KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin 10 Ekim 2015’te düzenlediği Emek, Demokrasi ve Barış Mitingi öncesinde IŞİD’in gerçekleştirdiği ve 103 yurttaşın yaşamını yitirdiği Ankara Gar Katliamı’na ilişkin 16 firari sanığın yargılandığı dava dün başladı. Sanıksız görülen duruşmaya sanıkların avukatları da katılmazken, katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları, müşteki avukatları, HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve çeşitli illerin barolarına kayıtlı […]

Sanıksız katliam davası başladı: Mahkeme tanığı dinlemek istemedi!

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin 10 Ekim 2015’te düzenlediği Emek, Demokrasi ve Barış Mitingi öncesinde IŞİD’in gerçekleştirdiği ve 103 yurttaşın yaşamını yitirdiği Ankara Gar Katliamı’na ilişkin 16 firari sanığın yargılandığı dava dün başladı. Sanıksız görülen duruşmaya sanıkların avukatları da katılmazken, katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları, müşteki avukatları, HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve çeşitli illerin barolarına kayıtlı avukatlar salonda hazır bulundu.

Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada ilk olarak Hatay, Bursa ve İstanbul barosuna kayıtlı avukatlar, davanın takipçisi olacaklarını söyleyerek davaya müdahil olma talebinde bulundu. Duruşmada söz alan avukatların taleplerinden biri, firari sanıkların akıbetleri hakkında bilgi sunulması oldu. Avukatlar, firari sanıkların katliam dönemi soruşturma dosyasında isimleri geçmesine rağmen yakalanmadıklarını hatırlattı.

Avukat Eylem Sarıoğlu, “Yunus Durmaz İstanbul’da hakkında arama kararı varken 3 yıl boyunca Antep’te polis tarafından izleniyor ve faaliyetlerine devam ediyordu. Bu bilgiler ışığında soruyoruz: Katliamın sorumluları yalnızca dosya sanıkları mıdır?” diye sordu.

MAHKEME BALI’YI KONUŞTURMADI

Ardından IŞİD’li İlhami Balı’nın eşi olan Hülya Balı, tutuklu bulunduğu Hatay Kilis Cezaevi’nden tanık olarak Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Mahkeme başkanı tanığın konuşmasına izin vermeden sanık eşi olarak ifade verip vermeyeceğini sordu. Balı, ‘etkin pişmanlık’tan yararlanmak istediğini söyledi. Konuşmasına devam eden Balı’nın sözünü kesen mahkeme başkanı, Balı’nın tanık olarak ifade vermek isteyip istemediğini sorarak, sanık eşi olması nedeniyle ifade vermeyi istememe hakkının olduğunu birkaç kere ifade etti.

Hâkimin bu ikazları, katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları tarafından tepkiyle karşılandı. Müşteki avukatlar tanığın sadece kendi eşi hakkında değil , ‘etkin pişmanlık’tan yararlanarak diğer sanıklarla ilgili de ifade vermesi gerektiğini kaydetti.

Mahkeme başkanının sanığa tekrardan “Sanık eşi olarak ifade vermek istiyor musun” diye sorması üzerine Balı, tanık olarak ifade vermek istemediğini ifade etti. Bunun üzerine mahkeme heyeti, Balı’nın isteği üzerine davadan tanıklığının çekilmesi yönünde ara karar aldı. Avukatlar ise Hülya Balı’nın dinlenmesinin çok önemli bilgilere ulaşılmasını sağlayacağını belirterek, heyetin kararını geri çekmesini istedi. Avukat Kemal Gürbüz şöyle konuştu:

“Kararınızdan vazgeçmelisiniz. Hülya Balı 2015 yılında bir askerin öldüğünü ve bir askerin yakalandığını ve sorumlusunun İlhami Balı olduğunu söylüyor. Hülya Balı etkinlik pişmanlıktan yaralanırsa samimi açıklamalarda bulunacağını belirtti. Ayrıca diğer tanıklardan olan firari Deniz Büyükçelebi’nin eşi Şengül Büyükçelebi’nin zorla mahkemeye getirilmesini istiyoruz.”

Öte yandan savcı da tanığın dinlenmesi yönünde talepte bulundu, ama reddedildi. Salonda bulunan aileler, “Neden dinlemediniz? Mahkeme yeni delillerin çıkmaması için mi uğraşıyor?” diyerek tepki gösterdi.

Mahkeme davayı 21 Kasım’a erteledi.