İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “seçim takip modülü” sistemini yalanlasa da yeni belgeler ortaya çıkmaya devam ediyor. Birçok ilde sandıklarda muhalif sendikalara üye kamu emekçilerinin görev alması engelleniyor.

Sandığı korumak seçim gibi önemli

Berkay SAĞOL

İzmir’de Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, ilçede bulunan okullara yazı göndererek “seçim takip modülü” sistemi için gönüllü personel listesi istediği ortaya çıktı.

2 Mayıs’ta “Seçim güvenliği” konulu Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilçede bulunan tüm okullara gönderilen yazıda, “Sandık Teslim Programı Modülü’ne verilerin hızlı ve doğru bir şekilde girişlerinin sağlanması için kurumunuzdan varsa gönüllü personel isimlerinin Personel Bilgileri Formuna uygun şekilde doldurularak saat 16.00'ya kadar Müdürlüğümüze gönderilmesi hususunda; bilgi ve gereğini rica ederim” denildi.

İzmir Milletvekili ve 28. Dönem  Milletvekili adayı Murat Bakan da, 14 Mayıs’ta yapılacak seçim güvenliğine ilişkin açıklama yaptı. Bakan, “İçişleri Bakanlığı’nın yetkisi güvenliktir, asayiştir, nüfus ve vatandaşlık işlemler. İçişleri Bakanı’nın kanunsuz emrini uygulayanlar, yarın hepsi bununla ilgili idari, ceza ve disiplin soruşturmasıyla karşı karşıya kalabilirler. Hukuk çerçevesinde hareket etsinler” dedi.

Oy ve Ötesi Derneği Başkanı Ertim Orkun, şunları söyledi: “Muharrem Erkek’in iddialarıyla ilgili olan başvurunun YSK tarafından reddedildiğini biliyoruz. Bizim seçim çalışmalarımız sürüyor ve hâlâ gönüllü bekliyoruz. Gönüllülere son güne kadar kapımız açık. Şu anda yaklaşık 45 bin kadar gönüllümüz var. Sanıyorum seçim gününe kadar bu sayımız 70 bini bulacak. Seçim günü de ülkenin her yerine yayılıp seçim güvenliğini sağlamaya çalışacağız.”

NE OLMUŞTU?

Muharrem Erkek, önceki gün İçişleri Bakanlığı’nda "paralel bir seçim takip sistemi kurulduğunu" tespit ettiklerini açıklamıştı. Bakanlığın kaymakamlıklara ve valiliklere bunun için talimat verdiğini, Kiraz Kaymakamlığı’nın seçim günü anlık sandık sonuç tutanaklarının verilmesi talebinin ilçe seçim kurulu tarafından reddedildiğini belirten Erkek, “İçişleri Bakanlığı, Yüksek Seçim Kurulu’na paralel bir seçim takip sistemini niçin oluşturuyor? Kaybedeceğiniz zaman darbe mi yapmayı planlıyorsunuz? Demokrasiye, milli iradeye darbe mi gerçekleştirmeyi planlıyorsunuz?” demişti.