Altın Kelebek Ödül Töreni’nde sanatçılar ödül konuşmalarında ‘Sansür ve baskıya’ karşı sessiz kalmadı. Gecenin konuşmalarıyla dikkat çeken isimleri arasında Ezhel, Ali İhsan Varol, Sıla ve Hadise yer aldı

Sansür tartışmaları Kelebek’e damga vurdu

cukurda-defineci-avi-540867-1.

BURAK ABATAY @abatayburak

Bu yıl 45.’si düzenlenen Pantene Altın Kelebek Ödülleri önceki akşam Zorlu PSM’de gerçekleştirildi. Törende televizyon ve müzik dünyasından 45 farklı dalda ödüller sahiplerini buldu. Kerem Çatay ve Pelin Diştaş’ın yapımcılığını üstlendiği Çukur dizisi ‘En İyi Dizi’ ödülünü alırken, ‘Jüri Özel Ödülü’ ise komedyen Cem Yılmaz’ın oldu. Cem Yılmaz esprileriyle geceye katılanların yüzünü güldürdü.

Acun Ilıcalı, ‘En İyi Erkek Sunucu’ dalında ödüle sahip oldu. Ödülü kendisine İlker Yasin verdi. Ilıcalı, mesleğe ilk adım atışının İlker Yasin’in müdürlüğüyle olduğunu hatırlatarak, o yıllarda sık sık Yasin’in odasında öğlenleri uyuduğunu söyledi. Anılarını anlatmaya devam eden Ilıcalı, Yasin’in bir akşam kendisini kovmak üzereyken elektriklerin kesildiğini ve şans eseri kovulmadığı ve ‘bugünlere’ de bu şekilde gelebildiğini aktardı.

‘Biz direkt kovulduk’
Öte yandan ‘En İyi Yarışma’ dalındaki ödüle Ali İhsan Varol değer görülürken, Varol’a ödülünü Güneri Civaoğlu verdi. Varol, ödül sonrası yaptığı konuşmada Ilıcalı’nın söylediklerine tarihi bir gönderme yaparak, “Biz sıradan insanlarız. Benim anlatabilecek çok şeyim yok. Yöneticilerimizin makam odalarında uyuya kalmadık. Kovulmak üzereyken elektrikler de sönmedi. Direkt kovdular” dedi. Bilindiği üzere Varol, Gezi Direnişi esnasında yaptığı bir programda Gezi’yle ilgili sorular sormuş ve ertesi gün programın yayınına da son verilmişti.

Onur Ödülü’nü MFÖ’den alan sanatçı Sıla yaptığı konuşmada “Bence ödülün en önemli kısmı süper kahramanlardan almış olmak. Bunun yanı sıra tabii ki onur duyuyorum. Teşekkür ederim. Amacımız her zaman üretmek olsun, bütün niyetim de budur. İyi akşamlar” dedi.

Daha önce ‘Sıfır Tolerans’ isimli şarkısına çektiği klibi yasaklanan Hadise ise Hülya Açıkgöz yönetmenliğinde çekilen ‘Farkımız Var’ şarkısıyla ‘En İyi Klip’ ödülüne sahip oldu. Klibini yasaklayan RTÜK’e yönelik sert bir konuşma yapan Hadise, “Bence sevmek, öpmek, sarılmak dünyanın en özel ve en normal duyguları. Ve bu duyguların yasaklanması çok saçma. Benim yerimde bir erkek olsaydı bu tepkileri almazdı. Müzik ve sanat özgürlüktür ve ben her zaman böyle devam edeceğim. Hayatları kısıtlanmış bütün kadınlara gelsin bu ödül. Hiçbir zaman susmadım. Biz kadınlar hep aynı savaşı veriyoruz. Hayatları kısıtlanmış tüm kadınlara gelsin bu ödül” şeklinde konuştu.

‘Hor görülmüş Rap için’
Daha önce şarkı sözleri sebebiyle tutuklanan rapçi Ezhel ise ‘En İyi Çıkış Yapan Şarkıcı’ dalında ödüle layık görüldü. Ezhel zafer işareti yaparak bitirdiği konuşmasında, “Zor zamanlarda yanımızda olan, sanatın sansürlenemeyeceğini, sanatın parmaklıklar arkasına alınamayacağını bilen ve bize her şekilde destek olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Çok sağ olun! Her zaman hor görülmüş, arkada bırakılmış ama bugün zirveleri kovalayan Türkçe Rap için de alıyorum!” dedi.

***

Aday törene alınmadı

Müzisyen Dilek Türkan ödüllere aday gösterilmesine rağmen salona alınmadı. Skandalı sosyal medya hesabı Intagram’dan paylaşan Türkan, “Altın Kelebek Ödülleri’nde ben de adayım ama şu anda içeri giremiyorum, sizinle paylaşmak istedim. Ödül alıp almamaktan ziyade kapıda bu şekilde geri çevrilmek çok enterasan. Destek olan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Sosyal medya hesabından canlı yayın yapmasının ardından içeri alınan Türkan törenden ayrıldı.

cukurda-defineci-avi-540867-1.