Akademisyenlerin ihraç edilmesinden kış lastiği kullanımına ilişkin yaptırımların düzenlenmesine; tutuklu ve hükümlülere tek tip kıyafet uygulamasından deprem riski nedeniyle bir ilçenin taşınmasına kadar pek çok konunun, - Anayasa Mahkemesi’nin kanuna uygunluğunu denetleme konusunda kendisini yetkisiz ilan ettiği - kararnamelerle çözülmeye çalışıldığı iki yıllık bir dönemi geride bırakmak üzereyiz.

Üçer aylık sürelerle tam yedi kez uzatılan, temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı bu olağanüstü hal koşulları içinde de seçime gidiyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘grev tehdidi olan yerlerde anında müdahale olanağı’ sağladığı için patronlara övdüğü olağan dışı halimiz, cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ın 18 aydan uzun bir süredir hapiste olmasıyla taçlanıyor. Hücresinden seçim çalışmalarını yürütmek zorunda bırakılan Demirtaş’a, cezaevindeki ankesörlü telefondan bile halka sesini duyurması yasak

•••

Muhalefetin cumhurbaşkanı adayları İnce, Akşener ve Karamollaoğlu’nca Demirtaş’ın serbest bırakılması yönündeki talepler birkaç kez dile getirildi. Türkiye’den çalınan demokrasiyi iade etme vaadinde bulunan adaylar, Demirtaş ve milyonlarca seçmenin uğradığı haksızlığın farkında olmalı; çünkü eşit koşullarda yürütülmeyen bir yarışta edinilmiş galibiyetin hep gölgeli kalacağı açık. Bu noktada, iktidarın elinde tüm kimliğini ve bağımsızlığını kaybetmiş bir yargı söz konusuyken, Demirtaş ve pek çok HDP’liyi cezaevine gönderen süreci başlatan dokunulmazlıkların kaldırılmasına onay vermeyen İnce’yi ayrı tutmak gerekir. Ancak günün sonunda gerçek şu ki, ülkeyi yönetmek için aday olan Demirtaş kaçma şüphesiyle bugün hâla tutuklu.

•••

Söz söyledi, yazı yazdı diye hapishanelerinden insan fışkıran ülkemiz, birinin hücrede olduğu, diğerlerinin de konuşacak televizyon bulmakta zorlandığı cumhurbaşkanları adayları ve partileriyle yeni bir seçime gidiyor. Üstelik mart ayında AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen yeni bir seçim ittifakı yasasıyla birlikte... Yasanın en dikkat çekici maddelerinden biri, 16 Nisan referandumunda YSK’nin son anda saymayı kabul ettiği mühürsüz zarfların bundan sonraki seçimlerde de geçerli olacağının kanuna bağlanması. Seçim güvenliği açısından gerekli görülmesi durumunda vali veya il seçim kurulu başkanının talebiyle sandıkların taşınması ve birleştirilmesi; vatandaşın ihbarı üzerine kolluk güçlerinin sandık başlarına gelebilecek olması da cabası.

•••

AYM dün, seçim ittifakı kanunundaki bu maddelere ilişkin CHP’nin yaptığı iptal başvurusunu oyçokluğu ile reddetti. Böylece 19 ilin valilerinin 25 yıl öncesinin terör ortamını gerekçe göstererek YSK’ye yapmış olduğu sandıkların taşınmasına dair talep kabul edildi. Oysa İçişleri Bakanı Soylu, baskın seçim kararından önce yaptığı açıklamada olağanüstü halin terörle mücadele konusunda Türkiye’yi hiç olmadığı kadar güçlü kıldığını ve sona yaklaşıldığını söylüyordu. İki ay içinde ortaya çıkan ve karara gerekçe sayılan olaylar izaha muhtaç. Söz konusu sandıkların HDP’nin yüzde 80’in üzerinde oy aldığı sandıklar olduğunu da ayrıca not edelim.

•••

Meclis’teki iktidar muhalefet dengesini muhalefet lehine çevirecek olanın, ittifak dışında bırakılan HDP’nin barajı geçmesiyle mümkün olabileceği ve HDP’nin yüksek oy aldığı bölgelerin uzun süredir olağanüstü halin en ağır şekilde yaşandığı yerler olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu değişikliklerin amacı kolaylıkla anlam buluyor. Dolayısıyla oylara sahip çıkmak, HDP’nin barajı aşamaması durumunda işlevsizleşecek Millet İttifakı’nın görevi, sorumluluğu, hatta mecburiyeti. Muhalefet, HDP’siz yarım bıraktığı seçim ittifakını sandık ittifakında tamamlayarak, seçmenlerine verdikleri demokrasi sözünü tutmalı. Türkiye’de demokrasinin dönüp dolaşıp hep aynı yerde, HDP’nin alacağı oya, takınacağı tavra kilitlenmesi anlamlı. Demokrasi ve özgürlükler sadece kendimize bir dilim kesip gerisini çöpe atabileceğimiz kavramlar değil çünkü.

NOT: Göçmen İşçiler Kültür Derneği’nin davetiyle sevgili Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte OHAL’de seçim sürecini konuşmak üzere Londra’daki dostlarla bir araya geliyoruz. 10 Haziran Pazar günü 14:00’de Gik-Der Lokali’ne bekleriz.