HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Muhalefete açık diyalog ve doğrudan müzakere yöntemiyle 'ortak aday' konusunda mutabakat arayışı çağrısı yapıyoruz" dedi. Çağrılarının karşılık bulmadığı durumda ilk seçeneğin ayrı bir aday çıkarmak olduğunu kaydeden Sancar, "Gelin, bu ülkeyi demokrasiye, adalete ve barışa götürecek yolu açacak bir programın temel ilkelerinde uzlaşalım ve bu seçimi birinci turda açık farkla kazanalım" ifadelerini kullandı.

Sancar'dan muhalefete: 'Ortak aday' konusunda mutabakat arayışı çağrısı yapıyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, muhalefete 'ortak aday' çağrısında bulundu. Sancar, "Bizim esas hedefimiz seçimi ilk turda kazanacak ve Türkiye’yi bu yıkımdan, çöküşten, felaketten ve sefaletten kurtaracak ortak bir program ve bu programı yürütebilecek aday üzerinde mutabık kalmaktır" dedi.

Cumhuriyet'ten Gamze Kolcu'ya konuşan Mithat Sancar, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın yol haritası hakkında değerlendirmelerde bulunan Sancar, "2020’den bu yana önümüze koyduğumuz en önemli hedef, en geniş demokrasi ittifakını oluşturmaktır. Demokrasi İttifakı’nın önceliği 'ortak mücadele' esasına dayanıyor ve sadece seçime dönük değerlendirilmemeli. Türkiye’nin acil meseleleriyle ilgili hızlı bir tavır geliştirmek gerektiğine inanıyoruz. İktidarın baskıları ve zulmü, her tarafı saran çürümeyi, her sahaya yayılan talanı ve sömürüyü hep beraber deneyimliyoruz. Bunlara karşı mücadeleyi de her gün yeniden kurmak ve genişletmek gerekiyor. Öncelikli amacımız, ittifakı, olabilecek en geniş çevreye yayarak seçimlerden önce de sonra da yeni bir başlangıcın, yani demokratik, özgürlükçü ve eşitlikçi bir yaşamı inşa etmede temel bir aktör haline getirmek" diye konuştu.

MUHALEFETE ÇAĞRI

Seçimlere ilişkin de konuşan Sancar, "Parlamento seçimlerine yönelik Millet İttifakı’yla bir birliktelik söz konusu değildir. Parlamento seçimlerine biz kendi ittifakımızla gireceğiz ama Cumhurbaşkanlığı seçimi için ortak aday konusunda müzakere, diyalog ve mutabakat yöntemini öneriyoruz" dedi.

"Mansur Yavaş ve Meral Akşener’e şerh düşmüştünüz" şeklindeki soruya cevap veren Sancar, şöyle devam etti: "İsimleri hiçbir şekilde konuşmayacağımızı sürecin en başından bu yana söyledik. Bu, arabayı atın önüne koşmaktır, biz ise atı arabanın önüne yerleştirmek için uzun süredir hem demokratik olgunluğun gereklerine uygun bir tutum sergiliyoruz hem de ilkeler konusunda kararlı bir yol izliyoruz. Seçimlerde başvuracağımız yöntem, yaklaşık 1,5 yıldır bellidir. Eylül 2021’deki deklarasyon metnimiz de ortadadır. Muhalefete açık diyalog ve doğrudan müzakere yöntemiyle 'ortak aday' konusunda mutabakat arayışı çağrısı yapıyoruz. İsim tartışması tuzaklarla doludur. Ama deklarasyonumuzda ilan ettiğimiz ilkelerle bağı olmayan ve olamayacak bir isme destek vermemiz söz konusu olmaz."

"Emek ve Özgürlük İttifakı aday çıkarır mı?" sorusuna yanıt veren Sancar,​ "Cumhurbaşkanlığı seçimini, parlamento seçiminden ayrı tutuyoruz. Eğer Emek ve Özgürlük İttifakı, seçim ittifakına evrilecekse, bu, parlamento seçimlerine dönük olacaktır. Cumhurbaşkanlığı seçiminde diğer muhalefet partilerine çağrımızı yaptık. “Açık diyalog ve müzakere sonucunda bir mutabakata varılırsa ortak aday fikrine açığız” dedik. Fakat çağrımız karşılık bulmazsa elbette başka seçenekler üzerinde duracağız. İlk seçeneğin de ayrı bir aday çıkarmak olduğunu söylememe gerek yok sanırım" diye konuştu.

"Bizim esas hedefimiz seçimi ilk turda kazanacak ve Türkiye’yi bu yıkımdan, çöküşten, felaketten ve sefaletten kurtaracak ortak bir program ve bu programı yürütebilecek aday üzerinde mutabık kalmaktır" diyen Sancar, "HDP olarak şunu söylüyoruz: Gelin, bu ülkeyi demokrasiye, adalete ve barışa götürecek yolu açacak bir programın temel ilkelerinde uzlaşalım ve bu seçimi birinci turda açık farkla kazanalım" ifadelerini kullandı.

DEMİRTAŞ'IN ADAYLIĞI SÖZ KONUSU MU?

"Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın adaylığı söz konusu olur mu?" sorusuna Sancar, şöyle yanıt verdi:

"Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ayrı bir adayla girme noktasına gelirsek, isim belirleme yöntemimiz, bu tür durumlarda yaptığımız üzere, sürecin geniş katılım ve istişareyle yürütülmesi şeklinde olacaktır. Elbette Selahattin Demirtaş’la ve hapisteki arkadaşlarımızla da konuyu enine boyuna konuşacağız, görüş ve önerilerini alacağız. Bunun ötesinde, Selahattin arkadaşımız üzerinden yaratılmak istenen gündemlerin bir karşılığı yoktur. Kendisi bizim çok değerli bir arkadaşımızdır. HDP ile Selahattin Demirtaş arasında ayrılık veya çatışma olduğuna dair her türlü tez, iddia temelsizdir. Demirtaş arkadaşımız bulunduğu zor şartlar altında partimizin çalışmalarına, çizgisine ve politikalarına destek sunmaktadır. "