Milletvekili Seçim Kanunu’ndaki değişikliklerin gerekçesini anlatan MHP’li Kalaycı, 2018’de yürürlüğe giren sistemin adaletsiz olduğunu itiraf etti. Muhalefet, AKP’nin değişiklikle seçimi gasp edemeyeceğini vurguladı.

Sandığı asla gasp edemeyecekler

Hüseyin Şimşek

Cumhur İttifakı’nın oy oranlarında yaşanan düşüşün ardından AKP ve MHP tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan Milletvekili Seçim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinde, “Adaletsiz seçim sistemi” itirafı geldi. Seçim barajını yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşüren, il ve ilçe seçim kurullarının başında bulunan hakimlerin kura yoluyla belirlenmesine olanak sağlayan ve partilerin seçime katılabilmeleri için TBMM’de grubu bulunması şartını ortadan kaldıran düzenlemeleri içerisinde bulunduran kanun teklifinin Genel Kurul’daki görüşmelerinde, teklife yeni bir düzenleme daha eklendi. Muhalefetin çağrısının ardından teklife eklenen maddeye göre, görme engelliler, yanlarında refakatçi olmadan oy kullanabilecek. Bu kişilerin yalnız başlarına oy kullanabilmeleri için oy pusulalarına uygun şablon tasarım ve baskılar yapılacak.


TARTIŞMA YAŞANDI

Genel Kurul’daki görüşmelerde, muhalefet ile Cumhur İttifakı arasında sık sık tartışma yaşandı. Muhalefetin özellikle ittifakın aldığı oyların ittifaktaki partilere dağıtılmamasına yönelik değişiklik hakkındaki itirazlarına yanıt veren MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, 2018’de AKP ile ortak çalışmaları sonucu yürürlüğe giren düzenlemeni “adaletsiz” olduğunu söyledi. İttifakın aldığı oyların partilere dağıtılmaması gerektiğini öne süren Kalaycı, “Bu uygulama 2018 yılında düzenlenmiş olsa da değiştirilmelidir. Bunun savunulacak hiçbir tarafı yoktur, büyük bir adaletsizlik olduğu çok açıktır. Seçmenin tercihi sapma göstermekte, temsilde adalet ilkesi zedelenmektedir. Ayrıca milletvekili sayısının önce ittifak oyuna göre dağıtılması uygulamasının sağladığı pazarlık imkanı, ittifaklarda yer almak için yeni partileşmeleri teşvik etmektedir” dedi.

CHP, HDP ve İYİ Parti’nin, seçim barajının yüzde 3’e düşürülmesi, ittifakların aldığı oy oranlarının ittifak üyesi partilerin milletvekili çıkarmasına olanak sağlaması ve siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için seçmenlerden gelecek 100 bin imzanın yeterli sayılması yönündeki önergeleri, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. İktidarın devletin tüm imkanlarını kullanarak seçime hazırlanacağını ifade eden CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Bu düzenleme adil olmadığı gibi haksız, vicdansız ve hukuk devletini ayaklar altına alan bir uygulamadır. Sayın Cumhurbaşkanına güveniyorsanız, yüreğiniz yetiyorsa gelsin, bizim adayımızla eşit koşullarda yarışsın” dedi. Bu öneri de AKP ve MHP Milletvekilleri tarafından reddedildi. İktidarın toplumsal bir gereklilikten çok kendi bekasını düşündüğü için Milletvekili Seçim Kanunu’nda değişikliğe gittiğini ifade eden HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz da Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, “Bu yasa teklifinde sadece iktidarını oyunun kurallarını değiştirerek devam ettirmek isteyen bir iktidar gerçeğiyle karşı karşıyayız, bu yasa değişikliği bunun için yapılıyor” dedi.

***

Ortak mücadele vurgusu

SOL Parti’den yapılan açıklamada sicilinde mühürsüz oy hilesi olan AKP’nin yeni bir hileli masa kurduğu ifade edilerek, “Seçim yasasıyla sonucu oyu atanın değil sayanın tayin edeceği bu gaspçılığa karşı tüm muhalefetle omuz omuza vereceğiz. Tek bir oyun dahi üzerini çizdirmeyecek, tek bir oyu dahi kaybettirmeyecek bir iradeyi birlikte göstereceğiz” denildi. “Çoğunluk gücünü kesin biçimde kaybetmiş ve hızla çözülmeye devam eden AKP ve MHP bloku iktidarını sürdürebilmek için türlü oyunlar oynuyor” denilen açıklama şöyle devam etti: “Sicilinde mühürsüz oyları kabul etmek olan AKP bir kez daha denetimsiz seçimin taşlarını döşüyor. İl ve ilçe seçim kurullarında en kıdemli hakimlerin görev almasının yerine (nasıl yapılacağı belli olmayan) bir kura sisteminin getirilmesi açık kı ‘sonucu oyu atanın değil sayanın belirleyeceği’ bir hileli bir masanın kurulmasıdır. Partili Cumhurbaşkanı’nın seçim yasaklarından muaf tutulması da kamu kaynaklarının halka karşı mücadele için seferber edileceğini ortaya koyuyor. Barajı MHP boyuna indirirken çifte baraj kurnazlığı hileli zarın bir başka yüzlüdür. Halka açlık ve kıtlığa mahkum eden AKP ve MHP iktidarda kalabilmenin tek yolunu bu hilelerde ve türlü zorbalıkta görüyor. Ülkemizin geleceğini gasp etmeye yönelik bu saldırıları tüm muhalefetle omuz omuza vererek aşacağız. Toplumsal bir mücadele seferberliğini sandıklara da taşıyacak; tek bir oyun dahi üzerini çizdirmeyecek, kaybettirmeyecek bir iradeyi mutlaka ama mutlaka göstereceğiz. Ne yaparlarsa yapsınlar kaybedecekler; bu tek adam rejimi son bulacak!

Öte yandan EMEP, EHP, Halkevleri, HDP, SMF, TİP ve TÖP, seçim kanununa karşı ortak açıklama yaptı ve “Hileli seçim sistemine karşı ortak mücadele!” dedi. Açıklamada “İktidar partilerinin ortak mücadele iradesine en ufak bir zarar bile veremeyeceğini belirten partiler “Aksine, bizler halkımızın çıkarlarını gözeterek her alanda birlikte mücadeleyi büyüterek sürdüreceğiz. Tüm yurttaşlarımızı bir kez daha, iktidarın halka düşman politikalarına, seçimleri güvensiz ve adaletsiz kılmaya çalışma oyunlarına karşı ortak mücadeleye davet ediyoruz” ifadeleri yer aldı.