Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bölgenin su kaynağı olan Sandras Dağı’nda Akuvamarin Madencilik tarafından orman alanı içerisinde Mermer Ocağı Arama ve İşletme Projesi için ÇED Gerekli Değildir kararı verildi

Sandras Dağı’nın yeni yarası: Ormanlık alana maden projesi

AYCAN KARADAĞ

Muğla’nın Köyceğiz ilçesine sınırları bulunan Sandras Dağı’nın yüzde 94’ü madenlere ruhsatlı. Bu ruhsatlara da her gün bir yenisi daha ekleniyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Akuvamarin Madencilik Tur. San. ve Tic. Ltd. tarafından hazırlanan Otmanlar Mahallesi’ndeki tamamı ormanlık 24,73 hektarlık alanda Mermer Ocağı Arama ve İşletme projesine “ÇED Gerekli Değildir” kararı verdi.

Proje kapsamında ocak veriminin yüzde 10 olacağı öngörülürken, 50 bin ton/yıl blok mermer, 450 bin ton/yıl pasa malzeme çıkarılması planlanıyor. Sandras Dağı birçok endemik bitkiye ev sahipliği yapıyor. Türkiye'deki endemik bitki türlerinden yaklaşık 150’si burada yer alıyor. Bunların 30'u Sandras Dağı dışında başka hiçbir yerde yetişmiyor. Geçtiğimiz günlerde TEMA Vakfı, Sandras Dağı'nda ‘Muğla sümbülü’ adı verilen yeni bir sümbül türü keşfedildiğini duyurdu. ÇED alanına yakın mesafede Kartal Gölü TKA, Küçük Kargı Tabiat Parkı, Ömer Eşen Tabiat Parkı, Muğla Yılanlı Çakmak YHGS, Marmaris Milli Parkı, Köyceğiz ÖÇK Bölgesi, Gölhisar Gölü ve Honaz Dağı Milli Parkı bulunuyor. En yakın yerleşim ise 3,15 kilometre mesafede bulunuyor.

"BÜTÜNCÜL KORUNMALI"

sandras-dagi-nin-yeni-yarasi-ormanlik-alana-maden-projesi-848948-1.

Sandras’ı Koruma Platformu adına Neşe Yüzak, konu hakkında BirGün’e yaptığı açıklamada, “Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı ve Köyceğiz Dalyan Özel Çevre Koruma Alanının bütüncül korunması gerekiyor” dedi. Yüzak, sürecin takipçisi olacaklarını belirterek, “Bu projede Otmanlar yaşayanlarını bilgilendirmek ve bölgedeki çalışmaların ve çed sürecinin takibini yapmaya devam edeceğiz. Kartal Gölü tabiatı koruma alanı ve Köyceğiz Dalyan özel çevre koruma alanı,yaban hayatını geliştirme sahasının bütüncül korunması gerektiği görüşündeyiz. Bölgedeki maden baskısı ekolojik zinciri kırmaktadır. Bölgede mevcut ve ihalede olan tüm ruhsatların ÖÇK alanı,köyceğiz gölü habitatı ve flora faunaya kümülatif etkisinin herbir dosyada incelenmesi gerektiği görüşündeyiz. 400 bin ton pasa ve 100 bin ton mermer üretimi hedefleyen tesis gürültü hesaplarını yönetmeliklere göre yapsa da, bölge yaşayanlarının , kuş cıvıltıları ve huzurdan feragat etmesi gerekeceği muhakkak. 23 Haziran 2020 de işletme ruhsatı almaya hak kazanan ruhsat sahibi Sandras Dağı su kaynaklarına, flora ve faunanın doğal ortamına mermer ocağı ile yaralar açacak ve alanın maden ocağı baskısının bir unsuru olarak yerini alacaktır” diye konuştu.

ARAZİDE TARLALAR VAR

Son olarak Yüzak, şunları kaydetti:

“Madencilik faaliyetleri sırasında yeraltı ve yüzey su noktalarına doğru ocak sahasından yüzeysel akış şeklinde malzeme ve hafriyat taşınması oluşturulacak setlerle engellenecek,maden sahasında su birikintilerinin oluşması engellenerek ve açılacak drenaj kanalları ile yağışlar sonrası yüzeysel akışların, ocak işletmeciliği ile etkileşimi azaltılması sağlanacaktır. Mermer tozunun inert atık olarak görülmesi, sadece çökeltme havuzları ile atık bertarafı yapılması günümüzde orman alanları ve çevre sağlığına verilen değerin bir örneğidir. Ayrıca sadece orman alanı olarak belirtilen arazide 2 adet tarla tespit ettik. Bu tarlaların mülkiyet sahiplerinden de izin alınması ,şirkete ait ise tapularının ÇED raporunda olması gerekmektedir. Bu arazilerden projede bahsedilmiyor.”