Sandığa hâkim olunca korku kalmaz
Fotoğraf: Depo Photos

Havva GÜMÜŞKAYA

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 14 Mayıs'taki seçimlere ilişkin takvimine göre, muhtarlıklara asılan askı listeleri bugün askından iniyor ve bunlara ilişkin itiraz süresi de sona eriyor. Ancak seçmen kayıtlarına ilişkin birçok belirsizlik hala daha devam ediyor. Depremlerin ardından enkazda bulunamayan kayıp yurttaşların seçmen listesinde görülmesi de seçim güvenliğine ilişkin endişeleri artırıyor. Kayıp sayısı ise bilinmiyor.

Seçmen sayılarına ilişkin resmi rakamların yarın belli olacağını belirten İYİ Parti'nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, ülke genelinde 60 milyon 904 bin seçmen olduğunu yurt içinde toplamda 190 binin üzerinde sandık kurulacağını açıkladı.

Yurtdışı seçmen sayısının ise 3 milyon 286 binin üzerinde olduğunu belirten Öztürk, yaklaşık 5 bin sandığın yurtdışı sandığı kurulacağını belirtti.

Deprem nedeniyle göç eden 2 milyon kişinin yaklaşık 1 milyon 400 bininin seçmen niteliğine sahip olduğu hesaplanıyor. Buna göre 9 milyon 200 bin seçmenin 1 milyon 400 bini bulunduğu seçim bölgesinin dışına taşınmış durumda. Taşınan kişilerin ne kadarının seçmen kayıtlarını güncellediği de henüz belli değil.

Seçmen kütüklerine ilişkin çalışmaları sürdürdüklerini açıklayan Öztürk, deprem bölgesine yönelik şu açıklamada bulundu:

“Deprem bölgesinde yıkılan ve kullanılamayan çok fazla bina var. Ancak seçmenin oyunu kullanabilmesi için buraların adres kaydı olarak kabul edilmesi gerekiyor. Seçim güvenliğine yönelik zorluklar yaşanacaktır. Orada okullar arasında çöken var. Onların bahçesine veya yakın yerlere konteyner sandık kurulması bekleniyor. Sandıkların tamamında bulunacağız. Ancak sandıklara yönelik hiçbir korkumuz yok. İstanbul seçimlerinde sandığa sahip çıkılmasında bunu anladık. Sandıklara hâkim olduktan sonra, sandıklarda üye olduktan sonra bir korku kalmıyor. Şu an üyelere yönelik eğitimler vermeye başladık. Tüm vatandaşlarımızdan sandıklarda görev almalarını ve oy sayımı sırasında sandıklarının başında olmasını istiyoruz.”

Seçimlere katılıma yönelik çağrıda bulunan Öztürk, “Seçimlere katılım ne kadar fazla olursa millet ittifakının kaybetme olasılığı o kadar artıyor” ifadelerini kullanarak oy kullanmaya çağırdı.