Sanders Amerika solunu değiştirdi. Demokratlar tarafından sahiplenilmeyen, “herkes için sağlık sistemi” ve “öğrenci kredi borçlarının silinmesi” gibi konular Demokratların gündemi oldu. Gençlerin desteğini kazanan Sanders, “Mücadeleyi yalnızca ideolojik olarak değil kuşaksal olarak da kazandık” dedi

Sanders’ın vaatlerine ne olacak?

Sydney Ember / New York Times Politika Muhabiri

Bernie Sanders’ın kampanyası büyük vaatler üzerine kuruluydu. Bu vaatler arasında düşük maliyetli sağlık sistemi, ücretsiz üniversite ve daha yüksek asgari ücret gibi önemli konular vardı.

Sanders, tüm bu vaatlere ihtiyacı olmayan ya da istemeyen seçmenlere ise başka bir şey daha vaat etti: Son seçimde Trump’a oy vermiş Demokrat Parti tabanını tekrar bir araya getirmek.

Koronavirüs krizi de aslında Sanders’ın sağlık sistemini düzeltmek ve Trump’ın ülke için tehlikesini yüksek sesle ifade etmek gibi vaat ettiği şeyleri bir anda ülkenin asıl gündemi içerisine oturtmasına yardımcı oldu.

Mesajın vaktiydi ama Sanders o mesaj için doğru bir ulak değildi.

sanders-in-vaatlerine-ne-olacak-713749-1.

VAATLERİ SİYASAL BİR DEVRİMDİ

Sanders’ın vaatleri doğası gereği riskliydi. Çünkü vaatlerinin siyasal bir devrimden aşağı kalır yanı yoktu.

Tamam evet, kendisine bağlı ve destek sunan büyük bir koalisyona sahipti ama vaatleri her zaman için “çok fazla” bulunmuştu.

Iowa’da, New Hampshire’da ve Nevada’da yarışı önde bitirmiş olmasına rağmen siyah seçmenlerin desteğini alan rakibi eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın etkili olduğu güney eyaletlerinden oy alması pek de olası değildi.

Koronavirüs salgını tüm dünyayı ve elbette ki ABD’yi bu hale getirip, bütün gündemi alt üst etmenden önce Sanders, ilk önce Minnesota ve sonra da Michigan ve Illionis eyaletlerinde Biden’ı yenmişti. Bunun ardından da Biden, Demokratlar için, “Onlar Biden’ı değil; Başkanlık Seçimi’ni kazanacak kişiyi istiyorlar” demişti. Wisconsin seçimlerinin sonucu hala belli değil. Ama Sanders oradaki bir mağlubiyete çoktan hazırlanmıştı.

Sanders kapsamını Latin seçmenlerini de içerecek şekilde genişletmişti ancak daha yaşlı seçmenlere ve banliyö seçmenlerine karşı da mücadele etti.

Kaybettikleri ortada büyük bir yığın oluştursa bile yerine getirmek için söz verdiği vaatler genç insanları kazanma noktasında gurur vericiydi.

ÜLKENİN GELECEĞİ FİKİRLERİMİZDE

Çarşamba günü yarıştan çekildiğini açıklayan Sanders, “Mücadeleyi sadece ideolojik olarak kazanmıyoruz. Aynı zamanda kuşaksal olarak da kazanıyoruz. Bu ülkenin geleceği bizim fikirlerimizde” dedi.

Biden’ı arkadaşı ve “iyi bir adam” olarak nitelendiren Sanders’ın eski rakibinin gayet başarısız olduğu konuda, gençleri ikna etme noktasında kendini ortaya koyması gerekecek.

Geçtiğimiz baharda Sanders, Wisconsin, Indiana, Michigan, Ohio ve Pennsylvania’yı salladı. Tüm bu eyaletler Trump’ın 2016 seçimlerinde kazandığı eyaletlerdi. Nitekim etkili oldu da.

Ticaret anlaşmalarının adaletsizliğinden bahseden Sanders, bu anlaşmalar hakkında bir şeyler yapacağını vaadini de verdi.

sanders-in-vaatlerine-ne-olacak-713748-1.

Bu eyaletlerde yaptığı konuşmalarda da şiddetle Trump’a saldırdı.

Detroit’te yaptığı bir konuşmasında, “Bu ülkenin çocukları için örnek teşkil edecek birini düşündüğünüzde, her zaman yalan söyleyen birini istemezsiniz” dedi.

Ohio, Warren'da bir başka etkinlikte, General Motors gibi şirketlere yüklenen Sanders, “Biz hasta ve yorgunuz” dedi ve büyük şirketlere ithafen şöyle devam etti: “Bu ülkedeki tesisleri birer kapatıyorsunuz ve aileleri yok ediyorsunuz.” Bu sözlerine onu izlemeye gelen insanların havaya kalkan yumrukları da eşlik etti. Ve ardından da alkış kıyameti koptu.

Sonraki mitinglerde de bu sözler tekrarlandı ve Trump için, “O hepinize yalan söyledi” dedi.

sanders-in-vaatlerine-ne-olacak-713747-1.

PEKİ YA ŞİMDİ?

Sanders Amerika solunu değiştirdi. Demokratlar tarafından sahiplenilmeyen, “herkes için sağlık sistemi” ve “öğrenci kredi borçlarının silinmesi” gibi konular Demokratların gündemi oldu.

Demokratlar için kampanya yöntemlerini de değiştirdi. Bu saatten sonra adaylar kampanyalarına büyük paralar yatıran bağışçılardan utanacak.

Sanders, sürekli bir ilerici hareketin de öncüsü oldu. Alexandria Ocasio-Cortez gibi genç nesil politikacıların sesi oldu.

Sınıf mücadelesi adına Demokrat Parti’de ses yükselten Sanders, mesajını mücadele etmenin nasıl bir şey olduğunu bilenlere yönelik gönderdi.

Iowa'nın Burlington kentinde Aralık ayında bir belediye binası etkinliğinde, sosyal yardımlara sahip olmayan bir kadın bir sağlık sistemi hakkında bir konuşma yaptı: “Hasta olarak gittiğiniz hastanelerde, hangi doktora gittiğinize bağlı olarak, bir şeyiniz olduğuna bile inanmayabiliyorlar”

Sanders ise “Peki siz ne yapıyorsunuz?” diye sordu kadına. Kadınsa, “Ağlıyorum” dedi. Kadının bunları söylerken sesi titremişti. “Tamam” diye cevap verdi Sanders.

Sanders’ın gerçek vaadi olan sağlık sisteminin herkese ücretsiz olması gerçeği de bu yaşananlardaki kadar zor olmamalı. Zira kendisi de Çarşamba günü yaptığı konuşmasında dirayetle koronavirüs salgınında yaşanan krizde de Amerika için çalışan insanların sağlık ve ekonomik refahları için mücadele etmeye devam edeceği sözünü verdi.

sanders-in-vaatlerine-ne-olacak-713746-1.

Ancak yaptığı konuşmada vaatleri için başkanlık adayı olması gerekmediği itirafı da vardı. Ne de olsa artık aday değil.

Destekçilerine son kez resmi olarak hitap ederken söylediği başka bir şey daha vardı Sanders’ın: “Keşke size daha iyi haberler verebilseydim. Ama bence siz gerçeği çok iyi biliyorsunuz.”

NY Times'tan İngilizce aslından çeviren: Burak Abatay