Almanya’da Hamburg Eyalet Başsavcılığı Başbakan Scholz hakkında özel bir bankanın 47 milyon vergiden kaçınmasını sağladığı iddiasıyla soruşturma başlattı.

Şansölye Scholz’a 'kayırma' soruşturması
Fotoğraf: İHA

Dış Haberler Servisi

Almanya'da sosyal demokrat başbakan Olaf Scholz'un başı dertte. Hamburg Başsavcılığı, başbakan Scholz'un e-mail adresini denetlemeye aldı ve 1 Ocak 2015'ten bu yana tüm mailleri, eklerini, alınan ve gönderilen mailleri incelemeye başladı. Gerekçe bazı siyasetçilerin kayrılması, vergi affı sağlanması ve Hamburg'un özel bankası Warburg Bank'ın 47 milyon Euro'luk vergiyi vermekten kurtararak bir tür vergi affı sağlaması.

Bu olayın, sadece Hamburg'da yaşanmadığı, Almanya'nın tamamında milyarlarca Euro'luk vergi kaybına neden olduğu ortaya çıkmıştı.

İFADE VERMEYE ÇAĞRILACAK

Ülke genelinde Cum-Ex skandalı olarak bilinen olay nedeniyle, Hamburg'da 2011-2018 arası başbakanlık yapmış olan Scholz'un ifadesine de başvurulacak. Olayı soruşturan Hamburg Soruşturma Komitesi, Scholz'u 19 Ağustos'ta yeniden dinleme kararı aldı. Scholz'un, dönemin banka yöneticisi ile görüşmeler yaptığı ve özellikle SPD milletvekili Johannes Kahrs'ın vergi iadesi ile avantajlarından yararlanması için kişisel etkisini kullanmış olabileceği belirtiliyor.

Ayrıcalıklı muamele ve vergi kaçakçılığına yardım suçlaması uzun süredir inceleniyordu.

DOKUNULMAZLIK ZIRHI YOK

Scholz'un, Warburg Bank'ın bu vergiyi ödemekten kurtarılmasındaki dahli incelenirken, Almanya'da yargının bu tür olaylarda görevini yapması, “dokunulmazlık zırhı” ile önlenemiyor.

MASAJ KOLTUĞU ALMAN TRT’SİNİN BAŞINDAKİ PATRİCİA’YI GÖTÜRDÜ

Almanya’da devlet televizyonlarının çatı kuruluşu ARD’nin başkanı Patricia Schlesinger vergi mükelleflerinin paralarıyla müsriflik yaptığı ve adam kayırdığı iddiaları üzerine istifa kararı aldı. 61 yaşındaki Schlesinger’in adam kayırdığı, tanıdıklarını göreve getirdiği ve vergi mükelleflerinin parasıyla lüks harcamalar yaptığı iddiaları ülkede tartışma yarattı. Schlesinger’in yaklaşık 1300 euroluk masaj koltuğu satın aldığı iddiası ise Alman kamuoyunun tepkisini çekti. ARD’deki görevinin yanı sıra Berlin’deki RBB’deki görevini de bırakan Schlesinger, “Kişisel suçlamalar devam etmemi imkansız hale getirdi” dedi.