Çin ve Solomon adaları arasında imzalanan güvenlik anlaşması, seçime giden Avustralya’da tedirginliği artırdı. Anlaşma sandığa müdahale olarak algılandı.

Sandıkta Çin tehdidi

Dış Haberler

Çin ile Solomon Adaları arasında geçen hafta imzalanan güvenlik paktı ABD, Yeni Zelanda ve Avustralya tarafından tehdit olarak algılanırken gerilim büyüyor. Seçime gidilen Avustralya’da Çin’in Solomon Adaları ile imzaladığı anlaşma sandığa müdahale olarak algılandı.

Avustralya İçişleri Bakanı Karen Andrews, söz konusu paktın, seçim kampanyasının yapıldığı bir dönemde imzalanmasının hükümetin yeniden seçilme şansını azaltmak için yapılmış bir hamle olduğunu savundu. Avustralya’da üç yılda bir tekrarlanan ve 21 Mayıs’ta yapılması planlanan federal seçimlere sayılı gün kaldığına dikkat çeken Andrews, Pekin yönetiminin, Avustralya’nın federal seçim kampanyası sürecinde bulunduğunun farkında olduğunu belirtti. Andrews, "Neden tüm bunlar tam federal seçim kampanyasının ortasında ortaya çıktı?" diye sordu.

Avustralya Savunma Bakanı Peter Dutton da iki ülke arasında imzalanan paktı Çin’in stratejik bir hamlesi olarak değerlendirdi. “Barışı korumanın tek yolu savaşa hazırlanmak ve ülke olarak güçlü olmaktır” diyen Dutton, "Herhangi bir saldırganlık eylemini alt etmek ve barışı sağlayabileceğimizden emin olmak için bölge ülkeleriyle birlikte ayağa kalkmalıyız" diye konuştu. Ana muhalefetteki İşçi Partisi, hükümeti ‘Çin’in artan tehdidini’ ele almadığı gerekçesiyle eleştirirken, Pasifik’te güvenlik harcamalarını artırma ve kaynakları bölgesel müttefiklerin askeri eğitimine ayırmaya yönelik plan hazırladı. Seçimleri kazanması halinde daha güçlü bir Pasifik bölgesi inşa etmek için yerel ortaklarla etkileşimi artıracağını söyleyen İşçi Partisi, bölge ülkelerinin ordularına askeri eğitim verilmesi için Avustralya-Pasifik Savunma Okulu kurulması fikrini ortaya attı.

Solomon Adaları Başbakanı Manasseh Sogavare, imzaladıkları paktın, "Çin veya hiçbir devletin ülkede askeri bir üs kurmasına imkân sağlamadığını" açıklasa da Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD anlaşmanın Pasifik’teki güvenliğe zarar vereceğini savunuyor.