bir operasyonlarda binlercesi atılıyor. Bunu şunu için söylüyorum, bütün bu gelişmeler sağlanıyor, bu harcamalar yapılıyor.” Bunu söyleyen AKP temsilcisi Nurettin Canikli.

40 yılda savaş politikalarının parasal maliyeti araştırmalar göre 3 trilyon dolar. Yıllık 40 milyar dolar savaşa harcanıyor. Kimin cebinden çıkıyor bu paralar, nasıl toplanıyor? Halkın cebinden çıkıyor. Savaş devam ettikçe yoksulluk derinleşiyor, halkın ekmeği küçülüyor. Savaşa karşı mücadelede ısrarlı barış hedefimizde kararlıyız" ifadelerini kullandı.

İMRALI TALEBİ

HDP’nin eşbaşkanları olarak İmralı’da PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek istediklerini vurgulayarak devam eden Sancar sözlerine şöyle son verdi:

"İşte tecridin asıl nedeni bu. Çatışmanın bitmesini istemek ki onlar savaş politikalarıyla ayakta kalmaya çalışıyorlar. O nedenle çözüm ve barış için çok önemli rol oynayacağını herkes bildiği Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi ağırlaştıyorlar, Biz de diyoruz ki tecrit kalkmalıdır. bizler de başvurduk görüşmek istiyoruz. Abdullah Öcalan ile İmralı’da HDP’nin eşbaşkanları olarak görüşmek istiyoruz. Avukatlarıyla görüşmek hakkıdır. Bu tecrit büyük hukuksuzluktur. Tecrit üzerinden, savaş politikaları üzerinden bu iktidar siyaseti ve seçim sürecini de dizayn etmek istiyor. o nedenle tecrit sadece bizim meselemiz olarak görülemez"