İktidarın seçim güvenliğini riske atacak adımlarına hazırlıklı olan muhalefet, sandık güvenliğinin tamamen sağlanması için her okulda sandık temsilcisi, gözlemci, avukat ve bilişim sorumlusu görevlendirecek.

Sandıkları koruyacağız
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

14 Mayıs seçimleri yaklaşırken sandık güvenliği meselesi de en çok konuşulan gündemler arasında. Devletin tüm imkanlarını kullanarak seçim çalışmasını yürüten Cumhur İttifakı’nın “masada kazanma” ihtimalini bertaraf etmek için seçim güvenliğine yoğunlaşan muhalefet, hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladı. Oy kullanılacak 192 bin sandık için temsilcisini belirleyen Millet İttifakı, sandık gözlemcileri ile ilgili çalışmasını da sürdürüyor. İttifak, her okulda temsilci ve gözlemcilerin yanı sıra birer de avukat ve bilişim sorumlusu bulunduracak. Seçimlere Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi çatısı altında girecek HDP ise son operasyonla gözaltına alınan avukatların sandık güvenliğini sağlamada görevli isimler olduğuna dikkati çekti.

14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve TBMM seçimlerine ilişkin hazırlıklarını sürdüren Millet İttifakı’nda, Seçim Güvenliği Komisyonu çalışmalarına hız kazandırdı. Sandıklarda görev yapacak müşahitleri belirleme çalışmalarını sürdüren ittifak, “YSK’nin tartışmalı kararları ile kaybetmenin önüne geçmeyi"  amaçlıyor. YSK’nin mühürsüz oy pusulalarının kabulü ve İstanbul seçimlerinin tekrarı kararlarını verdiğini anımsatan Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, “Devlet imkanlarını kullanarak mitingler gerçekleştiren iktidarla mücadele ediyoruz. Hem sandık başında sandık kurulu üyelerimiz hem de yanı başlarında müşahitlerimiz olacak. Bu şekilde sandık güvenliğini sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Sandıkta bu iş bitecek. Bunun için ne gerekiyorsa yapacağız. İktidar sonuca itiraz bile edemeyecek” dedi.

OY KULLANSINLAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ise seçmenin “gönül rahatlığı” ile oy kullanmasını istedi. Salıcı, “Seçim günü sandık başında bulunacak arkadaşlarımızın tamamını ilçe başkanlarımız, seçim kurullarına iletti. Sivil toplum örgütleri, ittifak partileri, gönüllü kuruluşlarla iş birliği yapıyoruz. Hem Cumhurbaşkanı hem de partiler adına verilecek müşahitleri belirlemek üzereyiz” diye konuştu.

BİLİŞİM SORUMLUSU

“Oy kullanılan okullarda bilişim sorumluları da olacak ve onlar okullardaki verileri bizlere hızlıca iletecek” diyen Salıcı ayrıca, “Avukatlarımız hukuki sorunlarla mücadele edecekler. Özellikle sayım esnasındaki itirazlar konusunda hukuki destek gerekiyor. Herhangi bir eksiğimiz olmayacak. Vatandaşımız sandığa gidip oyunu verebilir. Biz, oylarına sahip çıkmak için elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz. Sandığa giden oy, şeffaf bir şekilde sayılacak ve hangi partiye atıldıysa o partiye kaydedilecek” dedi.